Zelena luč

Zelena luč

Oddaja
13. 10. 2016 - 8.15

Tokratna edicija Vsemogočne travice ne bo zaobšla petkovega dogajanja v državnem zboru in napovedanih premikov na področju regulacije medicinske uporabe konoplje. Potem ko je bil junija 2014 v zdravstvene namene dovoljen izolirani THC, od letošnje pomladi pa tudi konopljini ekstrakti, se nam končno obeta še celovitejša ureditev zdravljenja z gandžo. Po septembrskem apelu zdravniške stroke, je prvi korak v tej smeri naredila tudi politika in spremembam prižgala zeleno luč.

Člani parlamentarnega odbora za zdravje so konec minulega tedna na predlog Združene levice pristojnemu ministrstvu za zdravje naložili, da v roku dveh mesecev premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih drog, hkrati pa pripravi zakonsko podlago za zdravljenje s konopljo in njeno gojenje. Kot poudarja poslanka  Združene levice Violeta Tomič, gre za dolgo časa načrtovan in usklajen korak, zato soglasna podpora na odboru ne čudi.

izjava

Pri pripravi rešitev je Združena levica po besedah Tomičeve sodelovala tudi z zdravniško stroko, Zdravniška zbornica Slovenije pa je s svojo septembrsko pobudo, ki smo jo na kratko predstavili v prejšnji Vsemogočni travici, pomembno prispevala k prijaznejši politični obravnavi tako imenovane medicinske konoplje. Kot je znano, so tudi zdravniki kot ključni ukrep predlagali reklasifikacijo konoplje. Milan Krek, član Delovne skupine za področje predpisovanja medicinske konoplje in kanabinoidov pri zdravniški zbornici.

izjava

Toda če je z zakonodajno-pravnega vidika za legalizacijo konoplje v medicinske namene ključna njena premestitev, pa bo več truda in časa potrebnega pri vzpostavljanju prakse tovrstnega zdravljenja. Kar 95 odstotkov od 642 zdravnikov, kolikor jih je sodelovalo v anketi Zdravniške zbornice Slovenije, je namreč ocenilo, da potrebujejo za zdravljenje s konopljo dodatna znanja in da slabo poznajo njene indikacije oziroma kontraindikacije. Z nujno potrebnim izobraževanjem bodo zato pri zbornici začeli že s prihodnjim mesecem.

izjava

Konoplja in njeni izvlečki bodo bolnikom, če bo upoštevan predlog zbornice, na stroške zdravstvene zavarovalnice na voljo v lekarnah. V prvi fazi bo Slovenija, tako kot denimo sosednja Hrvaška, primorana gandžo uvažati, nato pa se v Združeni levici, kot rečeno že uvodoma, nadejajo njenega gojenja tudi v sončnih predelih podalpja.

izjava

Milan Krek pri tem poudarja, da bodo pridelovalci s koncesijami in standardizirano pridelavo zaradi presežkov morali konkurirati tudi na tujem trgu.

izjava

Tako predlog Združene levice kot Zdravniške zbornice Slovenije ne posega na področje samozdravljenja s konopljo. Toda v opozicijski stranki v prihodnje napovedujejo tudi to možnost.

izjava

Do možnosti, po kateri bi imel posameznik z namenom denimo lajšanja bolečin možnosti gojiti rastlino konoplje za lastne potrebe, je v kontekstu zdravljenja Milan Krek, s katerim zaključujemo današnjo Vsemogočno travico, skeptičen.

izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

trgovino Planta propagirate, da vas ni sram, pa to ni nič. (create the feeling, yeah, pass it on) yeah man, pass this shit. vmes pa si mal nalij jebe v zzzemljico, pa mal si jo ožarči pod neonsko nabasanimi lučkami, da jo sežge, potem jo pa še v omarco zapri, da bo fajn švicala. yeah man, pass this on*

pass the dutchie ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness