Vročih akademskih 15

Vročih akademskih 15

Oddaja
25. 7. 2013 - 15.30

Najverjetneje ste cela dva tedna nestrpno čakali, da boste spet slišali novice iz sveta znanosti in visokega šolstva. Prispele so.

 

Začnimo s študentskimi novicami iz tujine. V Grčiji že več dni protestirajo proti novemu zakonu, ki predvideva zmanjševanje javnega sektorja. Zaprle se bodo štiri univerze, na desetine oddelkov in nekaj tehničnih fakultet. V soboto se je trideset študentov zaklenilo na sedež atenske univerze, prav z namenom, da se pogovorijo o prej omenjenih novih določbah. Diskusijo so prekinili specialisti in sestankujoče aretirali.

 

V Združenih državah Amerike so prejšnji torek policisti odvedli šest protestnikov s seje članov univerzitetnega upravnega odbora Združenih držav, na kateri naj bi potrdili Janet Napolitano kot predsednico Univerze v Kaliforniji. Nasprotujoči so motili sejo, ker po njihovem mnenju kandidatka ni primerna za to funkcijo, saj je kot bivša sekretarka Homeland Security odgovorna za deportacijo skoraj milijona in pol nezakonitih priseljencev. Univerza v Kaliforniji pa je mednarodno naravnana, saj njeni člani prihajajo z vsega sveta. Upravni odbor je Janet Napolitano kljub nestrinjanju postavil na čelo te institucije.

 

V nemškem mestu Essen je v ponedeljek okoli sto študentov zasedlo zgradbo, ki je bila prej uporabljena za izobraževalne namene, zdaj pa že več let sameva. Mesto nima možnosti niti prodati niti obnoviti te stavbe. Tamkajšnji mladi zahtevajo, da hiša postane avtonomni socialni center. Veliko ljudi jim je izkazalo solidarnost. Policija zaenkrat še ni posredovala.

 

Prejšnji četrtek so študentski sindikati v Franciji pozdravili napoved reformacije sistema študentskih bonitet. Nove koristi prinašajo precejšnje povečanje subvencij, prednost bodo imeli študentje iz ogroženih družin. Dodatna finančna sredstva znašajo 318 milijonov evrov. Omenjeni ukrepi se začnejo izvajati v naslednjem študijskem letu.

 

Zdaj pa se vrnimo na domača tla. V ponedeljek je začel veljati novi zakon o štipendiranju. Uradno se začne izvajati prvega januarja 2014. Novi zakon prinese državne štipendije za mladoletne dijake, štipendijo za deficitarne poklice, znižanje povprečne vstopne ocene za Zoisovo štipendijo ter možnost kombiniranja štipendij. Onemogočeno pa je kombiniranje kadrovske štipendije in štipendije za deficitarne poklice. Za tretjo bolonjsko stopnjo je možna le štipendija za izobraževanje v tujini. Več o tem nam bo povedal predsednik Študentske organizacije na Primorskem Marko Pavlič:

 

/ izjava je v posnetku /

 

V petek je bil sprejet rebalans finančnega načrta Univerze v Ljubljani za leto 2013. Rebalans je bil izglasovan soglasno. Upravni odbor naj bi našel kompromisne rešitve in se rezov lotil razumno. Z novim finančnim načrtom so zadovoljni in menijo, da bo Univerza letošnje leto preživela brez primanjkljajev.

 

Včeraj so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport oznanili, da je bilo na višje strokovno izobraževanje v prvem krogu sprejetih dobrih 91 odstotkov kandidatov, ki so izpolnjevali vse pogoje. Večini vpisanih se je uresničila želja, saj so sprejeti na ustanovo, ki so jo navedli kot prvo izbiro. Bodoči študentje se morajo vpisati v prvi letnik najkasneje do šestindvajsetega avgusta.

 

V sredo je potekalo srečanje predstavnikov Študentske organizacije Slovenije in ministra Jerneja Pikala. Na sestanku so se dogovarjali o imenovanju članov v vladni svet za reševanje študentskih vprašanj, o spremembah Zakona o visokem šolstvu ter o delovni skupini za dodeljevanja Zoisovih štipendij. ŠOS je še izrazil željo po večji prepoznavnosti študentskega športa. Obe strani sta se v večini predlogov strinjali, vendar pa je prišlo tudi do nekaterih nesoglasij, ki jih niso hoteli deliti z javnostjo.

 

Danes je v Slovenijo prispel francoski predsednik Francois Hollande. V sklopu svojega protokolarnega obiska bo odšel tudi na sedež Univerze v Ljubljani, kjer se bo srečal z rektorjem Ivanom Svetlikom, ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom ter skupino izbranih študentov. Na protokolarnem srečanju se bodo pomenkovali o naraščajočem problemu brezposelnosti mladih, ki je močno prisoten tako v Franciji kot v Sloveniji.

 

Študentski obvestilnik

 

Študentska organizacija v Ljubljani je objavila razpis za tutorje tujim študentom za zimski semester študijskega leta 2013/2014. Tutorji študentom iz drugih držav pomagajo pri adaptiranju na novo okolje in jih usmerjajo skozi študij. Pogoji za tutorstvo so znanje vsaj enega tujega jezika, status študenta na Univerzi v Ljubljani in obvezna udeležba na srečanju mednarodnih tutorjev v začetku oktobra. Rok za prijavo je šestnajsti avgust, več informacij pa dobite na spletni strani Študentske organizacije v Ljubljani.

 

ŠOU prav tako poziva študente, da v času nezmožnosti izkoriščanja bonov preizkusijo domišljene in zdrave recepte, ki jih najdete na spletni strani www.jemzdravo.si

 

Sedaj pa se osredotočimo na bolj zabavne, počitniške stvari. Če se nimate kam dati, v Tolminu pravkar poteka slovenski metalski glasbeni festival na odprtem Metalcamp. Začel se je v ponedeljek in traja vse do sobote. Od drugega do četrtega avgusta poteka Schengenfest, festival zvoka, sonca in zabave v Vinici v Beli Krajini. Jutri se začne Eco festival v Opatjem selu blizu Nove Gorice. Več o njem nam bo povedal njihov predstavnik za stike z javnostjo:

 

/ izjava je v posnetku/

 

Za vročih Akademskih 15 je poskrbela U. Sajko.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.