ŠOU grozi Radiu Študent s prekinitvijo financiranja

Oddaja
6. 1. 2021 - 11.05

Novoizvoljeni Študentski zbor (ŠZ) Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), ustanoviteljice Zavoda Radio Študent, je na večernem zasedanju 30. 12. 2020 odločal o proračunu 2021, v katerem postavke za sofinanciranje Zavoda Radio Študent ni več. Pred tem je ŠZ ŠOU spremenil Pravilnik o financiranju ŠOU, v katerem po novem ni niti minimalnih odstotkov za financiranje iz koncesijske dajatve za delovanje članov družine ŠOU.

Ni odveč spomniti, da je RŠ med epidemijo ob intenzivnem prilagajanju na nove razmere uspel zagotoviti izvedbo vseh tekočih projektov ter celo okrepiti program, vključno s posebnimi medijskimi pokrivanji novega koronavirusa. Kljub temu je Radio Študent v letu 2020 v primerjavi z ostalimi člani družine ŠOU povsem defavorizirano potegnil najkrajšo (o tem smo pisali spomladi). Ustrezna podpora se zmanjšuje že skoraj desetletje; tako so sredstva ŠOU za RŠ v višini 230.000 evrov iz leta 2012 padala v več valovih in smo nazadnje v lanskem letu prejeli zgolj podporo za redno delovanje v višini 120.000 evrov, kar je tudi rekordno nizka podpora v vsej zgodovini odnosov med RŠ in ŠOU. Z aktualnim predlogom prvega branja proračuna pa si upamo trditi, da je ŠOU ob samem izteku leta 2020 Radiu Študent napisal tako črno napoved prihodnosti, kot se ne piše nobenemu od zavodov družine ŠOU, četudi nesorazmerja niso zadela zgolj RŠ.

Osnutek proračuna ŠOU za leto 2021, ki je tik pred novim letom doživel prvo branje v ŠZ, šteje slabe tri milijone evrov. Najbolj v nebo vpijoče nesorazmerje se poraja pri Študentskem kampusu, ki iz koncesijske dajatve v 2021 prejme 325.000 evrov. Prepričani smo, da se o tem, kaj bodo letos na Kampusu počeli s študentskim denarjem ter kaj so počeli od epidemije dalje, ko so v nasprotju z Radiem Študent delovali v radikalno okrnjenem obsegu, ne sprašujemo le na radiu. 

Na Radiu Študent smo tudi prepričani, da so nesorazmerno nizka sredstva ŠOU, ki smo jih prejemali še lani, porabljena boljše kot milijoni za plače, sejnine in neobratujoče zavode ŠOU. Od ŠOU zato zahtevamo, da nam sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumemo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov. Nadalje se zavzemamo za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU. Zahtevamo tudi vključitev Radia Študent v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti.

Preživetveni izziv, pred katerim se je Radio Študent znašel danes, je brez primere v celotni 50-letni zgodovini te pomembne in tudi v evropskem merilu edinstvene medijske, izobraževalne in kulturne institucije, ki jo trenutno sestavlja več kot 200 mladih honorarnih sodelavk in sodelavcev, ki dnevno ustvarijo 17 ur živega programa. Neumornost udejanjanja vzgojno-izobraževalnega poslanstva Radia Študent vsako leto dokazuje okoli 50 novih sodelavcev, o aktualnosti tega početja priča rekordno število prijavljenih na avdicije RŠ ob koncu preteklega leta (za usposabljanje v novinarskih redakcijah in lektorski službi RŠ se je prijavilo okrog 200 mladih). Na Radiu Študent se je kalilo nadpovprečno veliko danes priznanih akademikov, znanstvenikov, gospodarstvenikov, politikov, izhajajoč iz svojih začetkov na RŠ še danes na polju medijev in kulture redno delujejo uveljavljeni špikerji, radijski in televizijski voditelji, kulturni producenti in menedžerji …, nenazadnje so tu tudi sveže nagrajene novinarske sile, kot je novinarka Znanstvene redakcije RŠ in do lani njena urednica, Zarja Muršič, ki je za pokrivanje novega koronavirusa v preteklem letu prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoč novinarski dosežek. Ali kot je jeseni izjavil Jure Longyka: “Radio Študent je civilizacijski dosežek.” Zato bi bila njegova izguba civilizacijski poraz.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Se še prav spomnim, ko je nastopila trenutna kleptogarnitura na ŠOU (in če spustimo sumljive volitve), kako je v eni KajPaUni novi _nekaj_ komentiral, da bodo pa zdaj vzdrževali dobre odnose z RŠ in sem že takrat pomislil *pričaj mi priču* in se je izkazalo. Očitno se tudi tile zgledujejo po trumpističnem načinu vladanja, post-truth in post-law.. Za začetek bi moralo tožilstvo enkrat zaiti na ŠOU ampak se najbrž bojijo, da jim bo vse resurse pobralo ali/in imajo gospoda na ŠOU kake dobre botre.. Predvidevam, da se je trenutna poteza tudi zdaj zgodila, ker ne bo pritiskov od nadablasti, ker gre njim RŠ tudi v nos..

Seveda pa vse o ŠOU mahinacijah vemo zaradi RŠ in je jasno, da bi vsaka protokriminalna organizacija raje ukinila vse, ki jim gledajo pod prste.. Držim pesti/fige/nosove/..., da se bo kaj uredilo, ampak sistem, da kriminalni ŠOU po lastni presoji financira RŠ, je že v osnovi problematičen.. Fight on!!

Od besed k dejanjem: po nekaj enkratnih donacijah, sem danes vpisal trajnik za mesečno nakazilo.
Upam, da nas bo takih čim več.

POGINE naj politična moč trenutne garniture ŠOU! Bruha se mi ob njihovih "potezah" in "planih"! (Bad) boys will be (bad) boys, ampak RŠ bo preživel! RŠ je res institucija in bo večno zapisan v zgodovino, mamini sinčki, ki ne razumejo niti preprostega reka "deli in vladaj", pa bodo kmalu pozabljeni. Paradigmi, iz katere črpajo svojo politično moč, so šteti dnevi! Naj živi RŠ!!! Jerneja Brumen

Oprosti, ampak se ne strinjam z zg komentarjem. Kot je omenil že en komentator (in takrat na radiu kar nekaj ljudi) je bila spravljivo nastopanje takrat strateška napaka, ki je še dodatno pasivizirala ljudi, ki so se bili takrat pripravljeni s ŠOU spustiti v boj na nož. Kakorkoli, zgodilo se je kar se je zgodilo in vodstvo RŠ je sedaj primorano malone moledovati za polovični znesek, kot ga potrebuje za delovanje.

Bodimo iskreni, individualne donacije ne bodo rešile radia, ta potrebuje stabilno sistemsko financiranje. Nekaj časa nazaj je bilo govora o soustanoviteljstvu on sofin s strani UL, verjamem da še vedno delate na tem.

Kljub temu se zaenkrat riše kar zaskrbljujoča slika, kot odrešitev pa verjetno ali neke NGO pare (že videno, tudi vpliv tega na kakovost vsebino in navsezadnje vsebino kot tako – spomnimo se le blesavih oddaj Ali govoriš kohezijsko?), privatizacija (nezavrti Zavrl tokrat končno uspe?) ali pa postopna samoukinitev kot posledica zmanjševanja obsega delovanja.

Upam, da se motim

Načelno se ne motiš, motiš se pa v
> RŠ je sedaj primorano malone moledovati za polovični znesek, kot ga potrebuje za delovanje

Predviden je znesek 0EUR !!!! in niti RŠ z vsem volunterstvom in zagnanostjo ne more funkcionirat s tem. Še vedno je treba plačat elektrike in papir za printer ipd.. In ja, RŠ ima včasih visoke pragove za svoje poslušalstvo s kakimi oddajami in muzikami in kake ultra annoying spikerje (like now) ampak je to zanemarljivo napram vsebinam, ki jih le tu lahko slišiš in to ne le v slovenskem prostoru ampak kar worldwide.. Plus če pogledaš koliko ljudi se je kalilo skozi RŠ (jaz tudi, moja hčerka tudi) in je zdaj na resnih položajih (jaz ne:) na raznih koncih družbe (kot sicer tudi exŠOU funkcionarjev v politiki, ampak to nekako ni razlog za praznovanje).. Kakorkoli obračaš je RŠ ena redkih zares neodvisnih institucij civilne družbe in če še to zgine.. Raje ne pomislim.
Dejstvo je, da so naše donacije le pljunek v morje, ampak je že zaradi tega treba, da pokažeš, da podpiraš! RŠ bi moral dobiti kak status institucije posebnega pomena (in spomeniško varstvo-) in vsaj toliko garantiranega financiranja neposredno od države, da bi lahko osnovno dejavnost s tem pokril, dodatno pa naj se prijavlja na EU sredstva (hence Govoriš kohezijsko ipd) pa bomo še dolgo lahko poslušali neposlušljivo muziko in zatežene špikerje med vsem ostalim..

viva rš!

kaj pa delavsko upravljanje? RŠ je pomoje lahko resna medijska hiša, odjebite že ta šou

Odličen dan bo, ko v Sloveniji ne bo več radia Študent.

prej bo propadla republika, kot rš

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness