GO MOONLEE! Fest 2015

Recenzija dogodka
26. 10. 2015 - 14.30

Mostovna, Nova Gorica, 23. 10. 2015

 

Minuli petek se je v novogoriški Mostovni v sodelovanju kulturnoumetniškega kluba “13. brat” in Moonlee Records odvil zdaj že tradicionalen GO MOONLEE! Fest. Založba Moonlee je ena izmed vidnejših založb na prostoru bivše Juge na področju neodvisne produkcije takšnih in drugačnih fonogramov. V primeru GO MOONLEE! Festa pa gre za nekakšen predstavitveni festival založbe Moonlee, kjer lahko obiskovalci tekom večera uživajo ob bogatem glasbenem naboru, hkrati pa na mini sejmišču kupijo tudi razne fonograme neodvisne produkcije različnih založb. Med nastopajočimi smo tokrat lahko prisluhnili zasedbam No Agenda, Vlasta Popić, Nikki Louder, Bernays Propaganda in The Freeze.

Z malo zamude so se na oder najprej postavili mladi domačini No Agenda, ki so čistih in jasnih linij ter vokalov dobro naučeno preigravali srednješolski skate punk. Fantje, ki so bili letos tudi finalisti Špil lige, so kljub neaktualnosti lastnega žanra in repetitivnosti na odru izpadli povsem solidno in sproščeno. Na našo srečo in nam v veselje pa je že kmalu za njimi nastopila hrvaška Vlasta Popić. Kljub nekaj začetnim težavam s kitaristovo struno so nadvse uspešno odigrali predvsem skladbe iz svojega zadnjega albuma Kvadrat. Spet smo lahko uživali v kombinaciji ženskih in moških vokalov, dobra volja nastopajočih, ki se je vila iz odra, pa je tudi poskrbela, da je bilo obiskovalcem kljub nekoliko slabšemu obisku prijetno in raznih, morda plesnih premikov vredno.

Tretji so okoli enajste ure oder zavzeli Kamničani Nikki Louder, ki so nam postregli tudi s precej novega materiala, saj bodo še pred iztekom tega leta izdali svoj novi album. Energično, hitro in glasno kot ponavadi so tudi tokrat v ravno pravi maniri zaposlovali ušesa obiskovalcev. Kombinacija močne ritem sekcije bratov Cerar in svojeglave zefektirane kitare nas ni pustila hladnih, tudi zgolj vmesni sanjavi vložki basa in kitare so kljub svoji kaotičnosti držali poslušalce v šahu napetosti in pričakovanj.

V nadaljevanju je nastopila makedonska zasedba Bernays Propaganda, ki je svoj nastop popestrila tudi z videoprojekcijami. Udarno in suvereno so tudi Bernays Propaganda zavzeli svoj prostor pred obiskovalci. Postpunkovsko in predvsem  plesno sta tisti besedi, ki najbolje zaokrožita njihov nastop. Čeravno so trenutno brez bobnarja, tega v njihovem nastopu ni zares čutiti, tudi ritem mašina zmore. No, nadvse pa je treba pohvaliti tistega, ki je urejal videoprojekcije. Plesati med predvajanjem posnetkov, kako nekdo kolje naključne posameznike na cesti, je res enkratno. Pa četudi gre zgolj za izseke iz video igric.

Končno pa so nastopili še zadnji gostje, legendarni The Freeze. Gre za punkrock zasedno iz Massachusettsa, ki je svojo zgodbo začela pisati že davnega leta 1978. Znani po svojih temačnih besedilih, obdanih s tematikami odtujenosti, jemanja drog in vsesplošne paranoje, so tudi tokrat postregli s pričakovanim. Primitivne in surove punk linije so se tako odbijale med stenami Mostovne in vabile majhno množico dodobra razgretih punksov k lahkotno razgrajajočem poplesavanju poga. Med posamičnimi skladbami pa je vokalist poskrbel tudi za dodatno širjenje lastne ideologije. Tako nam je med drugim povedal, da se samomora ne splača narediti zgolj zaradi samomora, temveč se je potrebno vselej za nekaj žrtvovati.

Kakorkoli, večer je tako ali drugače minil obdan z dobrimi vibracijami. Ali je šlo za glasbeno dogajanje ali zgolj za prijeten pogovor s prodajalcem majic zasedbe The Freeze, v vsakem primeru je bilo fino. Izpostaviti gre edino problem majhne obiskanosti. Glede na to, da se dogodek ni odvijal v mestu z najmanj prebivalci na svetu, bi bilo na mestu pričakovati precej več obiskovalcev. Sploh pa glede na to, da je Nova Gorica pravzaprav Moonleejevo domače mesto. Takšni dogodki namreč niso namenjeni zgolj frigidnemu poslušanju koncertov, temveč so namenjeni vsesplošnemu druženju ob dobrih ljudeh in dobrih glasbenikih.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

A lahko besedilo prosim.

ANONYMOUS TO SI GA TI SHEKU:)

Res škoda, da ni bilo več ljudi, sploh ni blo tapravega koncertnega vzdušja. Po videnem je scena precej mrtva v tistih koncih. Pa še tako rigiden režim imajo glede pijače in vstopa na prizorišče, da se mogoče niti ni za čudit, da ni tam kej več folka.

Nikki in Vlasta super, Bernaysem pa manjka bobnar na odru.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.