JIMMY BARKA EXPERIENCE: Stolen Boats

JIMMY BARKA EXPERIENCE: Stolen Boats

Recenzija izdelka
12. 4. 2016 - 19.00

rx:tx, 2016

 

Ljubljanski ulični preroki so na domači založbi rx:tx izdali novo ploščo. Gre za Stolen Boats tria Jimmy Barka Experience. Bend je sicer znan po svojih ekstatičnih live nastopih po mestnih lokalih na prostem, zaradi katerih si je v določenih krogih že pridobil status kultnega. Prav tako pa je še nedolgo nazaj prevetril prostore Kluba Cankarjevega doma, kjer najprej ni bilo dovolj prostora za vse stole obiskujočih, kmalu zatem pa je začelo zmanjkovati prostora rastočemu številu iznenada zagretih plesalcev.

Mešanica funka, hip hopa, jazza, rocka, yugo in afriške zapuščine, podprta z vedrim bobnanjem, se je že izkazala za preizkušeno razvedrilo v live okolju. Zanimivo pa je imeti pred seboj ploščo skupine, ki je zvesta svojim koncertnim metodam tudi v kontekstu studijskega posnetka. Jimmy Barka Experience se ponaša z dvema DJ-jema in enim bobnarjem, pri čemer je bobnar izključno bobnar in DJ-ja prevzameta vloge vokala, kitare, orgel itn. Poleg vnašanja inštrumentalnih in vokalnih linij v miks pa se posvečata tudi scratchanju, ki ga vsakič s pomočjo efektov vpleteta in utrdita v skladbo. Scratchanje na tak način ne zveni enolično in utrujajoče, kar je pogosto past za to veščino. Vsekakor gre pri cenjenju suhega scratchanja za pridobljen okus in ni za vsakega, a Borka in Bakto se tej zadregi z efekti elegantno ogneta. Scratchanje razen ob redkih psihedeličnih prehodih nima vodilne oz. solistične pozicije. Gre bolj za nekakšen ojačevalec sporočila, aranžmajski dodatek, ki služi kot poklon bogati ulični kulturi, iz katere velik del njihovih inspiracij tudi izvira. Pri tem pa je treba še dodati, da tudi če so nekateri DJ triki posneti vnaprej ali celo del original skladbe, ki jo vrtita z vinila, v končni fazi to niti ni toliko pomembno. Borka in Bakto sta že v preteklosti presegla utilitarno vlogo DJ-jev z občasnimi virtuoznimi triki. A vseeno se šele na studijskem posnetku jasneje sliši eklekticizem za njunim naborom, nekaj, kar se lahko sredi bučnega live nastopa nehote zapostavi.

Od osmih skladb na albumu se vsaka sliši, kot da je z drugega konca sveta. Starošolski rap, seciran indijski sitar, nagovor Attenborougha, ki se razvije v melodije skrajnega vzhoda Azije, plavajoči melanholični električni klavir in lomljeni footwork vplivi poleg drugih, vsi pa pripomorejo h končni pisanosti albuma. Bend pri mešanju žanrsko različnih glasb ne okleva, a zakaj tudi bi? Raznolikost uporabljenih semplov ne deluje prisiljeno, temveč ubogljivo funkcionira skupaj z močnimi ritmi bobnov in tehtnim DJ-jevskim slojevanjem posameznih semplov. Jimmy Barka Experience pogosto zvenijo kot pravi bend z dodanimi posebnimi efekti žanra, ki se ga v skladbi najbolj dominantno sempla. Ali naj si to štejejo v plus, pa ostane njihova odločitev. Pomembneje je to, da se ne opirajo na svojo posebnost DJ-jevsko bobnarskega tria. Pri Jimmy Barka Experience poslušalcu ni treba biti zagret oboževalec starega hip hopa, breakdance navdušenec, zaprisežen vinilni purist ali rare funk okuševalec, da lahko ujame nalezljivo lokomocijo, ki jo bend ustvari pri vsaki skladbi. In medtem ko eklektično atmosfero skupaj lepita Bakto in Borka, Marjan Stanić za bobni skrbi, da se stvari živahno premikajo naprej. Bobnarski vzorci so pisani na kožo posameznemu kolažu semplov in večinoma so zaigrani tako natančno, da je težko verjeti, da je Stanić ob vsej energičnosti še tako nepopustljivo precizen.

Nabor semplanih skladb se skupaj z napetim bobnanjem sliši pisan na kožo letnemu času, ki prihaja. Sicer pa ni primerljivo z live nastopom, kar bi za bend, ki so ga nastopi definirali in mu prislužili današnji status, lahko bilo neprijetno. A Stolen Boats se vselej ponaša z dovolj karakterja, da dvigne zanimanje za naslednji korak v glasbenem odnosu med iznajdljivima selektorjema ter energično zverziranim bobnarjem. Jimmy Barka Experience razgiba tudi, ko se jih posluša v vsakodnevnih situacijah, a prava izkušnja benda zaenkrat ostaja ujeta v večernih urah, sredi mesta, v središču razposajene množice, z močnim ozvočenjem.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness