AKADEMSKIH 15 NOVIH ZAKONOV

Oddaja
4. 3. 2015 - 14.00

Začenjamo z domačimi prigodami. Včeraj se je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odvil sestanek z visokošolskimi deležniki o predlogu novega Zakona o visokem šolstvu. Po oceni ministrice Setnikar Cankar je bila razprava izjemno konstruktivna, predstavniki univerz in sindikatov so zaradi urejanja financiranja koncept visokošolskega zakona zavrnili. Na sestanku so se dogovorili za dopolnitev delovne skupine s predstavniki študentov, rektorske konference, delodajalcev in zasebnih institucij. Na ministrstvu so za teden dni podaljšali čas za posredovanje pripomb, povezanih s predlogom izhodišč za Zakon o visokem šolstvu, in se zavezali, da bo razširjena delovna skupina po desetem marcu nadaljevala delo. Zbrala bo vse pripombe in oblikovala novo izhodišče zakona, ki ga bo predstavila na koordinaciji sedmega aprila.

Najbolj pereča tema sestanka je bilo financiranje visokega šolstva. Po besedah ministrice dodatnih sredstev ni mogoče zahtevati takoj, saj je rebalans za tekoče leto že sprejet. Izpostavili so tudi nujnost ureditve vprašanj akreditacij in kakovosti ter razvoja visokega šolstva. Kako naj bi zadnje razrešili, čeprav se financiranje ne bo zvišalo, še ni jasno.

V Študentski organizaciji Slovenije so posebej kritični do komercializacije in posegov v avtonomijo univerz, ki ju prinaša novi predlog. Zavračajo tudi tako imenovan vavčerski sistem, ki predvideva delno vračilo denarja ob nedokončanju študija. S katerimi točkami še ŠOS ne strinja, nam je razložil Žiga Schmidt.

IZJAVA NA KLIK

Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in Visokošolski sindikat opozarjajo na neusklajenost koncepta visokošolskega zakona s finančnimi zavezami socialnega sporazuma in na grob poseg v veljavni sistem delovnih mest in napredovanj, ki ga predvideva zakon. Marko Marinčič je razpoloženje na sestanku opisal ravno nasprotno, kot ministrica, ki je bila s sestankom zadovoljna.

IZJAVA NA KLIK

Z novim zakonom o izobraževanju imajo težave tudi v Mjanmaru. Po mesecih študentskih protestov zaradi starega zakona o šolstvu so študenti nezadovoljni tudi z novim, pred nekaj dnevi predloženim mjanmarskemu parlamentu. Novi zakon naj ne bi izpolnjeval dogovorjenih enajstih glavnih točk, ki so jih zahtevali protestniki, med njimi tudi zahteve po večji avtonomiji univerz, svobodi združevanja in izražanja, legalizaciji študentskih in učiteljskih sindikatov.

Zaradi nestrinjanja z zakonom je zato na stotine mjanmarskih študentov nadaljevalo s protestom in ignoriralo zahteve oblasti po razpršitvi. V ponedeljek je policija obkolila kamp protestnikov in zagrozila z uporabo sile, če bodo študentje nadaljevali njihov pohod do bivše prestolnice Yangona.

Kot smo poročali že prejšnji teden, se na Nizozemskem odvijajo protesti proti krčenju finančnih sredstev za potrebe izobraževanja in zaradi vdora neoliberalne agende v visoko šolstvo. Po poročanju blogerja Petra Storma so se protesti nadaljevali tudi po prekinitvi okupacije Univerze v Amsterdamu. Študentje so organizirali protestni marš pod naslovom »Za demokratično visoko šolstvo«, ki se ga je udeležilo več kot tisoč ljudi.

Protestniki, ki delujejo pod imenom Nova Univerza, so te dni podali šest zahtev, ki se nanašajo na nezadovoljstvo s trenutnim načinom vodenja in upravljanja v visokem šolstvu, ki je naravnano tako, da zapostavlja glavni vlogi univerz – pedagoško in raziskovalno dejavnost. Več o tem je poročal MARŠ.

Vedno odmevnejše je tudi imenovanje nove odgovorne urednice študentskega časopisa Tribuna. Ana Pavlič po mnenju sodelavcev Tribune ni izkazala zadostnega poznavanja in razumevanja delovanja časopisa, zato je zelo verjetno, da se bo, če bo po kadrovanju Študentske organizacije Univerze v Ljubljani ostala na položaju, Tribuna iz prostora za gojenje neodvisne in kritične misli spremenila v mainstream glasnik populistične in politično neangažirane študentske kulture. Na Radiu Študent smo že včeraj v Javnem pismu podpore uredništva Radia Študent jasno obsodili tovrstno politično kadrovanje pri študentskem časopisu.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani tudi letošnji marec organizira Mesec kulture, v katerem se bo zvrstilo več deset kulturnih dogodkov. Tudi letos so organizirane brezplačne predstave, plesne delavnice, glasbeni večeri, potopisna predavanja, ogledi Ljubljane, literarni večeri in podobno. Ta teden poteka teden odprtih vrat muzejev in galerij, kjer si lahko obiskovalci ogledajo stalne in gostujoče razstave nekaterih razstavljalnih institucij v Sloveniji. V okviru Meseca kulture se bo godil tudi šesti festival Tresk Radia Študent, in sicer devetnajstega in dvajsetega marca. Obračun glasbe in založništva bo v Kinu Šiška.

V petek vas Inštitut za delavske študije vabi na okroglo mizo z naslovom Kaj je feminizem danes in ali ga še potrebujemo? Dogodek ob sto deseti obletnici praznovanja osmega marca kot mednarodnega dneva žensk bo v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice ob osemnajstih. Na okrogli mizi se bo analiziral današnji položaj žensk in razpravljalo o nekaterih aktualnih vprašanjih enakopravnosti.

Jutri se bo na Metelkovi ob osemnajsti uri pričel šestnajsti mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče Zoze, ki bo trajal do osmega marca. Festival se bo otvoril s projekcijo filma Još jednom (Še enkrat) v Klubu Gromka, končal pa se bo v nedeljo s podelitvijo nagrad bodeča neža 2015 za najbolj seksistično izjavo leta. Za najljubšo izjavo lahko glasujete tudi vi, in sicer prek spletne strani spol.si.

 

Spisala večna vajenka Vanja.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness