HAVE HEART: 10.17.09

Recenzija izdelka
18. 10. 2014 - 23.59

Bridge9, 2010

 

Za nocojšnji RŠ koncert se odpravimo v Boston, to znamenito mesto v ameriški zvezni državi Massachussetts, ki je v svoji glasbeni zgodovini tako rekoč vsaki pomembnejši glasbeni zvrsti alternativne godbe prispevalo mnoge odlične zasedbe. Ena od takih je tudi hardcoraška 'straight edge' peterica, ki si je nadela ime Have Heart in po dveh dolgometražnih albumih ter neskončnih prevoženih kilometrih turnej svojo zgodbo končala na včerajšnji dan pred natanko petimi leti. Koncertni set, ki ga bomo zavrteli v nocojšnji oddaji RŠ Koncert, je straight edge skupina Have Heart posnela na svojem zadnjem koncertu pred petimi leti v bostonskem klubu Lido. Za izdajo živega albuma pa je poskrbela založba Bridge9, ki je avdio posnetku priložila tudi DVD s celotnim video posnetkom koncerta. Na njem so Have Heart v nekaj manj kot petdesetih minutah zaigrali 21 pesmi, albumu pa dali preprost, datumski naslov "10.17.2009".

Have Heart, ena od vidnejših skupin hardcore glasbe tega tisočletja, so v svojih sedmih letih delovanja ogreli srca marsikaterega fena hardcore in tudi punk rock glasbe, z neprestanim koncertiranjem pa svoje ritme in kitarske prijeme ponesli v vsak kot sveta. Zapisani straight edgeu, pozivanju posameznika k boljši samopodobi, opozarjanju na samodestruktivnost današnje družbe in nasilju, ki ga ta vrši nad njenimi člani, so poleg prvega EP-ja What Counts izdali dva odlična studijska albuma, za izdajo katerih je prav tako poskrbela založba Bridge9. Prvi, "The Things We Carry", je s svojo dinamičnostjo in odrezavostjo postavil standard, kako mora zveneti odlična novodobna hardcore plošča. A pogled čez zid hitrih kitar in prepletenih bobnarskih ritmov je odstrl še eno odliko zasedbe Have Heart - prepričljiva besedila, vidno boljša od klasičnih, predvidljivih in včasih težko prebavljivih besedil, ki jih pišejo mnogi straight edge in hardcore bendi. Drugi album, leta 2008 izdani "Songs to Scream at the Sun", pa je skupino predstavil v povsem novi luči, z drugačnim, zanimivejšim pristopom h glasbi, ki na mestih presega klasične postulate hardcora.

A dobri albumi niso vse, še posebej ne v žanru hardcora, kjer je koncertna izkušnja, ki jo bend predstavi, nadvse pomembna. Če si bodo feni po čem zapomnili koncerte skupine Have Heart, ki so se na svoji poti dvakrat ustavili tudi v Ljubljani, bo to neverjetna energija, ki jo je skupina oddajala na odru. Pesmi, prenesene s plošče, so po koncertnih klubih odzvanjale razumevanje, predanost in jezo ter neposredno nagovarjale fene, skupnost, ki je v neprestanem boju s samo seboj v vsakodnevnem povprečju družbe. Koncertni set, ki ga bomo zavrteli čez nekaj trenutkov, kljub občasni razglašenosti in umanjkanju vokala ne bi mogel bolje predstaviti vzdušja in prisotne energije na koncertih benda Have Heart. Zato plošča "10.17.2009" predstavlja pomemben dokument zdaj že ugasnjene bostonske skupine in mejnik še vedno živega žanra hardcora.

 

Videoposnetek celotnega poslovilnega koncerta
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.