Croatian Amor @ Summer Student Festival, Padova + Red Gaze, ievehead @ MKNŽ ILirska Bistrica

Recenzija dogodka
3. 6. 2017 - 14.00

26. 5. 2017: Croatian Amor @ Summer Student Festival, Padova

V petek zvečer smo se odpravili na študentsko poletno fešto v italijansko Padovo. Festival tam poteka cel mesec, na idilični lokaciji blizu mestnega obzidja ob reki Bacchiglione, kjer se nahaja urejeno in prijetno prizorišče s chill conami in srednje velikim odrom.

V Padovo smo se odpravili, da bi slišali enega vidnejših posameznikov elektronskega podzemlja - Lokeja Rahbeka. Danec Loke je izreden posameznik, ki stoji za založbo Posh Isolation, neprestano izdaja novo glasbo in nastopa pod psevdonimi Croatian Amor in Damien Dubrovnik, poleg tega pa je tudi član zasedb Lust For Youth in Sexdrome. Pred dobrim tednom je izdal ploščo City of Women, pod katero se je podpisal z lastnim imenom.

V Padovi je tokrat nastopil pod psevdonimom Croatian Amor. Set je uvedel z visoko frekvenčnim hrupom sekanim z naključnimi prekinitvami. Počasi se je zvočna slika razvijala v formo skoraj tipično za Croatian Amor, vendar naplasteno s posnetki različnih govornih monologov ali celo nekakšnimi popovskimi vokalnimi linijami. Vse skupaj so neprestano prekinjali naključno umeščen hrup in glitchi, ki so format seta razdrobili do neposlušljivosti. V trenutku, ko si prepoznal kakšen ton skladbe in pričakoval, da se bo zadeva razvila v polnopravni komad, je Loke tok prekinil in vse zopet zagnal od začetka. Najdaljši segment nastopa je Croatian Amor posvetil skladbam z zadnjega EP-ja Finding People. Nelagodje, ki ga je povzročal pod takšno napetostjo nastopa, je delovalo hipnotično. Transcendentalno izkušnjo so kot pomemben del spektakla pomagale krojiti tudi vizualije. Posnetki „vintage“ bejb iz šestdesetih, ali izseki iz animejev so delovali melanholično in depresivno. Nekateri posnetki so se v zankah ponavljali tudi po več minut. Na platnu so se pojavili celo posnetki Lokejevih video chatov z različnimi ljudmi. Sicer pa je nastopajoči na odru deloval popolnoma odsotno. Gibal se skorajda ni – razen takrat, ko je pil ali si prižigal cigarete. Osredotočen je bil na mešalno mizo in ostale aparature. S celotnim spektaklom projekcij in zvokov je kot persona preprosto izginil. Njegov nastop lahko brez težav orišemo kot kopičenje hrupov, glitchov in synth melodij – po dobre pol ure pa je naposled le v celoti zavrtel eno – istoimensko - skladbo z zadnje plošče Love Means Taking Action, kateri je sledilo pet sekund hrupa in Loke je zapustil oder.

Nastopu Croatian Amor je sledil angleški techno producent Sigha. Njegov nastop ni bil opremljen z vizualijami in je v primerjavi s performansom Croatian Amor deloval bolj kot zgolj DJ set. Vse skupaj je delovalo kot nekakšna razrešitev nelagodnega vzdušja, ki ga je ustvaril predhodni nastopajoči. Sigha je zvenel zelo analogno in toplo, zasidrano v minimal techno ambientealnih vodah, in bil je vsaj toliko zanimiv, da bi nas lahko priklical tudi na travnato plesišče pod odrom.

https://croatianamor-alter.bandcamp.com/

 

27. 5. 2017: Red Gaze, Sievehead @ 51. Obletnica MKNŽ, Ilirska Bistrica

Po večeru v Padovi pa tudi v soboto nismo počivali. Odpravili smo se na 51. obletnico legendarnega bistrškega kluba MKNŽ. Tokrat so obletnico obeležili z nastopoma Red Gaze iz Graza in angleški Sievehead.

Prvi so nastopili Red Gaze, mlad bend z dvema izdajama - demo kaseto ter split kaseto z Rosa Nabel. Gre za znane obraze graške punk scene, na kateri so si posamezniki iz Red Gaze izkušnje nabirali v bendih kot so BoredomCatholic Guilt in Dead End Friends. Njihov stil je energičen post punk, ki spominja na EstrangedThe New Flesh in mnoge druge bende iz kataloga založbe La vida es un Mus . Red Gaze so uigran bend s suverenim nastopom. Sicer je njihova muzika precej predvidljiva, vendar zelo zabavna. Enostaven pristop k melodijam in energično bobnanje sta zmagovalna kombinacija za uspešen nastop.

Sledili so Sievehead, ki so imeli precej težak dan, nekaj kilometrov pred slovensko mejo se jim je namreč pokvaril kombi. Poleg tega so priznali, da so fino zmačkani, njihov kitarist je namreč prejšnjo noč praznoval rojstni dan.

Dejansko pa se vse to v njihovem nastopu ni kaj bistveno poznalo, četudi so se pritoževali, da niso v formi. Njihov zvok je bil bolj umazan od tistega Avstrijcev. Kitare so modulirali s številnimi chorus in phaser pedali, vse skupaj pa je zvenelo precej hrupno. Sicer sta bobnarja obeh bendov zares agresivno tolkla. Zanimivo je bilo videti, kako Sievehead združujejo vplive post punka v stilu The Wipers in pa post hardcora, ki črpa iz bendov, kot so Husker Du in The Minuteman. Njihov nastop je bil zahtevnejši v odnosu do poslušalcev kot nastop Red Gaze, predvsem zaradi melodij in nekonvencionalnega zvoka.

https://www.facebook.com/sieveheadband/
https://wilhelmshowmethemajorlabel.bandcamp.com/album/red-gaze
http://www.drustvo-mknz.si/

 

Na koncu bomo voščili legendarnemu MKNŽ-ju za zavidljivo obletnico in jim zaželeli še vsaj enkrat toliko let. Ob tem pa bomo opozorili še na njihov prihajajoči program:
Nedelja, 4. 6. 2017 ob 21h: PILE (post HC/noise rock – ZDA),
Sobota, 10. 6. 2017 ob 21h: COKE BUST(HC - ZDA), SEM HASTRO(HC – ZDA),
Četrtek, 15. 6. 2017 ob 21h: DEATH VALLEY GIRLS (r'n'r/dystopian punk – ZDA),
23., 24. 6. 2017: 10. FESTIVAL BISTR'ŠKIH BENDOV.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

MKNŽ I LOVE U

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.