HEXENBRUTAL TRIO: Hexenbrutal Trio

Recenzija izdelka
23. 12. 2015 - 23.00

God Bless This Mess, 2015

 

Beltinški dvojec Hexenbrutal, ki ga sestavljata Matej Kolmanko in Iztok Koren, je v zadnjih dobrih desetih letih delovanja za sabo pustil pester nabor tako nojzovskih improvizacij kot tudi poslušalcu instrumentalno lažje sledljivih kompozicij. Pod okriljem prekmurske založbe God Bless This Mess sta uvodne glasnejše in nekonvencionalne doprinose zbrala na prvencu Think of Me As a Friend, bolj melodično prepredene, predvidljive, a nič manj ostre kompozicije pa sta zaobjela na plošči Giant.

Med studijskim predahom v letih 2005 in 2006 sta nastopila tudi na Klubskem maratonu Radia Študent, s čimer se da povezati tudi frekvenčno izmenjavanje tretjega člana. Matej in Iztok sta Dr. Hexen in Mr. Brutal, ki sta po lastni presoji kot multiinstrumentalista samozadostna in sta v ustvarjanju novega zvočnega gradiva sama najbolj produktivna. Tekom koncertiranj pa ju je seveda navduševalo, če se jima je pridružil še kakšen član. Med domačimi in manjšimi evropskimi koncertnimi podvigi so se jima v zadnjih letih pridružili elektronski instrumentalist Janez Žlebič, ki ga poznamo iz njegove matične rockovske zasedbe Psycho-Path, in kitarist Igor Prošić. 

Morda bolj kot studijska udejstvovanja so njun zvok utrdile žive izvedbe, ki iz različnih razlogov tehnično in konceptualno nikoli niso bile poenotene. Tako sta se Dr. Hexen in Mr. Brutal ves čas iskala v hrupnih dimenzijah in preizkušala ne le v sodelovanju z različnimi glasbeniki, temveč tudi v uporabi perkusij in zvočil, ki so se glede na njune potrebe in hipne odločitve ves čas drugače izpopolnjevale in občasno tudi izpuščale. Tako se niti en sam koncert ni odvil po enakem principu. Kljub temu je bilo živim nastopom skupno prepletanje težkega zvočnega rastra s preskakovanjem in razdiranjem ritmov, ki so se nekako brstili okoli melodičnih orisov.

Posnetek koncerta, ki mu bomo prisluhnili tokrat, je nastal med zadnjo albumsko turnejo v klubu MIKK v Murski Soboti. Siceršnje hrupne kompozicije zvenijo zavoljo akustične izvedbe tišje in manj agresivno. Dr. Hexnu in Mr. Brutalu se je ob tej priložnosti pridružil še violinist Miha Kavaš, ki je ohranjal prvotno napetost skladb. S tretjim članom ob boku se je prvotni dvojec začasno preimenoval v Hexenbrutal Trio, kakršno je tudi ime koncertne izdaje. Na novi živi plošči prvenstveno zasledimo skladbe z njune zadnje studijske plošče Giant, medtem ko se s prvenca pojavita skladbi Boejc in All Is Silent, All Is Dead.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kitarist je bil Igor Prošič, ne Stojanovič

Hvala za popravek. 

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness