NESEBAT: On NeSeBat pas dans l'espoir du succès

Recenzija izdelka
11. 12. 2015 - 19.00

ZARŠ, 2015

 

Po včerajšnji Tolpi bumov Nikki Louder se danes posvečamo še eni izdaji Založbe Radia Študent, in sicer zasedbi NeSeBat in njihovemu polnomastnemu albumu »On NeSeBat pas dans l'espoir du succès«. Bend, ki obstaja od leta 2011, sestavljajo Tina Jenko za bobni, Arnold Marko na kitari in vokalu, Tomaž Drozg na kitari in Robert Vrtovšek - Maček na basu in vokalu. Če naštejemo nekaj prejšnjih zasedb in se obrnemo nazaj, naletimo na imena bendov, kot so 2227, Buldogi, It's Not For Sale, Komakino, Crazed Farmers, Rhythm Thieves in druga. Vsi so torej stari znanci slovenske alternativne scene, nekateri že od davnih osemdesetih. Vsak član prihaja iz svojega ozadja, kar se kaže v njihovi odprtosti in širini glasbe skozi vrsto različnih žanrov. 

V petdesetminutnem albumu, sestavljenem iz trinajstih komadov, nam NeSeBat predstavijo svojo triletno kreativnost, ki jo začnejo s komadom Killers. V omenjenem komadu se ponavljajoči sinkopirani kitari postopoma priključijo še bas, druga kitara in boben, vse skupaj pa preide v stopnjujoč in odrezav refren. Kljub temu da prevladujejo pesmi v angleškem jeziku, nam NeSeBat predstavijo komad v nemščini z naslovom Niemals, ki spada med glasbeno najbolj melodične komade na albumu, čeprav ga vokal živčno presekava. Med zanimivejše komade definitivno spada tudi komad Hey Little Mary, ki preko reggaeja skriva klasično blues formo s prepletanjem kitar in celoten flow albuma umiri v nižjo prestavo. Pesmi Silence, Going Down in My Personal Recession vsebujejo violinske vložke, odigrane izpod prstov Srečka Meha, ki poslušalcu rahlo obrne preverjeno strukturo komada, najbolj očitno v komadu Going Down. Od postpunkovske These Ordinary Days, preko rock'n'rollovske Deliverance in ritmično zanimive Reply All pridemo do komada HC Blues, ki s povzdignjeno punkrockersko držo devetdesetih zadoni na polno. Od novovalovskih, hardcorovskih pa vse do regejaških momentov na plati, se album NeSeBat zaključi s komadom My Personal Recession. 

NeSeBat ne upajo na uspeh, kot to pove sam naslov albuma vzet iz citata Cyranoja de Bergeraca, francoske igre iz prejšnjega stoletja. Z »On NeSeBat pas dans l'espoir du succès« se NeSeBat ne vdajajo v usodo, temveč so brez strahu pripravljeni na borbo tudi v prihodnje, pa naj gre to za družbenokritično, politično ali kakršnokoli drugo vrsto boja, ki ga opisujejo v besedilih. Če zaključimo z njihovimi besedami: »Demokracija je zajebana stvar, ampak mi jo resno jemljemo.«

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kaj pomeni naslov plate?

NeSeBat se ne nadaju uspjehu

Hvala.

AHNUHLF!!!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness