LEBENDEN TOTEN: Mind Parasites + EP Static!

LEBENDEN TOTEN: Mind Parasites + EP Static!

Recenzija izdelka
18. 7. 2017 - 19:00

Tolpo bumov tokrat posvečamo portlandskim noise punk junakom, ki slišijo na ime Lebenden Toten. Predstavljamo ploščo Mind Parasites in EP Static! Plošča Mind Parasites je izšla v samozaložbi, EP Static pa za ameriško izpostavo Iron Lung Records.

Lebenden Toten je bend, ki je nastal leta 2001 v Portlandu. Na nek način je bil bend formiran iz pepela s pogorišča zasedbe Atrocious Madness, dva člana te predhodne postave sta namreč želela ustvarjati glasbo, ki bi bila bliže bendom, kot so Confuse, Gai ali Disorder. Izpostaviti velja še dejstvo, da za bobni sedi Keith Testerman – tisti bobnar torej, ki igra tudi za bende, kot so HellShock, The Estranged, Warcry pa še bi lahko naštevali. Gre skratka za veterane portlandske punk scene.

 

LEBENDEN TOTEN: Mind Parasites (Samozaložba, 2017)

Lebenden Toten je projekt, ki je v osnovi punk, vendar se tudi bistveno razlikuje od ostalih projektov članov zasedbe, saj gre za zelo hrupno različico punka, ki je osnovana na angleškem crust punku z začetka osemdesetih. Zvok kitare je močno distorziran do mere, da spominja predvsem na zvok statike. Na zelo nadležen način so ji torej odvzete vse basovske frekvence. S tem nas Lebenden Toten hitro asociirajo na japonske noise d-beat bende ala Disclose, Isterismo ali D-clone. Vseeno pa Lebenden Toten ne preigravajo d-beat punka, temveč pravi primitivni tu-pa tu-pa punk. Bobni so zelo elementarni, brez pretencioznih prehodov, vendar skrajno resno zasnovani na energičnosti in monotoniji.

Sicer pa skozi njihovo celotno diskografijo ne poslušamo zgolj enega in istega ropotanja, bend namreč vselej spretno pluje med hitrejšimi in srednje hitrimi tempi. Poleg bobnov, ki so v ospredju zvočne slike, pa v zasedbi Lebenden Toten ključno vlogo odigra še bas kitara. Bas linije so pravzaprav njihov edini pravi stik z melodijo. Bas je dejansko gonilna sila zasedbe in je tisti inštrument, ki najbolj izstopa iz monotonije celote. Tudi vokal je namreč zelo enostaven in monoton. Prav tako kot v primeru kitare gre predvsem za piskajoče dretje, ki sledi tempu bobnov. To so stalnice njihove celotne diskografije, z njimi pa smo vsaj površinsko opisali tudi že zvok same plošče Mind Parasites.

V nadaljevanju se torej lahko posvetimo podrobnostim, ki izstopajo, ter monotonosti oziroma elementarnosti nastavkov tega benda. V nekaj segmentih plošče Mind parasites slišimo sinte, ki s post-punkovsko noto muziko tukaj še močneje potisnejo v miljeje osemdesetih.

Mind Parasites je izdan na 180-gramskem vinilu, ki nam ponudi odlično doživetje ob poslušanju hrupa muzike z albuma. Ob zajetnem vinilu je zanimiva tudi siceršnja oblika fizičnega izvoda, poleg naslovnice, ki je pripravljena kot nekakšen čudaški kolaž, je v ovitku tudi ogromen poster, na katerega hrbtni strani najdemo besedila komadov ter nekakšen manifest.

 

LEBENDEN TOTEN: Static! (Iron Loung, 2017)

Kot smo sicer že napovedali, tokrat recenziramo tudi bendov EP Static! Na tej enostranski dvanajstinčni plošči je samo ena skladba, raztegnjena na skoraj dvanajst minut. Tukaj se bend še intenzivneje poigrava s hrupom. Vodilno vlogo imajo ponovno bobni in bas, kitara je predvsem potopljena v svet igre s feedbackom in efekt pedali, bend pa se tudi tukaj poslužuje sintov. Vokal se drži standardov predhodnih izdaj. Sicer so nekatere kitarske linije zelo post-punkovske, vendar se tudi te ne otresejo tipične bendove kože. Presenečenje izdaje se zgodi ob koncu, ko skladba eksplodira v agresivno punkčino, ki nam ob vsej statiki, ki se je do tega trenutka nabirala v naših ušesih, ponudi občutek olajšanja. Tako kot nas lahko ob dotiku kovinskega predmeta strese statična elektrika, tako strese našo pozornost ta končni del skladbe.

 

https://www.discogs.com/Lebenden-Toten-Mind-Parasites/release/10461514
https://www.discogs.com/Lebenden-Toten-Static/master/1187645

Lebenden Toten - live @ Gromka, 26.6.2017
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.