NADA SURF: Live at the Neptune Theatre

Recenzija izdelka
26. 8. 2015 - 23.00

Pledge Music, 2015

 

Tokrat v RŠ koncertu ne poslušamo posnetka, ki kaže skupino v njenih začetkih, ko si je še utirala pot v glasbeni svet. Prav tako nismo priča koncertu iz obdobja, ko bend doseže svoje vrelišče oziroma točko v karieri, za katero bi lahko rekli, da so na višku slave. Live at Neptune Theatre namreč povzema dvajsetletnico obstoja, ki jo je ameriška skupina Nada Surf  zabeležila z albumom The Stars Are Indifferent to Astronomy, nastop v Seattlu pa je eden od koncertov, ki so ga igrali leta 2012 na severnoameriški turneji. Priča smo torej koncertu, ko je bend že dobro utrjen, preizkušen in preide v tista leta, ko ne krmari več skozi razburkane vode in se izmika čerem, temveč se njihov zvok dograjuje in postaja vedno bolj zrel. Bend prav tako ni več deležen turbulentnosti nepredvidljivih časov, ko jih brcne založba, ker nimajo še enega novega hita. Ne borijo se več za preživetje, temveč z dovršenim ozvočenjem pred svojo fanovsko bazo uživajo v prepletu preteklosti in plodovite sedanjosti. 
V devetdesetih letih, ko so Nada Surf nastali, so jih mediji stlačili v žanrski predalček tako imenovanega piflarskega rocka skupaj z Weezer. Da se je ti dve skupini dajalo v isti koš, gre pripisati temu, da je z obema pri njunih začetkih sodeloval producent Ric Ocasek. Benda sta nastala iz nasledstva, ki ga je za sabo pustil grunge, pomešan s primesmi power popa ter indie rocka. Tisto prej omenjeno brco od založbe pa omenjamo, ker jih je Elektra dala na čevelj, ko na drugem albumu The Proximity Effect ni bilo slišati hita kategorije Popular z njihovega debitantskega albuma High/Low. A kljub začetnim težavam so Nada Surf preživeli in z albumom Let Go prešli v svetlejše obdobje, za tem pa posneli še dva enako pozitivno sprejeta, a tudi zvočno podobna albuma. V tem času je bend kot trio medse sprejel tudi gostujoče glasbenike, med drugimi sta z Nada Surf igrala Martin Weng, ki ga poznamo iz skupine Calexico, ter Doug Gillard iz Guided By Voices, ki ju slišimo tudi na tokratnem koncertnem posnetku.

Koncertni album Live at Neptune Theatre pričakovano povzema dvajsetletni obstoj skupine, na njem slišimo pesmi z večine albumov, še posebej je poudarek na pesmih, ki so nastale po letu 2000, torej v njihovem najbolj plodnem obdobju. Kar malo presenetljivo pa je, da na koncertu niso zaigrali niti ene pesmi z njihovega debitantskega albuma. Slišati je, da je koncert potekal v nadvse sproščenem in spontanem vzdušju, z razigrano publiko, ki je takoj pripravljena prispevati svoj back vokal. Pesmi si sledijo v mešanici zrelega in umirjenega tona, z občasnimi močnejšimi in bolj energičnimi trenutki. Koncertni album zaokroža njihovo okroglo obletnico in jih predstavlja kot uigrano in zrelo zasedbo.

 

Nada Surf - Teenage Dream
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.