Odličnih Akademskih 15

Oddaja
30. 5. 2013 - 15.30

Ameriško združenje univerzitetnih profesorjev je objavilo raziskavo o položaju univerzitetnih učiteljev. V poročilu so predstavili predvsem razlike v plačah med univerzitetnimi učitelji. Pri tem so izpostavili dejstvo, da je v ZDA že več kot 50 odstotkov akademske delovne sile prekerne, kar se odraža predvsem v negotovih delovnih pogojih in občutnem zmanjšanju socialnih pravic.

V zvezni državi Virginia se že dlje časa pojavljajo tendence po uveljavitvi izključno standardiziranih testov v javnem izobraževalnem sistemu. Testi, poznani tudi pod imenom „naloga objektivnega tipa“, v kateri učenci zgolj obkrožujejo pravilne odgovore, pa očitno dvigujejo toliko prahu, da so nekateri učitelji v zvezni državi Virginia pripravljeni zaradi tega tudi odstopiti.

Nadaljujemo s protesti. V ponedeljek je okrog 75 študentk in študentov Univerze v Ottawi z glasnim skandiranjem prekinilo sejo upravnega odbora, na kateri so člani odbora želeli dvigniti šolnine za tri odstotke v naslednjem študijskem letu.

Minuli teden so študentke in študentje Univerze v Londonu protestirali proti načrtovanem zaprtju oziroma odpravi študentske organizacije Univerze v Londonu. Študentke in študentje Univerze v Madridu pa še vedno nadaljujejo z zasedbo rektorata druge največje Univerze v Evropi, saj odločno nasprotujejo dvigu šolnin.

Nadaljujmo v domačih kuloarjih. V ponedeljek je Študentska organizacija Slovenije organizirala prvi nacionalni posvet o zaposljivosti in zaposlovanju mladih. Na osrednjem dogodku, okrogli mizi z naslovom „Delo danes, kariera jutri“ so svoja mnenja soočili: Predsednik ŠOS, Mitja Urbanc; državni sekretar ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Dejan Levanič; Barbara Gogala, koordinatorica vseživljenjske karierne orientacije na Zavodu RS za zaposlovanje; predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Goran Lukič in mladi podjetnik, Peter Korun.

O glavnih poudarkih okrogle mize je spregovoril Mitja Urbanc:

/ izjava je v posnetku/

Urbanca smo povprašali, ali lahko sprejetje strategije karkoli dolgoročno spremeni, glede na to, da se na splošno soočamo s pomanjkanjem dela in delovnih mest?

/izjava je v posnetku/

Univerza v Ljubljani se je na lestvici britanskega podjetja Quacquarelli Symonds (QS) znašla med najboljšimi univerzami na svetu. Med najboljših 200 univerz se je ljubljanska univerza znašla na področjih: računovodstvo in finance, komunikologija in medijske študije ter politologija in mednarodni odnosi. Ker Univerza v Ljubljani zelo pogosto navaja uvrstitve na različnih lestvicah kot temelj svoje kakovosti, smo za komentar o relevantnosti tako imenovanih „lestvic odličnosti“ povprašali sociologa, doktorja Primoža Krašovca:

/izjava je v posnetku/

Včeraj je Študentski svet Univerze v Ljubljani razpravljal o kandidatih za novega rektorja. Po predstavitvi obeh kandidatov in po dveh urah razprave so se študentski predstavniki in predstavnice z več kot dvotretjinsko večino navzočih odločili, da ne izkažejo podpore nobenemu izmed kandidatov.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture se je v včerajšnji izjavi za javnost opredelil do napovedi, da želi aktualna vlada z rebalansom proračuna – kljub sklenjenemu dogovoru z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o znižanju plač v drugi polovici letošnjega leta in v letu 2014 – še dodatno varčevati z zaostritvijo standardov in normativov v izobraževanju.

Od ministra dr. Jerneja Pikala in predsednice vlade mag. Alenke Bratušek SVIZ zato zahteva takojšnjo ponovitev zagotovil, da se bo vlada držala podpisanih dogovorov in ne bo posegov v plače ali odpuščanj, ki bi presegla en odstotek zaposlenih v izobraževanju v prihodnjem letu. Če bi se izkazalo, da namerava vlada z rebalansom proračuna dejansko dodatno poseči v položaj zaposlenih v izobraževanju, bo reakcija enaka, kot je bila prejšnje leto: standarde in normative bo sindikat branil z vsemi sredstvi, ki so mu na voljo, odločno napovedujejo v SVIZ-u.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness