In memoriam: Prodigy (Mobb Deep)

In memoriam: Prodigy (Mobb Deep)

Mnenje, kolumna ali komentar

Albert Johnson aka Prodigy (1974 – 2017)

 

V torek, 20. junija, je za posledicami bolezni v 42. letu starosti umrl Albert Johnson, ki se je v vlogi emsija za mikrofonom predstavljal kot Prodigy.

Kot polovica kolosalnega hip-hop dvojca Mobb Deep je v slabih dvajsetih letih delovanja pridobil status tistih s hiphoperskega Olimpa; skupaj s Havocom sta v današnjem času predmet čaščenja hip-hop glav z vsega sveta. In še kako zasluženo. Vzhodnoobalni gangsta rap sta iz že tako kompleksne in dobro utrjene forme dvignila v nove sfere.

Svoj zvok je Prodigy ukrojil po liniji življenjskega sloga, podob in vzdušja z ulic Queensa ter širšega New Yorka, torej ulic, na katerih je odraščal. Prišel je s tiste mračne, nasilne, krute strani New Yorka. Prišel je iz podzemlja, z ulice, iz slabo osvetljenih parkov, od tam, kjer preživijo le najmočnejši, pretresene ulice pa so govorile in spregovorile skozi njegova besedila. Zgodbe je pretočil na trak in jih ponesel na vse konce prav tako nepravične zemeljske oble. O tem je pričal, to je beležil, na to je opozarjal. Predstavil nam je novi divji zahod, novi kavbojizem, goli, nori kapitalizem, ki ga je gnala sla po preživetju v neizprosni, smrtonosni betonski džungli na ulicah notranjosti ameriških mest, kamor mi, poslušalci, svojčas nismo niti vstopili. Pomagal ga je razumeti.

Ikone starejših generacij nas s svojimi odhodi vsakič močneje opomnijo na minljivost, zato mladim rimoklepačem v opomin ostajajo lakota, fokus, nagon po preživetju, uspehu in izrazu, ki požene v ustvarjanje novega. Prodigy je videl tisto, kar je repal, in repal tisto, kar je videl. To je ena temeljnih postavk izjemnega emsija. Prenašanje neolepšane resnice, kakršnakoli že je, iz svojega okolja na track, na bit, v svet in v večnost.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness