CEL: Gegenwelt

Recenzija izdelka
2. 6. 2023 - 19.00

Bureau B, 2023

 

Gegenwelt oziroma Protisvet je drugi album umetniškega dvojca CEL, samooklicanega laboratorija za odkrivanje glasbenih mešanic stilov iz zgodnjega nemškega novega vala in krautrocka. Nov produkt sodelovanja nemškega multimedijskega ustvarjalca Felixa Kubina in poljskega tolkalista Huberta Zemlerja je izšel aprila letos pri neodvisni založbi Bureau B iz Kubinovega domačega Hamburga. Nastala zaveza hamburške eksperimentalne scene in ekspertize varšavske šole je z novim albumom vzpostavila stik med sodobno elektronsko glasbo in glasbeno zapuščino nemške alternativne scene med hladno vojno.

Štirinajsta oddaja iz serije IndieRE 2.0
 / 3. 5. 2023

Na novi izdaji Gegenwelt sta se CEL lotila ustvarjanja predvsem na temeljih zapuščine motorik ritma in sekvenčne elektronike, ki sta bila uvodna gradníka alternativne nemške pop glasbe na prelomu sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Iz tega okolja prihaja tudi Felix Kubin, ki je svojo štiridesetletno kariero zaznamoval s pustolovskim pristopom k ustvarjanju. Glasbovanja se je v dvanajstih letih lotil predvsem pod vplivom hamburških zvočno naprednih zasedb Palais Schaumburg in Der Plan, kasneje pa je prešel tudi na druge medije izražanja. Od priprave filmske glasbe do umetniških inštalacij in pisanja radijskih oddaj je Kubin svojo eksperimentalnost krepil predvsem z nenehnim sodelovanjem z različnimi glasbeniki in ustvarjalci ter se z njimi spustil v nezaznane mešanice akustične izvedbe s prepletom elektronsko pridobljenih zvokov.

Prav eno tovrstnih sodelovanj je Kubin vzpostavil leta 2020 s Hubertom Zemlerjem, ki svojo glasbeno izobrazbo uporablja v prid komponiranja glasbe za tolkala v nekonvencionalnih oblikah. V sodelovanju sta Kubin in Zemler uravnotežena, in kot pravi Kubin sam, se v njuno navezo ujame tako njegova mladostniška želja po igranju na tolkalih kot tudi Zemlerjeva izjemna zmožnost priprave skorajda melodičnih bobenskih ritmov.

Dada blabla pred nastopom v Kinu Šiška
 / 7. 12. 2013

Album Gegenwelt se nam prek teh kombinacij sprva predstavi v precej okostnem minimalističnem stilu, od samega izgleda naslovnice do zvoka v uvodnem delu plošče. A to minimalističnost sta Kubin in Zemler izpilila z izmenjujočo uporabo elektronsko pridelanih in akustičnih bobnov ter čiste produkcije in zvočne slike. Po kraftwerkovskem uvodu se drugi in tretji komad preobrazita v energično nabito sodobno izvedbo EBM-a v stilu nemškega dua DAF, pri čemer avtorja predstavita dvonarodno navezo tudi z istočasnimi in istopomenskimi vzkliki v nemščini in poljščini. V nadaljevanju postane v glasbi precej očiten še naslovni izraz Protisvet, ko izvedba postopoma preide v druge izvedbene stile, predvsem z izstopajočimi ambietalnimi in neskonstruiranimi potezami Kubinovih sintetizatorjev, čigar elektronsko snov neprestano žene ponavljajoči se in opazno človeški ritem Zemlerja, ki z nekakšno prostornostjo zvoka použije poslušalca.

Celostno dinamičnost posameznih skladb dodatno popestrijo krajši dodatki Zemlerjeve jazzovske izvedbe na bobnih, ki ustvarijo trenutek preboja v skladbi Flucht zum Mars, v kateri so prisotni zvočni izseki iz ameriškega filma o varnosti pred atomskim napadom. S tem dodatkom pridejo v ospredje konceptualne vrednosti albuma Gegenwelt, ki na prvi pogled morda niso izpostavljene. Z uporabo zvočnih elementov iz časa hladne vojne stojijo v kontekstu sodobnega širšega družbenega dogajanja, ki ga med drugim zaznamuje geopolitična polarizacija.

CEL sta za svoj najnovejši izid, drugi album Gegenwelt, pripravila stilsko širok izbor iz zgodnje nemške elektronike, ki prečka zvočno surovost te zapuščine in se preklopi na sodobnejšo izvedbo in produkcijo, nad katero ves čas lebdi pridih preizkušanja meja. To ne priča zgolj o tem, da gre za alternativno elektronsko snovanje, ki marsikomu na prvo roko ne bi ugajalo, temveč tudi za neke vrste produkt nostalgičnih vrednot v novejši podobi, ki v kontekstu današnje glasbe zveni svojevrstno in osvežujoče.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.