Vloga države pri internetu

Vloga države pri internetu

Aktualno-politična novica
vohljanje
25. 9. 2013 - 20.00

Na včerajšnji javni razpravi o vlogi države na internetu se je nepričakovano ustanovil Slovenski internetni forum. Slednji bo namenjen politični razpravi o zadevah s področja interneta, nastal pa je na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport kot nacionalna iniciativa Svetovnega foruma o upravljanju interneta, angleško Internet Governance Forum. IGF je bil ustanovljen v okviru Združenih Narodov leta 2006 v Atenah. Ena izmed kritik včerajšnje razprave izhaja zaradi nepričakovane ustanovitve Slovenskega internetnega foruma. Ad hoc ustanovitev institucije, ki bo potencialno oblikovala zakonodajo za regulacijo medmrežja je v določenih krogih deležnikov vzbudila nezaupanje, medtem ko drugi forum smatrajo za pravilen korak, ki lahko ob posluhu države pripelje do zmernih rešitev predlaganih s strani javnosti, kot tudi drugih interesnih skupin. Eno najbolj perečih vprašanj kakršnekoli regulacije interneta je odnos in definiranje net neutrality-a, slovensko nevtralnosti interneta. Prvi del te nevtralnosti je način uporabe in dostopnosti do infrastrukturo, torej prost pretok podatkov ne glede na izvor, drugi del pa zajema privatnost udejstvovanja na medmrežju.

Ne glede na kritike načine ustanovitve je pojav Slovenskega internetnega foruma korak v soskladju z mednarodnimi trendi. Njegova prihodnost pa je odvisna od omogočanja enakopravna debate med deležniki in objektivnega iskanja najboljših rešitev s strani države. V vsakem primeru gre za najnovejši korak k iskanju bolj ali manj potrebne regulacije interneta, obenem pa je na plečih vseh nas uporabnikov, da z budnim očesom spremljamo nadaljno oblikovanje pravil in zapovedi.

V oddaji smo se pogovarjali s predstavnikom iniciative WLAN Slovenija Mitarjem Milutinovićem, vodjo inštituta za elektronsko participacijo Simonom Delakordo, novinarjem sobotne priloge Lenartom Kučićem ter e-državljanom Davorjem Šoštaričem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

dober prispevek

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness