4. 7. 2024 – 19.00

Mach-Hommy: #Richaxxhaitian

Audio file
Vir: Mach-Hommy

samozaložba, 2024

 

Mach-Hommy je ikona, konec citata.

V Tolpi bumov recenziramo najpomembnejšo ploščo, ki jo je v svoji karieri doslej izdal newjerseyjevski umetnik haitijskih korenin, Mach-Hommy, in zelo verjetno tudi najpomembnejšo ploščo letošnje hiphop scene. #Richaxxhaitian je plošča, ki je izšla v samozaložbi, in to v značilni Mach-Hommy maniri, toda o njegovih potezah malo kasneje. V tekstu se bomo posvetili celovitejši zgodbi te plošče in ne bomo secirali raperskih spretnosti, ker bi bil tekst preprosto predolg. Mach-Hommy si zaradi fenomenalne kariere in vrhunskih izdelkov zagotovo zasluži več prostora v etru Radia Študent. Kot smo dejali na začetku, Mach-Hommy je ikona. Njegov lik je izjemno zanimiv, o njem bi lahko pisali dolge eseje, mogoče celo doktorske disertacije.

Žal smo se na naši frekvenci s Hommyjem srečali malokrat. Tovariš Jizah mu je leta 2019, ko sta izšla EP Wap Konn Joj! in dolgometražec Tuez-Les Tous v sodelovanju s kultnim DJ Muggsom, namenil nadrobno dvojno Tolpo bumov. Redno ga seveda slišimo v oddaji Rhyme kickers, v oddaji Breakwave pa ga občasno izpostavi tudi kolega Borka. Jizah ga je v Tolpi bumov leta 2019 kot rečeno poglobljeno predstavil, zato se ne bomo pretirano ponavljali. Na kratko: Mach-Hommy je anonimna entiteta, ki ima kultni status v butični podzemni hiphop sceni. Zagotovo je eden najizvirnejših MC-jev, ki jih na sceni lahko srečamo. Njegovi karizmi ni para, v globini in premišljenosti besedil mu parira samo Billy Woods. Dejstvo, ki je z leti nekoliko zašlo v pozabo, je, da je bil Mach-Hommy z Westside Gunnom in Conwayem The Machinom izvorno član Griselde. Zaradi nestrinjanja med Gunnom in Tha God Fahimom je Hommy zapustil Griseldin tabor in s Fahimom šel svojo pot.

Vir: Naslovnica
11. 7. 2019 – 19.00
Podtalni enigmatični inovativnež, ki albume prodaja po neverjetnih tri- in štirimestnih cifrah!!!

Vrnimo se k plošči #Richaxxhaitian. Najprej moramo opozoriti, da recenziramo ploščo, kot je dostopna na spletu, izbor skladb se namreč v digitalni in fizični obliki razlikuje. Prve napovedi o izidu smo zasledili na začetku leta, 6. maja je izšel prvi singel, dober teden kasneje pa celotna plošča. Sočasno je Mach-Hommy na svoji spletni strani Billy-Z/Zotanica začel prodajo več različic plošče. #Richaxxhaitian se prodaja po ceni med 222 in 3333 dolarjev. Na voljo so različne verzije, glede na to, koliko ste pripravljeni za ploščo odšteti. Potrošnike, ki plošče kupujejo, Mach-Hommy imenuje investitorji. Z nakupom vlagajo v njegovo delo in v izdelek, ko tega kupijo, pa se mu vrednost tudi hitro dvigne, količine so namreč zelo omejene. Mnogi ob cenah zavijejo z očmi, toda Mach-Hommy v enem od intervjujev pojasni, da je to cena kvalitete, cena umetnosti in predvsem cena trenutka veselja med poslušanjem njegove glasbe, in da če se vam zdi cena teh trenutkov previsoka, njegove plošče niste vredni.

Plošča #Richaxxhaitian je izšla v sedmih verzijah. Razprodane so večinoma vse, razen seveda najdražje. Ena zanimivejših različic je Life's A Beach Edition, vinilka, v kateri je pesek s plaže. Plošča deluje kot kapsula s peskom, ki se prosto premika. Cena: 444,44 dolarja. Tokrat je Mach-Hommy ponudil res pestro paleto izdelkov z različnimi dodatki, kot so napihljive žoge za plažo, železne flaške za vodo, srajce ... vse izdelke pa krasi vzorec, ki ga je oblikoval glasbenik sam.

Vir: Naslovnica
28. 4. 2022 – 19.00
billy ne repa, ampak predava

Skratka #Richaxxhaitian je izdelek, v katerega je Mach-Hommy največ vložil, in tako tudi deluje. To je plošča, ki najbolje predstavi njegov opus, dodamo pa lahko, da je to tudi idealna plošča za vstop v glasbo tega umetnika. Na njej najdemo odlično ravnotežje skladb, ki imajo komercialni potencial, in skladb, ki sodijo v značilen lo-fijevski spekter hiphopa brez bobnov in s popačenimi sempli. V primerjavi s starejšimi skladbami slišimo več spevnih hookov, zato ima nova plošča večji komercialni potencial kot starejši albumi. Slišimo kopico zgoščenih besedil z mojstrsko izpeljanimi večplastnimi rimami in producente, ki s Hommyjem redno sodelujejo – Sadhugolda, Augusta Fanona in Conductorja Williamsa. Plošča kot celota deluje zelo izdelano, ne vsebuje skladbe, ki bi jo preskočili, na njej pa se tre izjemnih sodelovanj. Po pričakovanjih srečamo tudi tesna sodelavca, Your Old Drooga in Tha God Fahima. Prijetno smo presenečeni, ko v skladbi Antonomasia slišimo raperski duel med Hommyjem in botrom podzemnega hiphopa Rocom Marcianom, od hiphop entitet pa v skladbi Copy Cold slišimo še Black Thoughta.

Vemo, da je Mach-Hommy oseba intelektualne sorte, kar vedno prepoznamo v besedilih, poleg tega pa je tudi politično angažiran. Vemo, da redno izpostavlja haitijske korenine in problematiko te politično pretresene države, toda na albumu #Richaxxhaitian je o političnem stanju svoje domovine še glasnejši. Na plošči ob tem slišimo tudi nekaj izsekov iz enega od intervjujev oziroma pogovora, v katerem izpostavlja težave Haitija in tudi kolonializma ter gnilost glasbene industrije.

Vir: Naslovnica
15. 12. 2022 – 19.00
Nekaj za raperske sladokusce

Kritiko plošče smo podali skozi prizmo osebe, ki se prvič sreča z opusom Mach-Hommyja, za zaključek pa se bomo k najnovejši plošči ozrli še s pogledom nekoga, ki glasbeniku sledi že nekaj let in se je v njegov katalog globoko zakopal. #Richaxxhaitian je zagotovo najbolj dodelan izdelek, toda iskreno se temu zelo približa Pray for Haiti, trenutno najbolj poslušana plošča, ki jo je kuriral Westside Gunn. Pray for Haiti je temeljna izdaja tega raperja, ki izkaže tudi izvrsten Gunnov talent za zbiranje beatov. Poleg tega je najdostopnejša vinilka v Hommyjevem katalogu, na platformi Discogs se namreč prodaja po cenah pod sto evri. Serija dveh plošč Duck CZN, Chinese Algebra iz leta 2018 in Tiger Style iz leta 2022, pokaže, kako dobro Hommy izpade na bolj jazzovskih podlagah, podobno vzdušje pa ponudi temačnejša, kultna plošča Haitian Body Odor. Da ne bomo naštevali preostalih imenitnih projektov, naj le še dodamo, da smo pogrešali Mach-Hommyja na bolj jazzovskih podlagah. Pogrešali smo melanholijo, ki jo zna pričarati. 

#Richaxxhaitian je kljub besnim in kritičnim besedilom radostna plošča. Je plošča, ki ji na sceni trenutno ni para, razlogi pa so sledeči: slišimo vrhunske rime, poglobljene téme bistre glave, ravnovesje med dostopnejšim hiphopom in surovostjo hiphopovskega podzemlja. Slišimo in čutimo, da gre za prefinjeno premišljen izdelek. Izdelek, ki je v glavi Mach-Hommyja nastajal več let, letos pa ga je glasbenik tudi uresničil. #Richaxxhaitian je popolna plošča in je plošča zgodovinskega pomena tako za kariero glasbenika kot za hiphop sceno.

 

Leto izdaje
Avtorji del
Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.