zaključna potovanja okoli sonca

zaključna potovanja okoli sonca

Oddaja
30 Trips Around The Sun
31. 8. 2016 - 22.00

1. ioCD, 1 (garcia,hunter) RAMBLE ON ROSE  grateful dead 7.39  (7.20)

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Ramble On Rose, pesem Jerryja Garcie in Roberta Hunterja iz začetka sedemdesetih. Prvič je zabeležena na koncerti plošči Europe '72, tako da studijske različice pravzaprav nimamo. Tale izvedba je z nastopa Grateful Dead v Parizu, 27. oktobra 1990. Takrat Brenta Mydlanda že ni bilo več v skupini, saj je umrl 26. julija 1990 zaradi prevelikega odmerka mamil. Namesto njega sta bila Vince Welnick in občasno Bruce Hornsby.

To je oddaja Izven zakona, zadnja v avgustu in zadnja v nizu petih, v katerih smo povzemali po eno najboljšo izvedbo s tridesetih izbranih nastopov Grateful Dead za vsako leto od 1965 do 1995.

Smo že v devetdesetih, v letu 1990, zadnjem, ki je vseboval tudi niz bolj konsistentnih nastopov Grateful Dead. Tisti iz marca in začetka 1990 so še posebej hvaljeni in jih imamo tako rekoč vse v dveh box setih, Spring 1990 in Spring 1990 The Other One. Seveda smo jih v oddajah Izven zakona že dovolj temeljito predstavljali.

Naslednja je klasika Standing On The Moon, izvirno z zadnjega studijskega albuma Grateful Dead, Built To Last iz 1989. Tokrat z nastopa v Madison Square Gardnu v New Yorku, 10. septembra 1991. V tej izvedbi je zraven tudi saksofonist Branford Marsalis. Standing On The Moon.

2. CD, 2 (garcia,hunter) STANDING ON THE MOON grateful dead 9.02

20. marca 1992 so Grateful Dead odigrali predzadnji nastop izven ZDA v svoji zgodovini. To je bil koncert v Ontariu v Kanadi. Odigrali so tudi tole svojo označevalno klasiko iz sedemdesetih, U.S. Blues.

3. CD, 3 (garcia,hunter) U.S. BLUES  grateful dead  5.27  (5.20)

V zadnjih letih delovanja so Grateful Dead načrtovali snemanje naslednje studijske plošče, za katero so imeli pripravljenih že več pesmi, ki so jih seveda že igrali na koncertih. Ena takih je Days Between, ki jo bomo zdajle slišali v izvedbi z nastopa v dvorani Knickerbocker Arena v Albanyju, 27. marca 1993. Days Between.

4. CD, 4 (garcia,hunter) DAYS BETWEEN grateful dead  9.49

Naslednja od novih pesmi Jerryja Garcie in Roberta Hunterja je bila Liberty. Tu je izvedba z nastopa Grateful Dead v Bostonu, 1. oktobra 1994.

5. CD, 5 (garcia,hunter) LIBERTY grateful dead  7.57

Na enem svojih zadnjih nastopov, v Salt Lake Cityju, 21. februarja 1995, so Grateful Dead takole odigrali pretresljivo izvedbo še ene novih pesmi Jerryja Garcie in Roberta Hunterja, So Many Roads.

6. CD, 6 (garcia,hunter)  SO MANY ROADS grateful dead 8.09  (7.35)

Jerry Garcia je v začetku avgusta 1995 odšel v rehabilitacijsko kliniko, da bi se še enkrat spopadel s svojo odvisnostjo od omamnih sredstev. 9. avgusta je umrl, star triinpetdeset let. Zadnji nastop je z Grateful Dead odigral na stadionu Soldier Field v Chicagu, 9. julija 1995. Zadnja izvedba na tistem nastopu je bila pesem Phila Lesha in Roberta Hunterja, Box Of Rain. Tisti posnetek je objavljen na mali plošči, dodani zbirki 30 Trips Around The Sun, s katere izbrane posnetke smo poslušali v zadnjih petih sredinih večerih v avgustu v iztekajoči se oddaji Izven zakona. Naslednji teden bomo pripoved zaokrožili s še enim povzemanjem z maja letos objavljene zbirke priredb pesmi Grateful Dead z naslovom Day Of The Dead.

Milko Poštrak vas do takrat lepo pozdravljam z že omenjeno Box Of Rain.

7. CD, 7 (lesh,hunter) BOX OF RAIN grateful dead 5.05

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness