SAŠA 21/LYNCH

Recenzija dogodka
1. 2. 2015 - 14.00

Menza pri koritu, 30. 1. 2015

 

Kot se za petek spodobi, nam je ta poleg obilnega sneženja postregel tudi z obilico koncertov. Sprega vsaj teh dveh dejavnikov je verjetno botrovala skromnejšemu obisku koncerta v Menzi pri koritu puljske zasedbe Saša 21 in ljubljanske predskupine Lynch. 

Ob pol enajstih so oder zasedli Lynch, ki so nas v naslednje pol ure popeljali skozi avtorski repertoar sodobne kitarske glasbe blizu kakšnim Arctic Monkeys ali domačim We Can't Sleep At Night. No, primerjava zgolj za orientacijo, fantom nikakor ne manjka lastnega izraza, ki se še vedno oblikuje, kar je bilo s predstavitvijo starejših ter novejših skladb moč zaznati tudi na nastopu. Novejša pridobitev domače rockovske scene je uspešno ogrela občinstvo in to je vse močneje vzpodbujalo četverico do zaključka nastopa. 

Mladeniči pod imenom Lynch skupaj ustvarjajo od leta 2012. Najprej so preigravali priredbe, a kaj kmalu so začeli tvoriti lastne skladbe in v kratkem lahko pričakujemo tudi prvi izid. Že ta mesec nameravajo na uveljavljenih medmrežnih glasbenih portalih youtube in soundcloud izdati EP s tremi skladbami. Konec aprila se bodo z radijskim koncertom v živo predstavili tudi poslušalcem Radia Študent v redni torkovi dopoldanski oddaji Afterparty.

Saša 21. Zvezde večera so brez zvezdniškega nastopaštva začeli z umirjenim nagovorom in stopnjevali dobro razpoloženje s predstavitvijo pravkar izdanega vinilnega albuma VD-i1. Puljski trio, ozaljšan s podobo in glasbeno karizmo kitarista, vokalista, skladatelja in tekstopisca, nekdanjega člana KUD Idijotov, Saleta Verude, nas je v preostanku večera s skladbami, ki so nastale in bile posnete pred skoraj desetimi leti, popeljal proti novemu jutru. Saša 21 so nastali kot Saletov vzporedni projekt še v času zasedbe KUD Idijoti, dokončno pa so se razkrili in zaživeli po smrti Tuste, pevca in frontmena enega pomembnejših rockovskih, punk rockovskih bendov, ki je s prepoznavno melodično, udarno in čustveno glasbeno izpovedjo pogosto krasil tudi slovenske odre.

Saša 21 so spodobno in brez pretencioznosti predstavili gradivo izpred desetih let, ki ne more skriti povezanosti z ustvarjanjem Saleta Verude v KUD Idijotih. Za razliko je trio Saša 21 manj jezen ali sploh ni. Je bolj melanholičen in nikakor ne dolgočasen, je speven in prijeten. Po Saletovih besedah je enostaven in dodajam, da zato nikakor ni povsem preprost. Je kitarski s Saletovo prepoznavno kitaro in je melodičen s prepoznavno Saletovo melodiko. Je punk in je rock.

Nastop, aranžiran v enourno časovno kapsulo, je morda minil celo prehitro. Nekaj manj kot stoglavo občinstvo je pokazalo dobršno mero zadovoljstva, nekateri med njimi tudi nejevoljo, ki jo nosi predvsem nostalgija in neizpodbitno dejstvo, da Saša 21 niso KUD Idijoti. Prisotni na koncertu smo imeli možnost kupiti album z zagonetnim naslovom VD-i1, ki so ga na stojnici ponujali za dvajset evrov. Vinilni album je izšel le v petsto enaindvajsetih izvodih pri založbi PDV Records, kjer boste za njega odšteli slabih šestnajst evrov.
 
Koncert ljubljanskih Lynch in puljskih legend Saša 21 je bil prijeten klubski dogodek v Menzi pri koritu z odlično izvedbo, a žal s skromnejšim obiskom.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness