Asher Gamedze: Turbulence and Pulse

Recenzija izdelka
4. 6. 2023 - 19.00

International Anthem/Mushroom Hour Half Hour, 2023

 

Kultna založba International Anthem iz Chicaga je v sodelovanju z johannesburško založbo Mushroom Hour Half Hour ponudila novo odlično izdajo sodobne afroameriške godbe. Tokrat gre za album Turbulence and Pulse, ki ga je v začetku maja letos izdal južnoafriški tolkalec in skladatelj Asher Gamedze. Prvič smo ga lahko slišali na komadu Capetown, ki ga je leta 2019 izdala Angel Bat Dawid, leto kasneje pa je izdal debi, na katerem je zavzel vlogo kreativnega vodje in svetu predstavil svojo umetniško vizijo. 

Prvenec Dialectic Soul je požel veliko pozitivnih kritik zaradi avtentičnosti in prikimavanja astralnemu jazzu, kot sta ga v šestdesetih letih prejšnjega stoletja začrtala Coltrane ali Lonnie Liston Smith. Prvenstveno gre za glasbo, ki ustvarja okvir za odpor v obliki kulturnega, socialnega in političnega komentarja. S tega vidika si skoraj ne moremo zamisliti, da bi novi album, Turbulence and Pulse, izšel kjerkoli drugje kot pri International Anthem, ki ohranja dediščino spiritualne in politično nabite godbe. Kot Gamedze sam zapiše, je na prvencu poskušal spojiti razumsko z elementarnim skozi iskanje stičnih točk med glasbo ZDA in Južne Afrike. 

Ta tematika je bila tudi del Gamedzejeve disertacije na temo južnoafriške jazz glasbe, kar je očitno v gostih spremljevalnih tekstih, ki album kontekstualno ozemljujejo v zgodovinsko dogajanje in dopolnjujejo s filozofskimi teksti. Glasbenik se osredotoča predvsem na Heglov diskurz z referencami na tezo, antitezo in sintezo, raziskovanje dualizma pa nadaljuje na aktualni plošči, na kar nakazuje tudi naslov. Poimenovanje izhaja iz komentarja pesnika Freda Motena, ki je Gamedzejevo igranje označil za čudovit preplet turbulence in pulza. Pri tem je namigoval na vlogo stalnosti in enakomernosti ritmičnega pulza, medtem ko se turbulenca kaže kot bolj kaotično, sporadično fraziranje okoli stabilnega središča. 

Iz tega izhodišča Gamedze pelje metaforo dalje, nanaša pa se na zgodovino, ki je primarni predmet raziskave. Njegova osrednja teza je, da nas konvencionalni način poučevanja zgodovine oropa agence tako, da zgodovina postane nekaj, kar se nam zgodi in ne nekaj, kar soustvarjamo. Primerjavo potegne z igranjem glasbe, pri čemer je držanje ritma ali v angleščini poetično poimenovano keeping time nekaj, za kar so odgovorni vsi prisotni glasbeniki. 

S tem Gamedze v veliki meri ostaja zvest tradiciji spiritualne glasbe prav s takšno meditacijo o vlogi glasbe znotraj skupnosti ali kulture. Za to je zaslužna tudi založba International Anthem, ki z izostrenim očesom najde in nato izpostavi takšne godbe. Zdi se neverjetno, da v zadnjih nekaj letih s ploščami praktično nikoli ni zgrešila. Na tej točki je standard že tako visok, da lahko zgolj ob branju opisa albuma ali spremljevalnih misli, ki jih je zapisal ustvarjalec, zaključimo, da je album dober. 

To je sicer morda najbolj značilno za sodobni jazz, najprej z vidika tradicije, ki z zgodovinskimi vzorci omogoča takšno razmišljanje o glasbi. Vendar pa igra veliko vlogo tudi dejstvo, da ni glasba, ki zahteva izolacijo. Res je, da govori v svojem lastnem jeziku, a učenje tega jezika odpira široko skupnost, ki sega dlje od zgolj občudovanja obrtniško-umetniškega izdelka ali inštrumentalno-tehničnih sposobnosti posameznikov. 

Igranje na plošči Turbulence and Pulse je vrhunsko in pokaže široko versatilnost godbenikov, ki se znajdejo tako v formalno strukturiranih kompozicijah kot tudi v free jazz ekskurzijah. Sinergija vseh sodelujočih upraviči poimenovanje plošče z vsebinskim prikazom ozemljenosti, stabilnosti in discipline, okrog katere se kopiči radovedna nonšalatnost. Asher Gamedze je z novim izdelkom pokazal, da je glasba lahko politična, in to je storil na iskren in subtilen način, ki zaobjema vso kompleksnost in globino subjekta, ki ga obravnava.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness