De Nieuwe Universiteit

De Nieuwe Universiteit

Oddaja
29. 5. 2015 - 14.00

De Nieuwe Universiteit, New University oziroma Nova univerza. Študentsko gibanje, bazirano v zakajeni prestolnici Nizozemske, ki je javnosti postalo znano po zasedbi amsterdamskega rektorata oziroma Maagdenhuisa, kot mu tam pravijo. Z zasedbo univerze so opozorili na probleme tako v visokem šolstvu kot tudi v širši družbi. V boju so se jim pridružili tudi nekateri učitelji, ki se zavedajo kritičnega stanja, v katerem je trenutno izobraževalni sektor. V Amsterdamu smo se pogovarjali z aktivnim članom, ki je prisoten že od vsega začetka. Za uvod kratka predstavitev gibanja:

 

izjava v posnetku
 

Razvidna je vse večja artikuliranost študentk in študentov, ki so svojo pozicijo prepoznali kot antagonistično znotraj kapitalističnega sistema. Izpostavljajo nujnost boja proti neoliberalnim ukrepom, ki močno posegajo na celotno področje izobraževanja - od vrtcev do univerz. Del o ukinjanju celotnih oddelkov je možen prav kmalu tudi pri nas. Ukinjanje netržnih oziroma nekomercialno naravnanih oddelkov je predvideval osnutek Svetlikovega statuta Univerze v Ljubljani. Logično lahko sklepamo, da bo šel novi zakon o visokem šolstvu po podobni poti.

 

Študentke in študenti širom sveta se problemov vedno bolj zavedamo, saj na lastni koži občutimo reze tako v visokem šolstvu kot tudi v vsakdanjiku. Metode boja so širom sveta podobne - protesti, zasedbe, manifestacije, agitacija in organiziranje. Vsekakor najbolj odmevna akcija amsterdamskih tovarišic in tovarišev je bila zasedba osrednje univerzitetne institucije. Moment zasedbe pa je tudi rojstno mesto gibanja Nova univerza.

 

13. februarja so študentke in študenti zasedli “Bungehuis building” kot odziv na nove reforme s strani vodstva univerze, vendar jih je policija takoj pregnala. Še isto noč pa je nekaj študentk in študentov zasedlo samo jedro univerze - Maagdenhuis. Tam so ostali vse do 11. aprila, ko so se morali spet soočiti z represivno močjo države. Kako je vse skupaj potekalo, nam podrobno opiše naš sogovornik:

 

izjava v posnetku

 

Na zasedenem območju so takoj začeli odpirati vprašanja, katerim se univerze širom Evrope spretno izogibajo. Tudi samo ime gibanja, Nova univerza, aplicira neko nujnost transformacije univerze v prostor kritične refleksije, analitičnega mišljenja, prostor, kjer bi se produciralo in reproduciralo znanje, ki je potrebno za človeški razvoj in blagostanje vseh ljudi. Potrebujemo Novo univerzo. Znotraj zasedenega območja so takoj organizirali predavanja, okrogle mize, razne delavnice, filmsko dokumentarne večere, kulturne dogodke in podobno. Organizirali so tudi predavanja zunanjih predavateljev, ki so s svojim nastopom hkrati izrazili podporo gibanju ter spregovorili o tegobah kapitalizma. Če omenim samo dva bolj izstopajoča - vplivni francoski filozof Jacques Rancière, sicer soavtor knjige Reading capital, ki jo je napisal skupaj z Althusserjem. Gostili pa so tudi Davida Graeberja iz London School of Economics, kjer poučuje antropologijo.

 

Izpostavljajo nujnost organiziranja in povezovanja, oblikovanja fronte. V tem kontekstu smo jih povprašali tudi glede njihovega odnosa do političnih strank, sploh med zasedbo univerze.

 

izjava v posnetku

 

Zahteve študentk in študentov so praktično enake kot pri nas. Več denarja za izobraževalno in raziskovalno dejavnost, boj proti neoliberalnim reformam, boj za svobodno in demokratično univerzo in družbo. Ali kot pravi eden izmed njihovih sloganov: “We are not asking for a free university. We are asking for a free society. Because a free university in a capitalist society is like a lecture hall in prison.” Ravno poudarjanje oziroma povezovanje procesov v visokem šolstvu s širšimi družbeno političnimi procesi se v zadnjih časih najbolj izpostavlja. Kar je ključnega pomena, saj spremembe v visokem šolstvu niso možne brez sprememb v družbi.

 

Sogovorca smo povprašali, kako se je zasedba končala in kaj jih čaka v bližnji prihodnosti:

izjava v posnetku
 

Prihodnost je v mednarodnem povezovanju vseh progresivnih elementov - študentk, študentov, profesorjev, delavcev, sindikatov, aktivnih posameznikov in podobno mislečih. De Niuewe Universitat so z organiziranjem ter kritično analizo stanja izvedli taktično akcijo, ki je bila samo začetek nečesa večjega, saj iz dneva v dan rastejo in se širijo.

 

Zaključne vrstice prepuščam tovarišu iz Amsterdama:

 

izjava v posnetku

 

V Amsterdamu je. namesto zakajanja, navezoval stike s študenti Tine.

 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness