Pazi drek

Oddaja
6. 6. 2014 - 8.15

Ok, sej vemo, na tej ulici domuje postaja, ki jo pravkar poslušate. 27. aprila je na slovenskem obeležen dan boja proti okupatorju, predvsem zato, ker so pri Vidmarju v Rožni dolini dan oz. večer prej, ustanovili slavno OF - osvobodilno fronto. Da pa se ne bomo iz prve trkale po prsih, kakšne anti-fašistke in anti-imperialistke smo, si poglejmo še nekaj zgodovinskih opomnikov, kaj se je na ta dan še zgodilo.

 

Za protestnike; leto 1989, veliki študentski nemiri na Kitajskem, katerim sledi krvav obračun vojske s protestniki, smrtne žtrtve še zdaj nihajo, popularna je fotka študenta, ki ustavi kolono tankov, leta 1992 Betty Boothroyd postane prva ženska predstavnica Britanskega doma v njegovi 700 letni zgodovini - za informatike: leto 1791 se rodi Samo Morse, oče Da Morsejeve kode, leta 1981 Xerox PARC predstavi prvega kompjuterskega miša. Za vse ostale je tu Wiki.

 

Prekletstvo zgodovine je v tem, da je je vsak dan več. Ni pa vsakdan več ceste 27ga aprila; ta se razteza pod južno linijo parka Tivoli in se na SZ pri Vili Podrožnik prelije v Večno pot, na JV pa v Erjavčevo, ki beleži Akademijo za likovno umetnost. Dolga je kak kilometer in je dvopasovnica, povezuje pa center z rožno dolino, prek večne pa rožno in šiško. Nima semaforjev. Le policaji se včasih spravijo ustavljat domnevno pijane študentske kolesarje in jim nato z kaznimi zaprekerijo že tako prekeren život.

 

Cesta je kratka - če potujemo v smeri centra, nas na levi strani neprestano napadajo klorofilne tvorbe južnega tivolija, na desni nas mikajo bolj ali manj ohranjene vile. Podhod proti Erjavčevi pa je zaznamovan kot eno večjih slikarsko-grafitarskih platen na prostem. In prav je tako. Seveda pa ne moremo mimo študentskega naselja, ki je enim Meka, drugim Rim, za večino ljudi, ki tam prekvasijo večidel študentskega živeža, pa so itak nebesa. Domnevnih 14 blokov krasi okoli 3000 študentov. O fašizmih, antifašizmih in drugih političnih konceptih politike rožnodolinskim študentom že pregovorno dol visi, saj se morajo najprej soočiti z boemizmom ljubljanskim, šele potem ko so uspešno pobegnili z avtoritarne kikle matere. Bi se pa nedvomno vključili v politiko, ako bi jim stanodajalci naprimer omejili pitje alkohola ali heteroseksualnosti namestitve - na tem mestu je smiselno postaviti tezo, da se pravkar omenjenega hakeljca študentske organizacije dobro zavedajo in jim je obnavljanje liberalnega statusa quo v Rožni dolini nedvomno v interesu. Lažje je vladati mešanici liberalno- konzervativnim boemom, kot pa politično angažiranim in boh-ne-daj dredastim prekercem.

 

Je pa cesta 27.aprila dom skrajno levi ekstremistični organizaciji, imenovani Radio Študent, ki s svojimi antifašizmi, anti-nacizmi, antiprekerizmi, antidebilizmi in anti-pop- kulturalizmi na frekvenci in na spletu meša štrene sicer lepi, čisti, spodobni in pridni deželi malih delavcev, oziroma malih študentov. Kot tak, Radio Študent nadaljuje tradicije OF-a, čeprav bi Vidmarjem in Kidričem ob običajnem, recimo, petkovem jutranjemu programu, radi glasbe, vsebine ali jinglov, nič jasno bilo. Bi se pa hitro ujeli; tudi prekerne erešovke & erešovci štekamo hosto.

 

Odpoved: Pred Vidmarjevo - egipčansko rezidenco je v odmevanju narodno-zabavne harmonike čez mrtvo nalite prekerce - ravno tak - stopal Biga.      

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.