Pazi Drek

Oddaja
28. 1. 2015 - 8.15

 

Urinova ulica

 

Urinova ulica se nahaja med ministrstvom za kulturo in med stavbo, ki gosti menzo pri koritu ali bizzarnico pri mariči. Vse skup je dolga kakih 10 metrov in se vleče v smeri vzhod-zahod.

Urinova ulica je, kot pove ime, poimenovana po vrlem popotniku sv. Urinu, ki se vsako noč inkarnira v obliki tekočine, ki potem vre iz ljudi, ki se po takem ali onem naključju znajdejo v neposredni bližini ulice. Magična moč, podarjena tem ljudem, omogoča obsedenim da sprostijo lastno živčevje in drobovje, kar pa prinaša še eno karakteristiko ulice: vonj.

 

Zaradi vonja se Urinovo ulico prej zavoha kot vidi; razkrajanje urina ali seča, pomešana z ravno tako razkrajajočim alkoholom napravi nezmotljivo mešanico arome, ki pa, resnici na ljubo, ni lastna samo temu odseku ljubljane. Na zahodni strani je na bližnji zid pritrjen tudi manjši bazenček z zemljo in žbunjem, koder pa se seveda tudi praznijo mehurji.

 

Estetsko gledano je Urinova ulica, poleg tega, da je pešpotna, tudi prava pravcata galerija pol-legalnih grafitov. Ti prihajajo v masah in nimajo nobenih estetskih ali moralnih zadržkov. Držijo se modernih smernic in kažejo na to, da Ljubljana vendarle zna biti metropola evrope, pa čeprav samo skozi grafite.

Poleg tega, da ta mala ulica ponudi obilno malico za oko in nos, pa nakravžlja tudi možgan; bližnja šajba podzemnega vhoda v neko garažno hišo, ki se mota tam okoli, je pravšnjih dimenzij, da lahko gosti tudi največje plakate. Tako lahko nič hudega sluteči človek naleti na marsikater plakatni oglas, nemara tudi tak, ki od človeka terja spremembo usode.

Simbolno Urinova ulica karakterizira odnos med ministrstvom za kulturo in Metelkovo samo – v stično točko obeh punktov takozvane kulture hodijo vsi predvsem scat. Kar pa nam pove naslednje: odnos med institucijo kulture in kulturo institucij na drugi strani ceste je jako kilav, netoleranten, piškav in ušiv. Pa še smrdi.

Summa summarum: Urinova ulica je obvezna tranzitna pot za vse one, ki potujejo iz tete Mete bodisi na vzhod, bodisi ne vedoč kam. V razmeroma kratkem potovalnem času, ki ga terja, vsakič ponudi bistven vpogled v mestne urbanosti. In aromatičnosti. Koder pa najdeš tudi kakšen drek. Videl in ne not stopil je: Biga. 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness