7AM

7AM

Recenzija dogodka
12. 8. 2017 - 14:00

Gala Hala, 10. 8. 2017

Na klasični trio bobnov, kitare in bas kitare smo tokrat vsled vremenske negotovosti čakali do enajste večerne ure. Vendar je čakanje, kot je lahko tudi značilno za metelkovsko klubsko ponudbo, prineslo presežek. Z ogledom finskih punk rock zasedb v bližnji Jalla Jalli in s prijetno izmenjavo mnenj o muzikah je čakanje, še preden smo vstopili v koncertno dvorano Gala hale, že razvilo lastno alternativno dodano vrednost. Sicer pa sta po prihodu na oder čakala tudi bas kitaristka in kitarist. Vendar se je tretji član zasedbe razmeroma hitro odzval na njun poziv k instrumentu. In pravzaprav je tak razvoj dogodkov na odru povsem sovpadel s prijateljskim in sproščenim vzdušjem v solidno napolnjeni dvorani.

Začetek nastopa je zaznamovalo nekaj tehničnih pomanjkljivosti, ki pa so povsem izzvenele v nadaljevanju, ko je bend publiko ponesel v pozibavanje in sledenje dinamični, trdo rockovski in hrupni kitarski glasbi. 7AM pritegne s skoraj naivno preprostimi melodijami in s kitarskim šusom, ki ga suvereno vodi odlično bobnanje. Bend se torej poigrava z nežnimi, ušesom prijetnimi melodijami ženskega vokala in močno hrupno kitarsko podlago, ki se sem ter tja požene v dir pod bičem kričečega moškega vokala, ki se mu z enako vnemo in prisotnostjo pridruži - in z njim celo združi v eno - tudi tisti še malo prej mili, morda celo melanholični glas pevke. Vse te komponente izrazja 7AM so zložene v ravno prav dolge skladbe, ki z razvojem ne izgubljajo naboja in dinamike. Njihov energični in zavzeti nastop je spremljalo stalno vzpodbujanje izpod odra, ki ni pojenjalo, in tudi ob koncu nastopa smo si želeli še več.

7AM so sicer eni od letošnjih izbrancev Klubskega maratona Radia Študent. Po videnem je izbor povsem upravičen, tako zaradi močne identitete in odločnosti kot tudi zaradi potenciala za razvoj, ki smo ga zaznali ta večer. Kljub možnim primerjavam s kakšnimi Pixies in umazanim zvokom, ki je zaznamoval del alternativnega rocka konec osemdesetih in dalje v devetdeseta,  premorejo dovolj samobitnosti, s katero razvijajo lasten prepoznaven glasbeni izraz.

V pogovorih pred koncertom smo izkopali tudi nekaj biografskih podrobnosti o zasedbi 7AM. Podrobnosti, ki pričajo predvsem o zasedbi v intenzivnem razvoju in tesni povezanosti z različnimi  kreativnimi avtonomnimi ekipami po domorodju in širše. A pustimo zaenkrat te detajle času oziroma pustimo odkrivanje zanimivega ozadja nadobudne zasedbe kar njim samim: naj se nam razodenejo v intervjujih, ki jih čakajo v bližnji prihodnosti.

Novi Domorodni četrtek v Gala hali je torej zopet upravičil svoje babiško, porodničarsko poslanstvo na domači glasbeni sceni oziroma jo je obogatil in razširil z rahlo mero nekonvencionalnosti zasedbe 7AM.