Omiznih akademskih 15

Omiznih akademskih 15

Aktualno-politična novica
27. 2. 2014 - 15.30

Tekoči teden je ponudil pester nabor okroglih miz in drugih dogodkov za študente. V torek je na Fakulteti za družbene vede potekala okrogla miza z naslovom Najboljše ideje so skupna last. Gostje profesor Andrej Rus, profesorica Barbara Rajgelj in podiplomski študent politične teorije Sašo Furlan so premišljali koncept lastnine kot družbenega fenomena. Rus je problematiziral lastnino profita in družbeno odgovornost, na področju izobraževanja pa je izpostavil nujnost vlaganja profitov v izvorno dejavnost. Na univerzo se je navezala tudi profesorica Rajgelj, ki je razložila, zakaj se ji zdi vprašanje zasebne lastnine precenjeno in zakaj zasebni lastnini ne nasprotuje.

(IZJAVA V POSNETKU)

Istega dne sta se na FDV odvili še okrogla miza politološkega društva z naslovom Politično-ekonomska protislovja EU: najprej kot tragedija, nato kot farsa in ena izmed okroglih miz v sklopu dogodkov z naslovom Delam, da lahko študiram, ki ga Študentska organizacija Slovenije organizira z namenom, da bi študentom približala predlog Zakona o občasnem in začasnem delu dijakov in študentov. Več o tem dogodku boste lahko slišali v jutrišnji oddaji Kaj pa univerza.

Včeraj je FDV obiskala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki naj bi v pogovoru z vnaprej usklajenimi vprašanji študentom prikazala finančno in gospodarsko situacijo Slovenije. Za področje izobraževanja je premierka Bratušek poudarila spodbujanje naravoslovnih smeri, neizogibnost bega možganov, osamosvajanje mladih s pomočjo neprofitnih stanovanj in z uvedbo jamstvene sheme za mlade. Pri vprašanju finančnega primanjkljaja univerze in potrebnih sredstev za javno šolstvo se je odzvala s »hja, čemu se bomo pa potem odpovedali?«, kar je v nadaljevanju ublažila s pojasnilom, da je v primeru javnega dolga nekje treba varčevati, in z obljubo, da zniževanja financiranja na področju izobraževanja v prihodnosti ne bo več. Psevdo dogodku je sledilo nekaj vprašanj iz občinstva, epilog pa je narekovala skupina podpornikov legalizacije konoplje.

Selimo se na Fakulteto za upravo, kjer je včeraj potekal posvet Izzivi v tujini, na katerem so se študenti seznanjali s programi in finančnimi spodbudami mobilnosti v tujini ter s pogledi delodajalcev na pridobljeno mednarodno izkušnjo. Programe izmenjav med drugimi ponujata Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja ter Erasmus+. Sonja Mavsar iz Cmepiusa je izpostavila jamstveno shemo za opravljanje magistrskega študija v tujini. Slovenski študentje naj bi tako lahko pri izbrani banki zaprosili za posojilo pod ugodnimi pogoji, za plačilo pa bo jamčila Evropska komisija. Odličen nasvet za vstop v družbo zadolževanja.

Za mizami Študentske menze Indeks naj bi v preteklem tednu študentje zaužili več kot tisoč obrokov na dan. Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani se navdušujejo nad svojo uspešno investicijo in napovedujejo, da bodo obljubljeno ceno 1,5 evra za obrok v marcu še dodatno subvencionirali. Glede na to, da so se februarja študenti lahko prehranjevali brez doplačila, velike obiskanosti menze ni nujno interpretirati zgolj kot indikatorja premajhne ponudbe kvalitetne in cenovno ugodne študentske prehrane, temveč lahko to razumemo tudi kot znak mizernega finančnega stanja študentov.

Na Univerzi v Ljubljani se je konstituirala nova sestava Študentskega sveta, katerega predsednik je postal Juš Veličković, mesti podpredsednikov sta zasedla Vida Špindler in Luka Kosec, tajnik pa je po novem Domen Dolšak. Člani Študentskega sveta so edini predstavniki študentov v strukturi fakultet oziroma Univerze ter kot taki obravnavajo in podajajo mnenja o vseh zadevah, ki se nanašajo na pravice in dolžnosti študentov.

Na Univerzi v Birminghamu so trem izmed petih sporno suspendiranih študentov vendarle dovolili, da nadaljujejo študij. Suspendirani so bili po aretaciji zaradi sodelovanja na protestu proti komercializaciji šolstva konec januarja. Suspenzi so naleteli na javno neodobravanje, temu pa so sledili peticija, odprto pismo in shod nasprotnikov suspenza. Podporniki protestov pravijo, da Univerzi zaradi spornih ukrepov grozi sodna preiskava, in izražajo skrb zaradi preostalih dveh študentov, ki sta še vedno suspendirana za celotno študijsko leto. Predstavniki univerze pa pojasnjujejo, da omenjeni trije študentje ostajajo pod policijsko preiskavo in situacijo dveh nesrečnih študentov upravičujejo z resnimi obtožbami, ki ju domnevno bremenijo.

Če se spogledujete s študijem na Britanskem otočju, je dobro poznati podatke glede naraščajočih šolnin za tuje študente. Britanska študentska organizacija National Union of Students ugotavlja, da naj bi v Združenem kraljestvu študiralo milijon tujih študentov. 175.000 študentom pa se med samim študijem drastično povišujejo šolnine. Raziskava omenjene organizacije je pokazala tudi, da polovica univerz tujih študentov pred začetkom študija ne informira popolnoma glede vseh podrobnosti o šolninah za čas njihovega študija. Na spletni strani sheffieldske univerze so prijazno zapisali, da naj mednarodni študenti upoštevajo možnost zvišanja šolnin za pet do osem odstotkov, na Univerzi v Sussexu pa je študentom s kampanjo za znižanje šolnin naraščanje šolnin tujih študentov uspelo z 12,5 odstotka znižati na pet odstotkov.

Na katoliški univerzi Bob Jones University v Južni Karolini v ZDA bodo nadaljevali preiskavo glede spoprijemanja univerze s pritožbami o spolnih zlorabah. Potem ko je univerza konec januarja preiskavo brez pojasnil prekinila, so zlorabljeni posamezniki svoje zgodbe razkrili medijem. Pri tem so poudarili, da so se obrnili tudi na funkcionarje univerze, ki pa so jim prepovedali, da bi o zlorabah poročali policiji, saj bi ovadba člana njihove verske skupnosti škodovala Jezusu in Cerkvi, ter jih oklicali za lažnivce in grešnike.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Lani ustanovljeno Debatno društvo Univerze v Ljubljani organizira študentski državni debatni turnir, ki se bo 11. aprila odvijal na Fakulteti za matematiko in fiziko. Gre za akademsko tekmovalno disciplino in strukturiran debatni format, pri katerem nastopajo štiri ekipe z dvema študentoma, od katerih dve ekipi zagovarjata trditev, dve ekipi pa ji nasprotujeta. Naslednji mesec lahko sodelujete tudi na ciklu predavanj in delavnic z vajami javnega nastopanja, retorike in argumentacije, debatni format pa lahko pobliže spoznate na javni debati, ki bo 17. marca na Filozofski fakulteti. Več o dogajanju najdete na njihovi spletni strani in Facebook profilu.

Študentska organizacija Slovenije vabi študente k prijavi za usposabljanje za člane skupine strokovnjakov pri Nacionalni agenciji Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu. Izbrani kandidati bodo sodelovali pri ocenjevanju visokošolskih in višješolskih zavodov v Sloveniji. Poziv in pogoje za prijavo lahko najdete na spletni strani ŠOS.

 

Za pisalno mizo je tipkala vajenka Urška R.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.