Demonstratorskih akademskih 15

Aktualno-politična novica
3. 4. 2014 - 15.30

Najprej se ozrimo na tuje. Britanske univerze prvič po treh desetletjih beležijo upad obiska tujih študentov. Glavni razlog se pripisuje strožjim vizumskim pravilom iz Indije ter Pakistana, kar pa tudi povečuje skrbi, da bi padec vpisov utegnil zmanjšati prihodke visokošolskega sektorja. Zmanjšal se je tudi vpis študentov iz Evropske unije, saj so šolnine na Otoku za marsikoga enostavno previsoke. Britanska vlada sicer želi zgolj omejiti nezaželeno priseljevanje, vendar naj bi ob tem po besedah visokošolskega sindikata UCU dajali vtis sovražnosti, zaradi česar imajo tuji študenti v Veliki Britaniji občutek, da tam sploh niso dobrodošli.

Skupina treh birminghamskih študentov že en teden kampira v univerzitetni knjižnici. Opozoriti želijo na stresnost študija in različne fizične ter predvsem mentalne napore, s katerimi se morajo soočati v izpitnem obdobju. Ob tem zbirajo tudi finančne donacije za študentsko in študentom namenjeno telefonsko linijo Nightline, ki jo lahko študenti izkoriščajo za različne zaupne nasvete glede problematik, s katerimi se redno soočajo. Trojica je zaenkrat zbrala tisoč funtov, kar je bil tudi njihov primarni cilj, ni pa še znano, kako dolgo bodo s kampanjo nadaljevali.

Zavidanja vreden podvig je uspel ameriškemu študentu ganskih korenin, Kwasiju Eninu. Sedemnajstletnik se je namreč vpisal na vseh osem zasebnih univerz prestižne Ivy lige in bil na vse tudi sprejet. Že decembra je izvedel, da je sprejet na Princetonsko univerzo, pred nekaj dnevi pa je dobil še zadnjo potrditev, da so njegovi prošnji ugodili tudi na slovitem Harvardu. Kot razlog, da se je vpisal na vse, je navedel to, da si je s tem preprosto povečal možnosti, da bo sprejet vsaj na eno.

Pred Univerzo v Kairu v Egiptu so včeraj odjeknile tri eksplozije, ki so terjale vsaj najmanj eno smrtno žrtev. Nasilje v Egiptu zaradi prihajajočih predsedniških volitev ne pojenja, pri protestih pa pogosto prihaja do spopadov med policijo in študentskimi podporniki odstavljene Muslimanske bratovščine. Študentsko združenje Students Against The Coup je zaradi bombnega napada odpovedalo demonstracije, ki so bile načrtovane ob opoldanskih urah istega dne.

Protesti so potekali tudi v zahodnoavstralskem mestu Perth, le da je tam večina protestnikov učiteljev in drugih zaposlenih v šolstvu. Razlog za nezadovoljstvo več tisoč demostrantov je zmanjšanje šolskega proračuna za več kot 180 milijonov dolarjev ter načrtovano odpuščanje več sto služb v izobraževalnem sektorju. Avstralski premier Tony Abbott je mnenja, da stavka ni upravičena, saj naj bi bilo financiranje šolstva v tistem predelu Avstralije pravzaprav precej neomejeno.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj predstavilo javni razpis z naslovom Po kreativni poti do praktičnega znanja. Ta bo omogočal vključevanje študentov v gospodarstvo že v času študija. Na skoraj tri milijone evrov vrednem razpisu je bilo prijavljenih več kot 300 projektov, izbrali pa so jih 211. S projekti naj bi teoretična znanja vpeljali v prakso in tako izboljšali kompetence ter veščine študentov, ob tem pa jim tudi olajšali prehod iz izobraževanja v zaposlitev. Razpis so pozdravili rektorji in prorektorji slovenskih univerz Ivan Svetlik, Karin Slana Kleinschek, Dragan Marušič in Mladen Franko.

Študentski domovi mariborske univerze bodo 21. maja z odprtjem razstave v Univerzitetni knjižnici Maribor ter slavnostno akademijo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor obeležili petdesetletnico obstoja. S skromnih 180 ležišč leta 1964 so se do letos razširili na skoraj 3000 postelj. V domovih prebiva tudi 320 tujih študentov, študentski domovi pa so se v zadnjem času soočali s problematiko praznih ležišč, ki so po besedah direktorice Lidije Divjak Mirnik posledica gospodarske krize.

(IZJAVA V POSNETKU)

Zaplujmo še v srednješolske vode. Ministrstvo za izobraževanje je pripravilo pogovor glede nadaljnjega razvoja gimnazijskega programa. Zaradi množičnega vpisa, kar 40 odstotkov vseh dijakov je namreč gimnazijcev, je pod vprašaj postavljena raven njegove kakovosti. Govora je bilo tudi o tem, ali naj bo matura tudi v prihodnosti obvezna za zaključek srednješolskega izobraževanja. Med izhodišči za prenovo omenjenih programov iz leta 2007 je bil namreč predlog, da bi se lahko šolanje na gimnazijah zaključilo tudi brez maturitetnega preizkusa. Dotaknili so se tudi problematike usmerjanja bodočih dijakov v gimnazijske programe, prav tako tudi prehajanja v druge tipe izobraževalnih ustanov. Izpostavljeno je bilo pomanjkanje avtonomije nekaterih šol, ki bi se morala pokazati predvsem pri načinu izvedbe in organizacije dejavnosti, saj je ta v načrtih preveč formalna in toga.

 

Študentski obvestilnik

Bliža se 7. študentska marketinška konferenca Fanfara, ki bo potekala naslednjo sredo, 9. aprila, v Festivalni dvorani v Ljubljani. Na sporedu bodo različna predavanja, ki bodo gostom razširila obzorja iz sveta marketinga. Vzporedno bodo potekale tudi delavnice “Preskok na digitalno”, “Razgovor za službo” in "Speed networking", na katere se je treba predhodno prijaviti. Pohitite, število mest je omejeno!

Pedagoški inštitut je za naslednjo sredo organiziral nadaljevanje mesečne diskusije PI pogovori, tokrat z naslovom Čustveno in socialno učenje. Sogovorniki bodo doc. dr. Ana Kozina, izr. prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič ter Marjan Gorjup. Pogovor se bo pričel ob sedmih zvečer v Trubarjevi hiši literature.

Filmoljubi, pozor! Fakulteta za matematiko in fiziko bo naslednji teden v torek v predavalnici F2 gostila drugi filmski večer. Tokrat bo na sporedu klasika Taxi Driver Martina Scorseseja. Projekcija se prične ob 17:30.

 

Novice je poiskal Tim.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness