Krypts: Cadaver Circulation

Krypts: Cadaver Circulation

Recenzija izdelka
25. 6. 2019 - 19.00

Dark Descent Records, 2019

 

Nocoj si bomo v Tolpi bumov oblekli speleološko opremo in se bomo s tretjo ploščo helsinških Krypts, ploščo Cadaver Circulation, spustili v globine jam finskega death metala. Cadaver Circulation je izšla pri ameriški založbi  Dark Descent Records, ki veliko svoje pozornosti posveča death doom bendom.   

Krypts so eno vidnejših imen finske podzemne metal scene in so hkrati so eden tistih bendov, na katere najprej pomislimo, ko je govora o žanru death dooma. Zasedba Krypts je začela kot dvojec leta 2008 in se nato hitro spremenila v četverec, pa tudi sicer je redno menjala člane. Leta 2009 so izdali demo Open The Crypt. Sledil je EP Krypts, ki je izšel leta 2011, leta 2013 pa je sledil njihov prvenec Unending Degradation. S to ploščo so bili Krypts deležni ogromno pozornosti metalskega podzemlja. Remnants of Expansion je bila nato njihova druga plošča, s katero so leta 2016 resnično pridobili kulten status. Do danes so od takrat minila štiri leta in definitivno to niso bila leta stagnacije temveč razvoja.

Prvo poslušanje plošče Cadaver Circulation mine predvsem v znamenju presenečenja ob drugačnosti v odnosu do bendovih predhoodnih izdelkov. Razlik je ogromno in žanrski premik je močno očiten, čeprav seveda ostajamo v žanru death dooma z ogromno poudarka na atmosferi, žanru, ki zveni, kot bi prihajal iz jame. Vseeno pa se ne moremo izogniti primerjavam z njihovimi drugimi ploščami. Fascinira nas začetek novega albuma, ki takoj eksplodira v death metalski raztur, običajno so njihove plošče namreč otvorili dolgi in počasni uvodi. Prvi blast beat na plošči Remnants of Expansion smo denimo slišali šele v drugem komadu. Tudi produkcija na novi plošči je bistveno bolj čista, kot smo je bili vajeni. Ob tem takoj razumemo, da Cadaver Circulation ne bo tipična plošča zasedbe Krypts, in to spoznanje se nato jača praktično vsako minuto trajanja. Bend je v smislu žanra bistveno razširil svoja obzorja. Kitarski riffi so še vedno osredotočeni na nizke tone, vendar pa je v splošni kitarski sliki s plošče zdaj prisotnih veliko več melodij. Ravno ta odmik od monotonih doomerskih melodij verjetno povzroči največji šok. Plošča Cadaver Circulation ima torej hkrati veliko momentov, značilnih za zasedbo Krypts, in ogromno pasaž z izjemno dodelanimi kitarskimi melodijami, kakršnih na prejšnjih ploščah nismo slišali. 

Krypts so še vedno mojstri počasnih doomerskih delov in tudi ti niso več monotoni kot včasih, na trenutke pa slišimo tudi kakšne približke funeral doomu. Najbolj moteči element na plošči so nekakšni post-metalski breakdowni, ki spominjajo na kakšne Pelican ali Isis. Takšni momenti se pojavijo nekajkrat in nas res neprijetno spomnijo na post-metal. Bend želi s takšnimi riffi ustvariti zlobno rušilno vzdušje, a neprijetna asociacija na post-metal je premočna in na trenutke te pasaže delujejo banalno. Vseeno pa to plošče ne pokvari toliko, da bi jo razglasili za slabo, dovolj je namreč drugih elementov, ki so izjemni. Cadaver Circulation je bistveno bolj dinamična plošča kot predhodna dva albuma zasedbe Krypts. Tokrat slišimo celo določene black metalske prijeme, ki nas spomnijo na moderno sceno, predvsem v smislu atmosferičnih, atonalnih riffov.

Zaradi kompleksnosti riffov in dinamike melodij, ki so tokrat bistveno bolj prisotne in kompleksne, je razumljivo tudi, zakaj je produkcija na plošči tokrat bistveno bolj čista. Še zmeraj vse skupaj odmeva, kot bi bilo posneto v jami, morda le ne tako zelo globoko. Vseeno pa je bil ravno zvok njihovih plošč tisto bistveno, zaradi česar so nam bili Krypts tako všeč. Cadaver Circulation je vsekakor dobra plošča, morda njihov najbolj kompleksen in dodelan album, a brez tistih umazanih zvokov in mračnih riffov bend preprosto ne deluje tako dobro kot prej. Kakorkoli že, ploščo, ki jo bomo poslušali v nadaljevanju oddaje, je treba poslušati večkrat, da bi jo dojeli v vseh njenih razsežnostih. Cadaver Circulation bomo slišali v celoti.

 

https://www.metal-archives.com/bands/Krypts/3540282830

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness