Splet 3.0

Oddaja
web3.0

COMPOST
Založništvo na distribuiranem spletu
 / 2. 11. 2021
Tema oddaje bo fenomen web 3.0 oz. spleta 3.0, ki je postal veliko bolj prisoten zadnjem letu do dveh, nalahno pa sva se ga dotaknila pred pol leta v obravnavi revije compost. Šlo naj bi za nadgraditev spleta 2.0, ki ga karakterizirajo centralizirane platforme, ki služijo na izkupičku posredovanja uporabniško ustvarjenih podatkov, v novo, decentralizirano mrežo, ki temelji na verigah blokov oz. blockchainih. Kaže pa, da gre za razširitev web 2.0 modela ograjenih vrtov, katerih vstopnina bi postale kriptovalute, pod pretvezo decentralizacije in »večjega vpliva skupnosti«. Kritično bomo pretresli utopično vizijo vrnitve v decentralizirane začetke spletišč (ki so tudi sami nekoliko utopični) ter predočili problematične plati tega novopredvidenega segmenta interneta.

Najbolj hip ekonomska teorija v ZDA ta trenutek!
 / 8. 4. 2019
Predstavljava sogovorca, Jamesa Muldoona, avtorja knjige Platform Socialism – How to reclaim our digital future from big tech in raziskovalcem s področja političnih znanosti na univerzi v Exeterju.

Splet je v svoji prvi postavi je predstavljal skupek različnih statičnih spletnih strani, ki so jih upravljali t. i. webmasterji, gostitelji, ki so v HTML označevalnem zapisu izpostavljali tekstualne in slikovne vsebine ter povezave na druga spletišča. Šlo je za razporejeno mrežo, dostopno na enak način vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

kokain-coin
Finančni eksperti pri JP Morgan svarijo pred enačenjem bitcoinov in gotovine
 / 18. 9. 2017
V začetku stoletja so bila spletišča nadgrajena z dinamičnim prirejanjem individuirane izkušnje; s programskimi jeziki na strani strežnikov in podatkovnimi bazami so spletišča začela omogočati objavljanje vsebine in komentiranje, tako so se pojavili blogi, spletni forumi, wikiji in spletni iskalniki, kasneje pa tudi socialne mreže in druge platforme, ki so bile stkane iz uporabniško posredovanega podatkovja. Lahko bi rekli, da se je splet tako približal obiskovalstvu, ki je lahko prispevalo brez tehničnega znanja spletnega snovanja, kasneje pa se je izkazalo, da so uspešne platforme zaradi mrežnega učinka močno centralizirale informacijske tokove.

Splet 3.0 obljublja vrnitev v pred-monopolizirano mrežo.

- https://web3isgoinggreat.com/

- https://scribe.rip/moneylike-d20f8279a72e

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.