M O R V E R N: Intentalo de Nuevo

Recenzija izdelka
22. 7. 2019 - 19.00

ŠOP Records, 2019

 

M O R V E R N je projekt, ki se je dvignil iz pepela bivših klubskih maratoncev HAY. Jan Cizej, kitarist in vokalist HAYev, se je ob nenadni izgubi glasbenega outleta usmeril na spletno platformo Bandcamp in tam našel svoj nov glasbeni dom. Kot številni drugi glasbeniki je Bandcamp izkoristil kot direktno linijo za deljenje svoje muzike. Pod imenom M O R V E R N je tam objavil izdatno količino surovih izdaj, ki so delovale, kot bi bile ravno posnete. Glasbeni izraz večine izdaj je slackerskih navad in lo-fi zvena, v njem prevladujejo nareverbane kitare, prezentni sintetizatorji in skoraj nerazumljive linije glasu, ki plava po gladini. Produkcijska kvaliteta teh izročkov se je sprva zdela zelo naključna, a sčasoma se je, kot tudi same pesmi, konkretno izboljšala. Tako je M O R V E R N deloval tri leta, nov material je ponujal hitro in redno, svoj Bandcamp profil polnil s številnimi izdajami, ki so kot okna omogočale vpogled v njegovo življenje in glasbeno ustvarjanje v določenih obdobjih. 

Grajenje slovenskega podtalnega sveta
 / 19. 5. 2019

Aprila letos pa se je M O R V E R N-ov komad prvič znašel tudi na fizičnem mediju, na drugi ediciji kompilacije Sounds From Slovenian Bedrooms, ki jo je pripravila založba ŠOP Records. Za razliko od prve edicije, pri kateri je šlo za kompilacijo izvajalcev, ki so bili do trenutka izdaje že ustaljeni v katalogu založbe, so pri ŠOP Records na drugi kompilaciji nabor ustvarjalcev razširili tudi onkraj meja kataloga. Tako se je torej začelo sodelovanje med M O R V E R N-om in ŠOP-om, tak razvoj dogodkov pa je nakazal tudi M O R V E R N-ov prestop iz internetne obskuritarnice Bandcampa v za odtenek bolj konvencionalne založniške vode. In res - le dva meseca pozneje smo prejeli tudi njegov prvi album na fizičnem mediju, seveda z zaznamkom v katalogu ŠOP records. Intentalo de Nuevo je nastal podobno kot vsi M O R V E R N-ovi albumi do sedaj in enako je prisoten tudi na Bandcampu, a podpora ŠOP-a in dejstvo, da gre tokrat za nekoliko resnejšo izdajo, sta se izkazala kot prava receptura za nekoliko posebnejši album. 

Intentalo de Nuevo - oziroma v prevodu pokusite znova - je prišel ob ravno pravem času za lahkotno poletno poslušanje ob delanju ničesar. Album je na prvo poslušanje zelo prijeten, poln komadov ki lepo tečejo eden v drugega, vendar z dovolj razlike, da držijo poslušalčevo pozornost. Ko pa se nekoliko poglobimo, šele začnemo ceniti ogromno količino detajlov, s katerimi je M O R V E R N popestril svoj tokratni izdelek. Predvsem izstopa njegovo mojstrsko plastenje v večini komadov ter dejstvo, da vse posname sam in to zna izkoristiti v svoj prid. Procesa snemanja ne uporabi zgolj kot metodo zapisa, temveč kot orodje za grajenje in pisanje skladb. Uvodni komad Intentalo de Nuevo to jasno demonstrira in hitro nastavi ton za celoto albuma. Komad se začne dovolj preprosto, a se med svojim trajanjem nadgrajuje, bodisi z vstopi različnih ropotuljic ali s spreminjanjem vloge blagih ambientalnih sintov, ki vstopajo iz ozadja kitic v surovejšo osprednjo vlogo v refrenih. Različni inštrumenti si skozi segmente komadov izmenjujejo melodije, zaradi obilnega reverba pa delujejo zelo organsko. Dober primer tega se pripeti v sklepnem delu komada With me Tonight, ko kitara iz ozadja prevzame solistično vlogo in se po odzvenu vokalov premakne v ospredje. Ambient, ki ga M O R V E R N  gradi s takšnim kompleksnim plastenjem zvokov, je vabljivo sproščen in kljub metodi snemanja avtentično organski.

Nadaljujemo z letošnjo dirko v etru Radia Študent
 / 3. 9. 2015

Album Intentalo de Nuevo je poln pozitivnih, easy listening komadov, a na njem uzremo tudi malce drugačen stran M O R V E R N-a, predvsem v drugi polovici, v kateri nam avtor pokaže nekaj več glasbene širine, na primer v introspetkivnem komadu Trouble I’m Seeing ali v temačnejšem The Fall, ki je poln zloveščih zvokov ptic in hudobnega hihitanja. Pa tudi besedila so v drugi polovici albuma nekoliko bolj izpiljena. Kljub relativni redkobesednosti nam M O R V E R N tu pokaže svojo močnejšo lirično plat, specifično denimo v pohvalno poetični skladbi Dominique, v kateri se poskuša spoprijateljiti s tako ali drugačno izgubo nekoga, ki mu je bil nekoč blizu. Kot v primeru ostalih skladb je tudi tu prisotnih nekaj nerodnih besednih zvez, ki pa morda zgolj pripomorejo k šarmu in enigmi M O R V E R N-a.  Večina besedil z albuma je sicer očarljivo preprostih, četudi so zaradi načina miksanja vokalov težje razumljiva. Tako je edina težava, da morda M O R V E R N svoje karte drži preblizu telesa, vsaj v smislu besedil, in nam včasih ne ponudi dovolj informacij, da bi iz njih lahko izluščili zamišljeno zgodbo.

Glavni namen M O R V E R N-ove glasbe je refleksija samega ustvarjalca in njegovega karakterja, v tem Intentalo de Nuevo ni nobena izjema. Kot sam M O R V E R N je album sproščen in pristne narave, kar nedvomno deluje tudi kot glavna opisna karakteristika njegove glasbe v splošnem. Lahko bi v nedogled razpravljali o strukturah in besedilih skladb, vendar konec koncev te niso tisto glavno, kar definira izdajo Intentalo de Nuevo. Ta kot vse dosedanje M O R V E R N-ove izdaje deluje predvsem kot okno, ki nam daje vpogled v določeno obdobje življenja avtorja. To seveda ne pomeni, da bodo koraki naprej v smislu produkcije in struktur skladb ostali neopaženi, so namreč zelo jasni in pripomorejo k dejstvu, da je plošča veliko koherentnejša in bolj poslušljiva.

V sodelovanju s ŠOP Records in torej z resnejšo izdajo nam je M O R V E R N tokrat ponudil zelo močan in dostopen album, ki lahko deluje kot izvrstna vstopna točka za nove poslušalce, ki boste kasneje brez dvoma z veseljem prebrskali njegovo bogato Bandcamp diskografijo. Z vsako novo izdajo M O R V E R N plemeniti svoj glasbeni izraz, predstavlja nam vedno boljše izdelke. Intentalo de Nuevo predstavlja očitno višjo stopničko v smislu produkcije in samih skladb, vseeno pa ne izgubi čara DIY-ja, tistih grobih robov. Nedvomno je zadel pravo ravnovesje med poslušljivostjo in avtentičnostjo.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.