Skvotiranje na univerzi

Okrogla miza, intervju ali pogovor
7. 11. 2014 - 15.00

http://hetspinhuis.wordpress.com/

 

Potrebo po radikaliziranju proaktivne študentske misli so v Amsterdamu naslovili skozi združevanje skvoterskih praks in študentskega organiziranja. Tako so v začetku septembra zaskvotirali nekdanjo skupno sobo »Het Spinhuis« v prostorih Univerze v Amsterdamu. V zaskvotiranem študentskem prostoru delujejo ne le študenti, temveč vsi, ki jih zanimajo alternativne oblike organiziranja in povezovanja. Gre za neformalno stičišče s kulturnimi in izobraževalnimi aktivnostmi, ki predstavljajo dragocen doprinos k akademski skupnosti.

 

Stališče kolektiva in podpornikov skvota glede politike univerze je ostro, hkrati pa sam program in delovanje znotraj prostora dajeta subtilen namig, kako hitro in učinkovito je lahko mreženje alternativne politične platforme na univerzitetnih tleh. Skvotiranje je bilo videno kot najbolj logičen in konstruktiven korak, ki vodi k soustvarjanju radikalne študentske misli, hkrati pa jo neločljivo povezuje z bojem proti praznim prostorom. Univerza pa bi kljub temu v svojih prostorih raje videla antiskvoterje kot samooganizirane in politično angažirane študente.

 

Kolektiv Črne luknje se je pogovarjal z Keesom, študentom politologije in aktivistom iz Amsterdama, ki je v avtonomni prostor »Het Spinhuis« vključen že od začetka.

 

Zakaj je skvotiranje na univerzitetnih tleh pomembno za zgodbo upora znotraj avtonomnih prostorov? Skvotiranje ponavadi ni neposredno povezano s študentskim organiziranjem, s študenti ali z univerzo samo, čeprav bi lahko trdili, da v radikalnem premisleku odnosov do prostora prevladujejo mladi. Kaj je bil vzrok, morda tudi povod za to vrsto povezovanja v Amsterdamu? Tako Kees:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kees nam je povedal nekaj več o konkretnih praksah in o programu znotraj zaskvotiranega študentskega prostora:

 

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Univerza v Amsterdamu se je odločila nelegalno uporabo prostora obravnavati na pravnem nivoju. Sojenje je tako potekalo 24. oktobra. Načrtov glede stavbe univerza po sami zasedbi ni hotela posredovati, razen v primeru, če bi sedajšnji uporabniki mirno zapustili prostor. Šest študentov, ki je podpisalo zahtevo po informacijah, sklicujoč se na Zakon o svobodi informacij, je prejelo 127 strani dolgo poročilo o načrtih, iz katerega gre razbrati, da konkretnih planov ni. Zdi se, da Univerza v Amsterdamu kljub temu namerava deložirati lastne študente:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kolektiv zaskvotirane skupne sobe se je odločil vstopiti v dialog z upravo univerze, hkrati pa so se v odgovor na sprožitev pravnih postopkov na ulicah slišali vzkliki: »Zaskvotirajmo univerzo!«.

 

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Prostor je pomemben tako za artikulacijo potrebe po neprestanem preizpraševanju delovanja univerze za uporabo raznoterih orodij intelektualne analize, kot tudi za oblikovanje konkretnih praks znotraj boja za odprte in avtonomne prostore. Vse to znotraj konvencionalnih oblik delovanja izobraževalnega sistema danes skorajda ni več mogoče:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

Prihodnost zaskvotiranega avtonomnega prostora »Het Spinhuis« je negotova. Razsodba bo znana tekom današnjega dne, hkrati pa z današnji dnem v zaskvotiranih prostorih Univerze v Amsterdamu praznujejo dva meseca obstoja. Stališče tamkajšnjega kolektiva je bilo jasno artikulirano že od začetka akcije: z vsemi močmi se bodo borili, da prostor ne bo ostal prazen. Od začetka septembra ga torej polnijo z vsebinami in praksami, ki se dotikajo študentskih bojev, umeščenih v širši kontekst boja za avtonomne prostore skozi teoretsko analizo in prakso skvotiranja.

 

Ob koncu se še vedno zastavlja vprašanje: V kolikšni meri univerza res podpira kritično misel, ki prihaja od samoorganiziranih in avtonomnih študentskih iniciativ?

 

V Amsterdamu je skvotala Črna luknja.

 

 

DOPOLNITEV!!!

 

S trodnevno zamudo je 10. novembra prispela razsodba, ki pravi, da Univerza v Amsterdamu nima dovolj dobrih argumentov za evikcijo “Het Spinhuis”, zato je bila zahteva po le tej zavrnjena. Hkrati je bila izdana zahteva po novih informacijah in načrtih, s katerimi naj bi UvA argumentirala potrebo po takojšnji izpraznitvi prostorov, čemur bo sledila nova obravnava. Gre za prvo zmago kolektiva Het Spihuis na sodišču.

 

Kolektiv zaskvotiranega študentskega prostora dokazuje, da se je z direktno akcijo možno upreti neoliberalni univerzi, na kateri je kapital vreden več kot želje študentov in akademske skupnosti. Zaskvotirajmo univerzo!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness