THC IZ APOTEKE

THC IZ APOTEKE

Oddaja
8. 1. 2015 - 8.15

Vlada Alenke Bratušek je, kot je vestnim sledilcem domače politike do konoplje gotovo znano, v svojih izdihljajih junija lani s spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog dovolila uporabo zdravil, ki vsebujejo tudi do tedaj prepovedani kanabinoid THC. Z dovoljenjem za uporabo učinkovine THC, ki ga je izdala Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, je ukrep zdaj že bivše vlade konec decembra dobil tudi konkretnejšo obliko. Kakšni medikamenti na osnovi najbolj poznanega med kanabinoidi se nam torej obetajo na policah domačih lekarn?

Čeprav je vlada ob junijski premestitvi tetrahidrokanabinola v drugo skupino prepovedanih drog obljubljala, da bodo s tem slovenskim bolnikom kmalu dostopna registrirana zdravila na osnovi tega kanabinoida, pa za zdaj temu še ne bo tako. Javna agencija za zdravila namreč do konca leta ni prejela vloge za vnos oziroma uvoz industrijsko izdelanega zdravila, ki bi vsebovalo THC, so se pa našli ponudniki za vnos same izolirane učinkovine THC. Agencija je tako konec minulega leta izdala dovoljenje za vnos sintetičnega THC-ja, ki ga bo uvažalo podjetje Lenis. Govorili smo z direktorjem podjetja Brankom Hučem.

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje.

Javna agencija za zdravila je zaenkrat dovolila zgolj vnos sintetičnega THC-ja, kar je po mnenju Huča posledica junijske vladne uredbe. Po njej sama konoplja namreč ostaja v prvi skupini prepovedanih drog.

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje.

Sama uredba o razvrstitvi prepovedanih drog distinkcije med sintetično in naravno pridobljenim THC-jem ne opredeljuje, zato smo želeli pri Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke preveriti, ali je njena zadnja odločitev povezana z umanjkanjem drugih ponudb za vnos učinkovine THC oziroma zdravil na njeni osnovi ali pa gre za res dosledno interpretacijo vladne uredbe. Za odgovore so si pri agenciji vzeli zakonsko dovoljenih sedem dni časa in se nam do izteka priprave današnje oddaje niso odzvali, tako da o tem morda več prihodnjič. Da na področju medicinske uporabe naravnih kanabinoidov obstajajo določeni zapleti glede samega razumevanja aktualne uredbe, opaža tudi Milan Krek, nekdanji direktor Urada za droge, ki že več let podrobno spremlja domačo politiko do drog.  

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje.

Dosledno branje junijske uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog po mnenju Branka Huča, kot smo slišali, prepoveduje medicinsko uporabo naravno pridobljenih kanabinoidov oziroma THC-ja. Tako po njegovem vedenju v Slovenijo ni možno vnesti tudi recimo širši javnosti verjetno najbolj poznanega zdravila na osnovi konopljinih substanc, Sativexa. Ta vsebuje naravno pridobljeni učinkovini THC in CBD. Po mnenju Kreka se bo tudi to kmalu spremenilo, saj je naloga države, da omogoči rabo tako naravnega kot sintetično pridobljenega THC-ja.    

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje.

V Sloveniji naj bi bila po zagotovilih podjetja Lenis že do konca tega meseca dostopna učinkovina sintetičnega THC-ja, na podlagi katerega bodo nato v lekarnah pripravljali magistralno zdravilo. Branko Huč.

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje.

Zaradi psihoaktivnih učinkov THC-ja se ta učinkovina pogosto kombinira z drugim kanabinoidom, kanabidiolom, krajše CBD-jem. Tako bo najverjetneje tudi pri pripravi magistralnega zdravila v Sloveniji, pri čemer pa bodo farmacevti koristili prav tako sintetični CBD, pa čeprav sta tako učinkovina kot njeno naravno pridobivanje povsem legalna.

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje

Po mnenju Milana Kreka je uporaba zgolj magistralnega zdravila začasna, zato pričakuje, da se bodo v lekarnah kmalu znašla tudi priznana in registrirana zdravila na osnovni kanabinoidov.  

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje.

Magistralna zdravila z učinkovino sintetičnega THC-ja bodo bolnikom, če jim ga bo zdravnik predpisal, dosegljiva le z belim receptom, torej bodo v celoti samoplačniška. V sosednji Avstriji 250 miligramov zdravila v kapljicah dronabinol znaša 171,5 evra, v Sloveniji pa naj bi podoben medikament stal nekaj manj. A Branko Huč, direktor podjetja Lenis, ki bo uvažalo sintetični THC, iskreno priznava, da ne prav dosti.

izjavi prisluhni v posnetku celotne oddaje.

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness