HORSE LORDS: THE COMMON TASK

Recenzija izdelka
23. 3. 2020 - 19.00

Northern Spy Records, 2020

 

Matematični natančnosti in že dobro vpeljani dvoletni frekvenci novih plošč navkljub so si Horse Lords za ploščo v nocojšnji Tolpi bumov vzeli dvojno merico časa. Počastimo pa zdaj na tem mestu njihovo algebraičnost še z nekaj številkami: leta 2012 so debitirali s samonaslovljeno plato, 2014 so jih posvojili pri NNA tapes, 2016 so z Interventions stopili v sodelovanje z Northern Spy Records in mi smo jih takrat tudi prvič podrobneje predstavili na Radiu Študent. V vmesnih razporkih časa so raziskovalne materiale za prihajajoče plošče objavljali v obliki mikstejpov, zadnji tak se je zgodil leta 2017. In potem smo čakali ... morda na najprimernejši trenutek, ko je svet pri miru in lahko ... jebeno posluša!

Horse Lords so – v najboljšem možnem smislu! - referenčna zasedba. Njihova boben-bas-kitara-sax postava referira na klasično rockovsko zasedbo, njihova glasba pa povzema na vse konce kompasa razpršene ideje. Njihovi koncepti so politični in če sledimo besedam, pod katerimi se razprostira glasba, nas te vodijo po razsejanih filozofskih hodnikih. Samooklicani ljudski minimalisti kot osnovo za kompozicijski način jemljejo naravno uglasitev, matematično strukturo in stilske začimbe z vseh vetrov. V tej glasbi okusimo tako raznolikost subsaharske, severnobritanske in americana instrumentalizacije kot intenzivnost zgodnjega minimalizma ter anti-rockovske avantgarde. Ne uidejo nam niti kalimalonovsko dromljanje, sahelsoundovski meditirajoč optimizem, aimingforenrikejevska natančnost. Kljub temu da njihovi formati večinoma vztrajajo pri receptih čistosti, ki narašča predvsem s slojenjem, nas včasih bend presenti tudi z dvajsetsekundnimi oddvojenimi idejami, ki suvereno sprožajo nove razmisleke.

Zdaj že prijetno udomačeni pri Northern Spy so torej Horse Lords v petek, 13. marca letos, javnosti ponudili novo ploščo The Common Task. V družbi z naslovi posameznih kompozicij se deset dni po izdaji plošči te osamljene besede iz naslova plošče, ki spremljajo pretežno inštrumentale v kompozicijah, skoraj po celem svetu berejo nekoliko cinično. Common task oziroma skupna naloga – se pač ne navezuje na #ostanidoma, temveč filozofijo Nikolaja Fjodorova, ki je krivil minljivost kot izvor vsega zla človeštva. Boj za nesmrtnost in posledično utopijo je zavoljo nje postal skupna naloga vseh ljudi ne glede na razred, spol, raso. Gre torej za izjemno radikalno idejo, katere duh se večinoma posrečeno zrcali tudi v ustvarjanju našega tokratnega benda.

Ploščo otvori Fanfare for Effective Freedom, ki si naslov izposodi iz knjige Stafforda Beera, ki se ukvarja s socialističnimi kibernetičnimi praksami v čilenski ureditvi pred Pinochetovo nasilno prevlado. Sledi Against Gravity, naslovljen po startupu, ki v virtualno resničnost vnaša družabnost. *Hmm* Henganje s frendi s pomočjo Oculus Rift očal se ta hip najbrž ne sliši več tako oddaljeno. Nezemeljska zvočna histerija se tu prelomi v peščeno zatopljenost, ki jo neopazno prevzame glavobolna zvočna tenzija, in že so tu dude, uvod v komad The Radiant City. Ta ne namiguje na nič drugega kot na Corbusierovo socialistično Ville Radieuse – torej na načrt za popolno urbanistično domislico, močno povezano z sindikalističnim gibanjem prve polovice 20. stoletja. Ko se izpoje najkrajša, a hkrati najpočasnejša kompozicija, se znajdemo v ljudskem parku. Zvočna radost se tepe z radikalnim političnim aktivizmom poznih šestdesetih, ko je na krvavih tleh blizu berkeleyjske univerze vzniknil People's Park. S terenskimi posnetki vkorakamo v zadnjo, najobsežnejšo kompozicijo in z njo v drugo stran plošče. Dobrih osemnajst minut dolga Integral Accident se naslanja na francoskega urbanista in filozofa Paula Virilija in njegovo tezo, da tehnologija ne more obstajati brez možnosti za krah, nesrečo. Krhkost violine, harmonike in vokaliziranja v maniri arije s strani Bonnie Lander se postopoma pridružijo zagnana tolkala, ki pravzaprav že skozi celotno diskografijo Horse Lords predstavljajo glavno gonilo muziciranja. Mi pa si danes pač ne moremo pomagati, da ne bi potegnili vzporednice s situacijo, v kateri smo se znašli ... Če je nesreča integralni del vsake tehnologije in če torej predpostavimo krah, nesrečo vlaka, potem smo v teh dneh kot družba izgubili stik s tračnicami.

Horse Lords vseskozi stremijo k političnosti, njihovi zveni in koncepti se neutrudno ukvarjajo z idealizmom, egalitarnostjo, socializmom, utopijo. Izgradijo prepotrebno oazo, ki trenutno deluje precej oddaljena, in vanjo vkomponirajo mošnjičke idej, ki bi jih bilo očitno potrebno ponovno prežvečiti. Žvečimo skupaj ... A sami!

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.