Rapetek Extra: Sadat X, Large Professor, AG

Recenzija dogodka
15. 12. 2019 - 14.10

* foto: FB dogodek / Rapetek
Gala Hala, Ljubljana, 11. 12. 2019

 

V četrtek je ekipa serialke Rapetek, ki se načeloma odvija v metelkovski Gala hali, pripravila prav poseben throwback večer. V Ljubljani so se namreč ustavili trije reperji, ki so vsak na svoj način zaznamovali prvo zlato dobo newyorške rimoklepaške in bitokuharske obrti. In fantje nikakor niso anonimneži. Najprej Sadat X, očalar iz Brand Nubian, ekipe, ki je nastala konec osemdesetih let, z militantno five-percentersko držo, sicer brez članstva, a s konkretnimi povezavami z alter-rap gibanjem Native Tongues. Ekipa Native Tongues se je že takrat obračala vstran od ustaljenih reperskih tematik, s plato One For All pa je dodobra razburkala repersko obličje na začetku devetdesetih let. Na drugi plati In God We Trust, ki smo je z X-ovimi komadi tokrat na koncertu tudi največ slišali, pa je Sadat ob Lordu Jamaru dvomljivcem pokazal, da Brand Nubian ob odhodu Grand Pube odlično deluje tudi z dvema emsijema, in glede na njegov rezime ga z lahkoto štejemo med najbolj unikatne emsije vseh časov. Drugi nastopajoči je bil Large Professor, ustanovni član prav tako alter-rap kolektiva Main Source, v katerem je moči združil z dvema DJ-jema iz kanadskega Toronta. Po razpadu tega benda je odprl pot plodni solo karieri reperja in producenta, bite pa je med drugim kuhal tudi za A Tribe Called Quest, in Nasa. Do danes je sicer zakuhal pet solo plat, na katerih tako repa kot producira. Tretji gostujoči gobcač je bil A.G. oziroma Andre The Giant, emsi v dvojcu Showbiz and A.G., ki je izrasel iz ekipe Diggin In The Crates. Ta je iz svojih vrst rapu dala imena, kot so Lord Finesse in Big L, pa denimo Buckwild ali Diamond D, ki je bil v sklopu programa tokratnega večera sprva tudi napovedan kot četrti nastopajoči reper, a je moral svoj obisk žal odpovedati. 

Tako je torej jasno, da je vsaka malce bolj informirana reperska glava že ob napovedi dogodka zastrigla z ušesi in z radostjo zrla v 12. december, ko je troglava druščina prispela v Ljubljano, na oder Gala hale. Naključje je želelo, da je v četrtek v mesto prispelo tudi zimsko vzdušje, počasni ritem snežink je nekoliko upočasnil tudi priprave na koncert, ki se je ob rezkih vzklikih komada Allah U Akbar z že omenjene druge plate Brand Nubian začel nekaj čez enajsto večerno. V prvi četrtini koncerta so se reperji najprej predstavili in tipali teren, preverjali, v kakšno repersko okolje so zares prišli, in ob rahlo mlačnih odzivih iz publike repali različne parte iz svojih bogatih diskografij ter vsak s po enim komadom izmenjaje publiki servirali doze old schoola. Sadat X je repal komade Brand Nubian, A.G. komade iz svojih let s Showbizom, Large Professor pa je vijugal med Main Source materialom in svojimi solo projekti. Zaradi nekoliko medlih odzivov iz parterja dodobra napolnjene Gala hale so fantje pomislili, da bi bilo za koncert bolje, če publiko vsaj malce zanimirajo. Tako smo bili priča nekaterim klasičnim hip-hop hype momentom, denimo pobudam dejmo roke gor ali divide-et-impera tehniki, s katero publiko ločiš na dva dela, pa seveda številnim oznanilom, da je v tej hiši doma pravi hip-hop. A zdi se, da je publiko od vsega, kar so na odru počeli nastopajoči, najbolj zanimal njihov pljuvaški izraz. 

Ko je koncert vstopil v svojo drugo polovico, so se reperji dokončno ogreli, tudi sami nekoliko dvignili letvico performansov, in v Gala hali se je začel kuhati malce boljši reperski večer. S tem, ko so gostujoči na odru nekoliko intenzivneje in bolj skoncentrirano dostavljali komade oziroma dele komadov, so vzporedno tudi opustili pretirane hype vložke in publiko raje animirali z glasbo, nivo in intenzivnost koncerta pa sta se v drugi polovici opazno zvišali. Vendarle pa je tole kritika in nujno bo podati nekaj pripomb. Začnimo s tem, da je trojica že dodobra zakorakala v svoja štirideseta. Sadat X je kljub temu, da ima izmed trojice daleč najkreativnejši izraz, ki vsebuje ogromno sinkopiranih ritmik, improvizacije, humornih trenutkov ter posebnih registrov glasu oziroma nazalne dostave, deloval že nekoliko zarjavel, njegov glas pa je zvenel utrujeno. A to ga ni ustavilo; na odru je imel precej briljantnih momentov, off-beat repanja, izmenjevanja opojnih substanc s publiko, pa tudi sicer je deloval zelo sproščeno. V nekem trenutku se je med Gala halo in nastopajočimi spletla vez. Andre The Giant je, čeprav je izmed trojice verjetno najmanj izpostavljen, gotovo v najboljši reperski formi, svoje dele nastopa je izvedel z odliko in tudi sicer se je zdelo, da publika najbolj gruva na njegov natančen, a vendarle zelo funky izraz. Large Professor je deloval solidno, največkrat je skrbel tudi za DJ del posla, svoj reperski del pa oddelal povsem korektno in brez pretiranih napak, a žal tudi z manjšim mankom karizme. Stopnjevanju koncerta je botrovala prepoznavnost komadov, proti koncu je imela publika možnost slišati tudi Sadatov duet z notoričnim Biggiejem, pa A.G.-jev Soul Clap ali ljubljanski publiki ljubi sample iz Punks Jump Up To Get Beat Down in še kak biser kolektivov Main Source ter Brand Nubian. Ko je ura prebila mejo naslednjega dne, je bila Gala hala že dodobra ogreta, in pripomba enega od nastopajočih - »There may be snow outside, but it’s fire in here« - je bila povsem na mestu. Na samem koncu so fantje s prav posebno gesto pokazali, kako se gradi skupnost - odprli so mikrofon, pozvali lokalne gobcače, naj stopijo iz publike - na oder, naj pokažejo, kaj ima reperska Ljubljana. Odzvali so se trije - Fraw Blanka, ljubljanska reperka, sicer članica kolektiva Šlagwerk, pa Vazz, ki trenutno predstavlja svojo drugo plato, in emsi Zidane iz Zagorja. Vsak je dobil svojo kitico slave, Newyorčani so delovali zadovoljno, publika prav tako. Po zaključenem koncertu se je trojica pomešala med nastopajoče in tako zaokrožila svoj doprinos ljubljanskim reperskim glavam.  

Ob končni sodbi lahko vendarle sklenemo nekaj stvari - jasno je, da se raperji, ki veljajo za največje, vidno in opazno starajo, a še vedno znajo, še vedno imajo občutek za repersko skupnost in dober parti, ter da je New York spoštovanja vredna, resnična reperska Meka. Delček in obris te Meke smo torej zahvaljujoč Sadatu, A.G.-ju in Large Pro-ju občutili tudi v četrtek v Gala hali.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.