Po koncertih zasedbe Lingua Nada

Oddaja

Lingua Nada, Spiral Mind @ Channel Zero, Ljubljana, 26. 9. 2019

Pred nami je album Djinn oziroma Duh iz svetilke
 / 24. 9. 2019

Pretekli teden se je na domačih tleh ustavil mlad živahen četverec iz Leipziga - Lingua Nada, ki trenutno v sklopu koncertne turneje predstavlja svojo čisto svežo ploščo Djinn. V eni izmed preteklih Tolp bumov je Andrej Dujc dolgometražcu pripisal kar lepo število pohvalnih značilnosti, med njimi denimo tudi plodno presečišče številnih glasbenih žanrov. Lingua Nada delujejo tako v bolj kitarskih linijah indieja, shoegazea in noise rocka kot v orientalskem popu in elektroniki, vse skupaj pa združujejo v prav bizarno, a privlačno sinergijo. In ker so se Lingua Nada s to svojo posebno zvočno simbiozo v teh dneh pomudili tako v Ljubljani kot v Kamniku, smo imeli priložnost obiskati oba koncerta ...

Bendov prvi postanek v Sloveniji se je pripetil že v četrtek v metelkovskem Channel Zeru - oziroma, če smo še bolj natančni, že malo pred tem, na slovenski meji, kjer so se morali nesrečniki iz teh ali onih razlogov za daljši čas poukvarjati z lokalnimi organi nadzora. Zaradi posledične zamude pa se je moral bend odpovedati spodobni tonski vaji pred koncertom. No, pravzaprav smo obiskovalci skoraj polno uro opazovali, kako se zasedba postavlja, vmes pa muvali na hitiče Justina Timberlaka

Nejevolja zaradi nezgode na meji ter zgolj zametek zvočne probe sta seveda terjala svoje tudi s perspektive kvalitete bendovega nastopa. Ker gre za kompleksno zmes zvokov, ki jih člani benda izvabljajo z različnimi sinti, kitarami, basom in bobni, dodatno začinjeno s troglasnim petjem, se je morala zasedba tudi med samim špilom še precej ukvarjati z nastavitvami ozvočenja in monitoringa. Ko pa se je zvok ravno dobro ustalil in se je publika napalila na bendovo zvočno in vizualno prezenco, je bilo koncerta že konec, šlo je namreč za res kratek špil. 

Ne glede na vse nevšečnosti pa je bend svoj izbor skladb z novega albuma, ki vsebujejo precej zahtevnih glasbenih struktur, odigral zelo solidno in prav lepo smo slišali tudi vsa skoraj brezhibna troglasja. Ob tem je treba pohvaliti tudi tonskega mojstra, ki se je očitno v zelo kratkem času znašel tako zelo - mojstrsko. Pohvala pa gre tudi mlademu obalnemu producentu Manuelu Brajniku oziroma Spiral Mindu, ki je nastopil prvi. Čeprav gre v osnovi za solo projekt, je Manuel - bodisi zgolj za ta koncert bodisi tudi še za v bodoče - na oder pripeljal še dva dodatna glasbenika in Spiral Mind je posledično deloval kar kot pravi bend. Trojec se je poigraval tako z rockovsko zvočno vsebino kot tudi z elektroniko v obliki daljših instrumentalnih skladb z bogato zvočno paleto, do katere si je bend pomagal z računalnikom, basom, kitaro in tolkali, pomembne detajle pa so prispevali tudi raznoliki sinti in denimo uporaba električnih bobnov oziroma dvojnega snera. Nastop je kljub fini zvočni zastavitvi na momente še šepal in glasbeniki so delovali nekolikanj neuigrani, gotovo pa je trojica ustvarila dobro osnovo za nadaljnje ustvarjanje.

 

Lingua Nada, Spock Studios, MC Kotlovnica, Kamnik, 27. 9. 2019

Pogovor z Adamom iz Lingua Nada + prihajajoči koncerti!
 / 26. 9. 2019

Razpoloženje naslednji dan, na koncertu v Kamniku, pa je bilo malo drugačno. Podobno sicer, kot je bend v družbi Spiral Minda z ljubljanskim nastopom v četrtek otvoril koncertno sezono cikla Level Up, so v Kamniku Lingua Nada v družbi z zasedbo Spock Studios otvorili novo sezono koncertov v MC Kotlovnica. Kotu, kalilnica alternativ in valilnica močnih domačih, RŠ-u ljubih bendov in sočasno tudi njegovih poslušalcev, je opazno gostoljubno poskrbel za Nemce. Ti so se po uvodnem otvoritvenem nagovoru v špil vrgli prijetno razposajeni in brez očitnih težav. Štirje člani benda, ki je sicer na slovenskih koncertih igral z nadomestnim bobnarjem, so v petek v Kamniku nastopili prvi, obiskovalci pa nismo potrebovali dolgo, da smo ujeli ritem koncerta. Udobno so stali, žgali in poplesavali na s stebrom razpolovljenem kotlovniškem odru, ki je Adama Lenoxa, pevca zasedbe Lingua Nada, z omenjenim stebrom vidno ločil od ostalih treh glasbenikov. A zaradi očitne, dobre oziroma pač običajne aklimatizacije benda na oder in verjetno povsem pričakovano tudi dolge tonske vaje, to seveda ni imelo nikakršnega vpliva na izvedbo koncerta. Njihova muzika nas je, kot nas je že album, odbijala iz mehkejših elektronskih delov v trša ruženja, kar je pod odrom spodbudilo tudi krajše intervale vživetega zaletavanja enega života v drugega. 

Živi izvedbi muzike Lingue Nade, z momenti žanrskih, ritmičnih in razpoloženjskih preskokov, ni zares mogoče očitati kake pretirane razlike v tehnični doslednosti izvedbe v primerjavi z materialom na studijskih albumih. V komadih, odigranih v živo, kvečjemu še močneje izstopajo samoironični preskoki med žanri in forami - akhm formami - z mestoma autotunanimi vokali, plesnimi beati in njihovimi dropi ter podobno na drugi strani tudi s smrtno resnimi, natančnimi kombinacijami matric in ritmov. V finem vzdušju in niti ne prehitro se je torej koncert z bolj ali manj enako dolgo set listo kot prejšnji večer v Ljubljani tudi zaključil. Zgolj s to razliko, da so Lingua Nada v kamniški kleti več kot zadostili publiki ali vsaj ušesom tokratne recenzentke. 

Tako zadovoljni smo po krajši pavzi in poizvedovanju o v temi svetlikajočem se koščku mrča Lingue Nade kasneje dali uho še za domači, v Kotlu domujoči bend Spock Studios. Kot že nekaj let polna zasedba s tremi člani Spock Studios vsaj enkrat na leto ob dobri priložnosti pokuka na domač oder. Zdi pa se, da koncertirajo bolj iz vzgibov nostalgije, prevlada namreč vtis, da bend niti ne razmišlja več o ustvarjanju kakega novega materiala ... ali pač? Igrivost prvega benda večera se je tako stopila v valovih zvočnega zidu tiste znane post-rockovske muzike in ohlajeni, a vseeno izpolnjeni, smo kamniško klet zapustili. 

 

Avtorji: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.