trideset potovanj okoli sonca se nadaljuje...

trideset potovanj okoli sonca se nadaljuje...

Oddaja
grateful dead
17. 8. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (hart,hunter) FIRE ON THE MOUNTAIN grateful dead 11.22

Fire On The Mountain, klasika Mickeya Harta in Roberta Hunterja, tokrat v izvedbi Grateful Dead na nastopu 25. aprila 1977 v Passaicu. Začenjal se je čarobni koncertni niz, ki je dosegel vrh maja in se nadaljeval v junij in naprej. Tale izvedba Fire On The Mountain je kajpak že bila neločljivo navezana na Scarlet Begonias, a mi obeh tokrat nimamo časa poslušati. Smo namreč v tretji od petih oddaj ob sredah v avgustu, v katerih povzemamo po en primerek z vsakega od tridesetih koncertov Grateful Dead od 1965 do 1995, zbranih na zbirki 30 Trips Around The Sun, s katero so lani obhajali petdeset let nastanka zasedbe Grateful Dead.

V tistem času, torej 1977. leta, ko so Grateful Dead dosegli vrhunec,  smo se nekateri ukvarjali z drugimi stvarmi, recimo s punkom, Grateful Dead pa so – stran od ušes vsaj nekaterih od nas – takrat objavili studijsko klasiko Terrapin Station. Izšla je sicer julija 1977, po omenjenem nizu koncertov, so pa seveda Grateful Dead že izvajali pesmi z nje. Zanimivo, da pravkar slišane Fire On The Mountain, verjetno na razočaranje mnogih, ki so bili na tistih koncertih maja in junija, ni bilo. Pojavi se šele na Shakedown Street, objavljeni novembra 1978, če seveda zanemarimo podatek, da se je zgodnja instrumentalna različica z naslovom Happiness Is Drumming pojavila 1976. leta na albumu Diga Mickeya Harta in Diga Rhythm Banda.

Spomladi 1978 so Grateful Dead nadaljevali z izvrstnimi nastopi. Poslušajmo navdahnjeno izvedbo Mississippi Half-Step Uptown Tooledoo, sicer uvodno pesem s starejše plošče Wake of the Flood iz 1973. leta.

2. CD, 2 (garcia,hunter) MISSISSIPPI HALF-STEP UPTOWN TOOLEDOO grateful dead 12.00 

Nedavno je izšla zbirka July 1978, ki prinaša posnetke s petih nastopov Grateful Dead v začetku julija 1978. Mi jih sicer ne bomo več imeli časa in prilike poslušati, saj se, kot veste, oddaja Izven zakona izteka. Se pa bomo od Grateful Dead v tej oddaji poslavljali vsaj še par tednov. Nocoj namreč poslušamo tretjo v nizu povzemanj primerka z vsakega od tridesetih izbranih koncertov Grateful Dead od 1965 do 1995, zabeleženih na zbirki 30 Trips Around The Sun, objavljeni lani ob petdesetletnici ustanovitve zasedbe. Smo pri letu 1979, iz njega so uredniki izbrali nastop 27. oktobra 1979 v South Yarmouthu. S tega nastopa bomo poslušali tole izvedbo pesmi Jack Straw Weira in Hunterja.

3. CD, 3 (weir,hunter) JACK STRAW grateful dead 8.00 

Medtem so se Grateful Dead sporazumno razšli s klaviaturistom Keithom Godchauxjem, ki je imel vse več težav z odvisnostjo. Z njim je odšla tudi žena Donna. Aprila 1979 je prišel Brent Mydland. 28. novembra 1980 so nastopili v Lakelandu na Floridi in odigrali tole lepo izvedbo pesmi Black Peter.

4. CD, 4 (garcia,hunter) BLACK PETER grateful dead 9.27 

Osemdeseta niso bila najboljša leta Grateful Dead. Tudi vse tri studijske plošče, Go To Heaven, ki je začenjala desetletje, In The Dark iz julija 1987 in Built To Last, zadnji studijski album skupine, objavljen konec oktobra 1989, niso popravljali vtisa. So se pa na nastopih – vsaj občasno - še vedno dogajali čarobni trenutki. En takih je tale izvedba starejše pesmi Friend of the Devil z albuma American Beauty. Tokrat z nastopa 16. maja 1981 na Cornell University v Ithaci.

5. CD, 5 (dawson,garcia,hunter) FRIEND OF THE DEVIL grateful dead 9.21

V izteku nocojšnje, tretje od petih oddaj, v katerih povzemamo trideset izbranih koncertnih primerkov Grateful Dead od 1965 do 1995, poslušajmo tole izvedbo pesmi Bird Song z njihovega nastopa 31. julija 1982 v Austinu v Teksasu.

6. CD, 6 (garcia,hunter) BIRD SONG grateful dead  9.28

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness