ANTI-G Presents Kentje'sz Beatsz

Oddaja
19. 7. 2011 - 19.00

Planet Mu, 2011

Težko si je zamisliti, da eno najbolj znanih in trdoživih založb v elektroniki - Planet Mu - vodi ena sama oseba. Mike Paradinas alias μ-Ziq že več kot desetletje in pol izdaja vse od IDM-a, breakcora, dubstepa in vsega, kar je onkraj in vmes. Zadnja sezona se je za založbo izkazala kot ena bolj plodovitih, kajti doživeli smo pravo verižico bizarnosti na področju singularnih podzemnih slogov - kubistični reggae, temačni beati, juke in footwork - sedaj pa se ustavljamo v zanimivih kinetičnih vodah, ki jim rečemo bubbling house.

Bubbling je nizozemska plesna scena, ki je vzniknila v poznih 80ih letih prejšnjega stoletja, potem ko je haški DJ Moortje nehote pričel vrteti dancehall vinilke pri višji hitrosti. Pospešeni jamajški dancehall in nemirna tolkala nekdanjih holandskih kolonij, kot sta Aruba in Curaçao, so se naravno strnili z glasovi lokalnih MC-jev in na trenutke spominjali na začetke britanske jungle eksplozije. Skozi dolga leta obstoja so se reggaeton in drugi latino ritmični vzorci zahvaljujoč neprekinjenemu pritoku priseljencev iz Malih Antilov tako globoko zarezali v glasbo nizozemskega podzemlja, da jih ni bilo mogoče izbrisati. In čeprav je bubbling na Nizozemskem zaradi neustavljive priljubljenosti dutch housa, vsaj od leta 2004, napol mrtva zvrst, še zmeraj obstaja prgišče producentov, ki ustvarjajo bubbling house. 'House' v tej besedni zvezi sovpada s specifičnimi prvinami zvočne podobe dutch housa, ki je trenutno ena najuspešnejših komercialnih zvrsti na svetu. Nova generacija DJ-ev in producentov Shaun-D, De Schuurman, Master-D, Daycard in Anti-G iz omenjene zvrsti jemlje karnevalske sintetizatorske riffe in jih obenem zliva z oskubljenimi ritmi glasbe svojih staršev, s čimer ponuja nove interpretacije vseprisotnega Dem Bow riddima.

Kenrick Connor alias Kentje Onkebend alias Kentje'sz Beatsz alias Anti-G je 18-letni producent iz Delfta na jugu Nizozemske, ki - podobno kot teče zgodba o DJ Natu iz Chicaga - je in ni del te bubbling house generacije. Anti-G je genialec: samostoječ, v lastnem svetu, internetni outsider. Ne moremo ga upoštevati kot tipičnega predstavnika bubbling scene, a se slogovno precej približuje omenjenim surinamskim bratrancem. Connor filtrira bubbling, reggaeton, soca in house drobce ter jih v Fruityloopsu sestavi v strnjene, intenzivne, največ 3-minutne, odštekane industrijske pokrajine, ki še najbolj spominjajo na punkoidno grime surovost.

Na zbirki beatov, ki so nastali med letoma 2009 in 2010 in ki jih bomo poslušali v današnji Tolpi bumov, se Kentje dotakne tudi dancehalla in hip hopa, toda najbolj zablesti takrat, ko je najbolj čuden. 96-sekundni CrazyShit, Full Up, THE FUCKING ERROR!!!!!!! ter Oepss Te Hardd! so beati, ki sintetizatorske piske in ritmične obrate zvrtinčijo v nepregledno, anarhično nevihto impulzov. Nizozemčev digitalizirani karneval se ne bliža logiki plesišča, kar ga osvobaja vseh formalnih pritiskov. Obenem zaradi svoje izoliranosti in nenavadnosti zbirka Kentje'sz Beatsz žal ne bo sposobna sprožiti nekega novega gibanja, bo pa odlična referenčna točka za ustvarjalce, ki si bodo po poslušanju te enkratne zbirke sploh upali podati se na takšen teren.

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness