Ženske iniciative in umetnost

Oddaja
9. 10. 2017 - 12.00

V Sloveniji je več kot 20 ženskih iniciativ, ki opozarjajo na neenakost med moškimi in ženskami, ki že od prazgodovine vztraja v času in prostoru, ter spodbujajo k dialogu in kritično vrednotijo položaj žensk iz lastne perspektive. V zadnjem času poteka tudi veliko festivalov, ki jih ustvarjajo ženske in so namenjeni spodbujanju ženske kulture in umetnosti. To so festivali, ki odpirajo prostor ženskam, ki so znotraj umetniškega ustvarjanja mnogokrat spregledane, le zato ker so ženske.

Ženske so si svoje mesto v družbi morale izboriti. Feminizem je bil ključen za pridobitev večine pravic, ki jih ženske danes imajo. Pravica do šolanja, pravica do dela, volilna pravica, pravica do splava, nekoč nič od tega ni bilo samoumevno in marsikje po svetu še vedno ni. Ženske je gnala želja po spreminjanju obstoječih razmer in danes je zavoljo tega položaj žensk veliko boljši kot v preteklosti, vendar se neenakosti še vedno kažejo na mnogih področjih. Tudi v umetnosti.

Zato so ženske iniciative in ženski festivali potrebni, saj dajejo ženskam prostor, kjer lahko aktivno delujejo ter odpirajo teme, o katerih je potrebno govoriti. Od 6.-14. 10. v Ljubljani poteka Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki je platforma, ki opozarja na nesorazmerno reprezentacijo in sodelovanje žensk v umetnostih.

Aktualne informacije o različnih priložnostih najdete na www.lmit.org.

Vir fotografije: Sara Meadows, “GIRLS UNITE”

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness