Scout Niblett - prefinjena samoironija prizemljene sanjačice.

Oddaja
20. 11. 2010 - 22.00

Razkrivamo vso neposrednost, samozavest in od zunaj oklicano ekscentričnost glasbenice in avtorice Scout Niblett. Razlog za nocojšnji "spotlight" je njen obisk v Ljubljani, ki ga bo v torek zvečer v novo odprti Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi, Scout Niblett popestrila z intimnim brezplačnim koncertom.

Scout Niblett mnogi poznate zgolj po duetu z Bonnie Prince Billiejem, nekaterim pa je znano tudi njeno sodelovanje z eminentinm producentom Stevom Albinijem. Sicer pa nam je Niblettova v desetih letih od njenega prvega izdanega posnetka, ponudila pet dolgometražnih studijskih albumov, tri EP-je, pet singlov in en split single. V severni Ameriki jo podpirata založbi Secretly Canadian in Drag City, na angleških tleh pa založba Too Pure. Scout Nibblet je Angležinja, živeča v ameriškem Oregonu, njeno pravo ime ni Scout in je obsedena za astrologijo, kar podrobneje opiše tudi na njenem tretjem albumu z naslovom Kidnapped By nature.

S tega albuma bomo danes slišali tri njene komade, sicer pa imam pripravljenih kar 31 komadov skozi bolj ali manj kronolški pregled njenega ustvarjanja. Slišali boste lahko tudi nekaj njenih priredb in redko slišanih posnetkov s kompilacij, med drugim tudi priredbo Verse Chorus Verse Kurta Cobaina, zelo zanimivo verzijo Uptown Top Ranking Jamajčank Althee in Donne, slišali pa boste lahko tudi dva komada iz njene zadnje plošče The Calcination of Scout Niblett, ki sem jo na Radiu Študent že predstavil februarja v Tolpi bumov.

Skozi glasbo scout Niblett boste kaj kmalu zaznali kako umetnica neposredno in odkrito priznava svoja čustva, od trpljenja in jeze do razsvetljenja in katarze. Način, ki ga za to sporočanje izbere. je velikokrat že prav pretirano ironičen. Skozi samokritiko se zlivajo velike količine odločnih in prečiščenih svetovnih nazorov in življenjskih principov. Prefinjeni poslušalec bo skozi besedila kmalu zaznal ponudbo po psihoanalitičnem motrenju njene duše, vendar se skozi kombinacijo samoironije in izmenjajoče se subtilnosti in energičnosti, poslušalec kaj kmalu dojame, da kakršenkoli problem sploh ne obstaja. Glasba Scout Niblett je popolnoma transparenta, ona kot umetnica pa je, čeprav daje na trenutke drugačen vtis, pogumna, odločna in polno prizemljena.

Na začetku bomo poslušali malo bolj reprezentativna komada z njenega malo več kot leto starega vinilnega sedem inčnega singla z naslovom: It's Time my beloved. Komadoma je naslov It's Time in My Beloved.

01. My Beloved
02. It's Time

Če primerjamo ravnokar slišana, skoraj še aktualna posnetka z njenim prvim posnetkom, ki ga bomo slišali kot naslednjega, razlike niti niso tako velike. Naslednji komad je napisal Jason Molina znan tudi po glasbi v skupini Magnolia Electric Company. Naslov mu je Peoria Lunch Box Blues, je pa to eden redkih komadov, ki ga je Scout Niblet samo zapela, ne pa tudi napisala. Takoj za tem pa sledita že dokaj različna komada s prve plošče Scout Nibblet za naslovom Sweet Heart Fever. Naslov jima je Big Bad Man in Miss My Lion.

03. Peoria Lunch Box Blues
04. Big Bad Man
05. Miss My Lion

Tole je bil prvi single Scout Niblett z naslovm Miss My lion. Ostajmo pri albumu Sweet heart Fever. Komad Wet Road je posnet tudi na kompilaciji The Golden Apples of the sun, izdane leta 2004, katere kurator je bil Davendra Banhart. Na tej kompilaciji so še komadei izvajalcev kot so Joanna Newsom, cocoRosie, Iron & Wine in podobnih.

06. Wet Road

Scout Niblett je od nekdaj preizkušala svojo izraznost z igranjem na različne instrumente, še posebej pa jo je vlekla strast do bobnov. Na EP-ju I Conjure je zgolj z bobnom in vokali posnela tri komade, dva od njiju Gymnastic (Fall over) in Landing Strip pa bomo slišali zdaj. Če se spomnite kako sem razlagal o odločnosti in jasnosti pri vsem česar se Scout Niblett loti, boste to zaznali tudi v naslenjih štirih komadih. Prva dva sta torej bobnarska, tretji in četri pa sta v japonščini.

07. Gymnastic (Fall over)
08. Landing Strip
09. Kira Kira Boshi
10. Makka Ni Moeru

In že smo pri drugem albumu Scout Niblett z naslovom I Am. I am je proti I Conjure že bolj umirjen album. Čeprav pri prvih dveh komadih, ki ju bomo slišali kitare prav po grungersko zarohnijo, so ostali komadi tako osredotočeni, da zvenijo že skoraj ubupano. In ravno to preohlapno obupanost v komadu Texas, Scout Niblett odlično skrije pod zaveso igranja na ukulele. Komad Texas, ki ga bomo poslušali kot tretjega v naslednjem bloku je zato, tako vsebinsko, kot aranžersko, ena bolj izvirnih njenih stvaritev.

11. Drummer Boy
12. No-Ones Wrong (Giricocola)
13. Texas

Ostajamo pri plošči I Am. V naslovnem komadu se lepo sliši prav ta samoironija o katrei je bilo govora na začetku. Neprestano ponavljanje stavka »I am an emergency vehicle nam daje občutek, da se iraža neke vrste težava, lahko bi ji rekli tesnoba, ali pa bi si mislili, da se v pesnici pripravlja izbruh, a vendar nas na poti skozi pripoved ne čaka nikakršen preobrat, nič šokantnega. S tem pa Scout Niblett tako ironično zrazi željo, da jo vzamemo tako kot je. Da se ne izdaja za nekaj kar ni in da ne govori nečesa kar bi bilo iz trte zvito pokaže tudi v komadu Your beat kick back like death, ki ga bomo slišali tretjega naslednjega. Ob spremljavi bobna se v besedilu neprestano ponavlja vrstica We're all gonna die, na kmalu pa se ta za marsikoga šokantan izjava konča zelo realistično. We don't know when, We don't know how.

14. I am
15. In love
16. Your beat kick back like death

Po treh izdajah Scout Nibllet, Sweet heart fever, I conjure in I am se ustavimo pri treh zanimivh priredbah. Skupaj z Howe-jem Gelbom iz giant Sand je Scout priredila I want Candy, ki izhaja še iz šestdesetih, najbolje pa jo poznamo kot izvedbo benda Bow WowWov iz osemdesetih. Z naslednjo priredbo se Scout Niblet pokalnja njenemu velikemu vzorniku, hkrati pa tudi zapuščini grunga, ki je očitno vplivala tako na njeno ustvarjanje, kot na njene pesmi. Verse Chorus Verse je Niravanin komad, ki iz ust Scout Nibllet zveni tako srce odpirajoče, da je že kar grozljivo. Tretja priredba pa je Uptown Top ranking jamajških pevk Altehe in Donne, ki je razen po naslovu in mogoče nekaterih delih besedila skoraj nerazpoznavna. Studijsko različico je Scout posnela po veliki uspešnosti njene izvedbe na koncertih.

