KOMENTAR NA ROG: EVA BAHOVEC

Mnenje, kolumna ali komentar
9. 6. 2016 - 17.30

Eva Bahovec (profesorica filozofije) izpostavlja širši kontekst, v katerega se vmešča vprašanje Roga: kaj je revolucija, kaj je kritika, kaj je moderna filozofija? Odgovor je enoznačen: gre za to, kako ne biti vladan, v življenju, v mišljenju in v bivanju. V ospredje je potrebno postaviti kategorijo odpora: prav mi, prav na tem mestu, v Tovarni Rog.

Tamkajšnje dejavnosti so že zdavnaj presegle “uporništvo brez razloga” in “mladostniško levičarjenje”. Mladim je pomembno, da sami odločajo in sami napolnjujejo prostor z novimi idejami. In pri tem jih je potrebno pustiti pri miru. "Naj nas pustijo pri miru, ko mislimo": to je boj proti neumnosti, škodovanje neumnosti. Ni mogoče vsega videti, niti misliti, od vsepovsod. Mesto, v katerem je mogoče bivati in misliti, si je treba soustvariti.

To je posebej pomembno v deželi, kjer se vzpostavlja novi konzervativizem in novi patriarhat. Gre tudi za odpiranje novih feminizmov v času, ko se je iz Amerike uvozilo raznorazne molitve pred porodnišnicami. In nenazadnje gre tudi za nove materializme, materializme naključnega srečanja.

Zelo pomembno je, da ohranimo prostore različnih vrst in provinienc, zato je nedopustno, da se jih skuša ukiniti in uničiti. Gre za spopad z neumnostjo, ki jo je treba izkoreniniti.

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.