Zelene nijanse u apotekama

Zelene nijanse u apotekama

Oddaja
21. 1. 2016 - 8.15

Po letošnjih uvodnih oddajah, namenjenih tekstilni uporabi konoplje, se z Vsemogočno travico vračamo k pregledu politične obravnave gandže. Njena legalizacija se še naprej omejuje predvsem na področje medicinske uporabe, prve mini korake v tej smeri pa je pred kratkim naredila tudi Srbija.

Srbsko Ministrstvo za zdravje je na priporočilo šele pred kratkim oblikovane posebne Komisije za legalizacijo konoplje v zdravstvene namene konec minulega tedna na agencijo za zdravila naslovilo zahtevo za registracijo prvih zdravil na osnovi kanabinoidov. Dostopna bodo bolnikom z mulitplo sklerozo in malignimi obolenji, kot pojasnjuje Miloš Simić iz Iniciative za spremembo zakonske opredelitve konoplje (ISKA), pa gre za  dobro poznana zdravila na osnovi sintetični kanabinoidov in sativex.

izjava

Z napovedano uvedbo navedenih zdravil zdravstvene oblasti v Srbiji po pričakovanjih sledijo podobno previdnim korakom Slovenije in pred časom Hrvaške, kjer pa je za razliko dovoljena tudi uporaba farmacevtskih pripravkov iz ekstrakta same rastline. Uporaba konopljine smole oziroma olja ostaja v Srbiji namreč še naprej prepovedana.

izjava

Po navedbah zdravstvenega ministrstva naj bi bili dronabinol, nabilon in sativex v srbskih lekarnah na voljo čez pol leta, bolniki pa jih bodo lahko pridobili brezplačno na zdravniški recept. Ali bo tovrstna praksa zaživela, je odvisno od zdravnikov, ki pa so, kot pojasnjuje naš sogovornik, na področju delovanja kanabinoidov in endokanabinoidnega sistema v veliki večini nepoučeni in predvsem neizkušeni.

izjava

Na drugi strani pa je tudi v Srbiji manjšina zdravnikov, ki že zdaj, napol tajno in neuradno, seveda, svetujejo uporabo konoplje.

izjava

Vse več pa je tudi zdravnikov, ki se javno zavzemajo za uporabo gandže v zdravstvene namene. Eden takšnih je nevrolog Milan Savić, ki je že lani februarja skupaj z društvom Lekalizacija na ministrstvo za zdravje naslovil zahtevo za spremembo Zakona o psihoaktivnih in reguliranih substancah, ki bi omogočal celovito legalizacijo gandže na medicinskem področju. Ministrstvo se je sicer odzvalo z ustanovitvijo mešane delovne skupine za to tematiko, konkretnih korakov pa z izjemo napovedane vpeljave zdravil na osnovi kanabinoidov ni bilo storjenih.  Predstavnik Iniciative za spremembo zakonske opredelitve konoplje, Miloš Simić.

izjava

 

Rubriki pomaga cveteti Budsizon.eu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.