17. I want candy
18. Verse Chorus Verse
19. Uptown Top Ranking

V dokaz, da se je vpliv posebne izraznosti Scout Niblett že začel, predvajamo komad, ki smo ga slišali malo prej za naslovom Your beat kick back like death izpopod prstov nejnega švedksega kolega iz avstralije, ki tudi snema za njuno založbo Secretly Canadian. Ime mu je Jens Lekman

20. Jens Lekman - Your Beat kick back like death

Dj Grafiti s Scout Niblett so tole na Radiu Študent. Scout Niblett v torek igra v že dolgo nazaj zapolnjenem prostoru Trubarjeve hiše literature v Ljubljani. Žal je tako, da je tokrat mnogi ne boste imali priložnost slišati, gotovo pa glede na tokratno povpraševanje po vstopnicah na njen koncert v Slovenij lahko računate še kdaj v prihodnosti. V predstavitvi nadaljujemo s ploščo Kidnapped by Neptune. Na tej tretji studijski plošči gre Scout Niblett še globje, vendar čeprav je zelo osebno izpovedan, še vedno pusti dovolj distance, da vam za poslušanje ni potrebno nujno biti prave volje. V enem trenutku močno zgrabi in grobo poveleče poslušalca k sebi, v naslednjem pa se flegmatično obrne stran. In takrat pritegne, da ji sledimo. Razlike v intenzivnosti na tej plošči delujejo za našo pozornost. Sodelovanje s Steveom Albinijem pa ponuje zvok, ki mu kdorkoli težko oporeka. Album je za mnoge odločno predolg, saj se vzorci precej ponavljajo, vendar ko vam Scout Niblett zleze pod kožo, je ravno album Kidnapped by Neptune tisti, ki ga ne morete več izpusti iz rok. Z njega bomo slišali tri komade:

21. Hot death
22. Lullaby for Scout in ten years
23. Good to me

Ko sem razmišlljal katerega izmed treh verzij komada Dinosaur Egg bi predvajal, je studijsko in single verzijo premagala koncertan izvedba. Razlog je logičen. Daleč največja neposrednost in predirljivost izvedbe .

24. Dinosaur egg (Live)

Preden poslušamo komade iz četrte studijske plošče Scout Niblett z naslovom This Fool Can Die Now, ponovno omenimo, da na njej v štirih duetih sodeluje z Willom Oldhamom, bolj znanim kot Bonnniejem Prince Billiejem. V štirih komadih iz plošče bomo slišali le najbolj znanega z naslovom Kiss, še pred njim pa bo se bo Scout posvetila Oldhamu z priredbo ene izmed njegovih pesmi za naslovom Trudy dies. Komad je izšel tudi leta 2004 na dvojini kompilaciji v posvetilo Willu Oldhamu za naslovom I am a Cold Rock, I am Dull Grass

25. Trudy Dies
26. Kiss

Tole je bil komad Kiss, ki je gotovo eden najbolj predvajanih komadov Scout Niblett po mainstreamovskih medijih, zdaj pa so na vrsti še trije odlični komadi s plošče This Fool Can Die Now. Naslov jim je: Hide and Seek, Your last Chariot in Let thine heart be warned.

27. Hide and seek
28. Your last chariot
29. Let thine heart be warned

Prihajamo h koncu današnji DJ Grafitov, kjer predstavljamo stvaritve angleške glasbenice Scout Niblett, živeče v Ameriki in koprneče po nevsiljivi samoizpovedi. Njeni nastopi so po občutku na prvo žogo vzeti kot zelo intimni, če pa se skoncentiramo na vsebino, pa začutimo vse prej kot razdajanje. Scout Nibllet je letos izdala svoj peti studijski album z naslovom The calcination of Scout Niblett na katerem ji je Steve Albini pomagal Glasnost in tišino pripeljati na isti nivo. Na tej plošči se doslej najbolj jasno izkaže, da je poslušanje glasbe, ki je aranžerkso večinoma narejena na enak način lahko zelo zahtevno, ampak, da se monotonost zlahka preigra, če se zelo skoncentrirano posvetimo vsebini. Preden poslušamo zadnja komada sobotonih DJ Grafitov pa z veseljem napovedujem še intervju S Scout Niblett, ki se ima zgodi v torek ob šestih popoldne na dan koncerta, ki ga ima v Ljubljani. Še Just do it in Calcination of Scout Niblett, potem pa nasvidenje.

30. Just Do it
31. The Calcination of Scout Niblett

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness