Shifted: Appropriation Stories

Recenzija izdelka
2. 12. 2016 - 19.00

Hospital Productions, 2016

 

Glasbeno pot Guya Alexandra Brewerja, ki je od tega desetletja dalje dejaven predvsem pod imenom Shifted, zaznamuje selitev z Otoka v Berlin in temu kar prikladen prestop iz drum'n'bassa v bolj tehnoidne vode, po katerih brodi tudi njegov najnovejši album, naslovljen Appropriation Stories. Brewer je prve korake ubral v družbi dveh kompanjonov, s katerima si je nadel ime Commix in pri znani Goldijevi založbi Metalheadz v letih 2007 in 2012 izdal dva albuma. Nato pa je to zgodbo pustil za seboj in še istega leta obudil samostojni projekt Shifted, nekatere svoje stvaritve pa je podpisal med drugim še z umetniškimi imeni Alexander Lewis, Covered In Sand ter Relay.

Pod imenom Shifted je od leta 2012 izdal tri albume, in sicer Crossed Paths pri založbi Luka Slaterja Mote-Evolver ter leto dni kasneje Under a Single Banner pri Bed of Nails, ki je odvod Hospital Productions, katero krmari Dominick Fernow, znan tudi kot Prurient in Vatican Shadow. V uvodu omenjena sveža izdaja Appropriation Stories pa je letošnjo jesen izšla pri matični Hospital Productions. Na tem mestu omenimo še, da se je pred petimi leti podpisal kot soustanovitelj založbe Avian, pri kateri sta poleg nekaterih njegovih kratkometražnih plošč svoje izdelke izdala med drugim tudi SHXCXCHCXSH in Sigha. Vendar Brewerjev prebeg iz tabora drum'n'bassa v tabor tehna ne pomeni, da se nikoli ne zazre v in zvokovno napaja iz svojega preteklega ustvarjanja, četudi to počne v precej diskretni maniri, na kar nemara namiguje tudi naslov aktualnega albuma.

Skozi zgodbo, ki jo piše kot Shifted, se Brewer pomika v vse temačnejše sfere in tako je zabredel v industrialni tehno, vendar s poudarjeno noto subtilnosti in dobro mero suspenza. Ta poslušalca skozi večino plošče Appropriation Stories drži v vznemirljivi napetosti, k čemur prispeva tudi njegova poliritmičnost. Med očitneje izstopajočimi komadi na albumu je po prej omenjenem Luku Slaterju dehteč komad Flatlands, ki ga poganja v tehnažno pogubo vabeč temačni čar pozabe. Na drugi strani pa sta tukaj še Life Backwards in zvočno bogat Vacive, ki ju zaznamuje precej dražljivo pritajena igrivost. Posebej pa razveseljujeta tudi In Respect of Tactics, ki ga vodi težka in počasna noga, ter poslovilni The Faintest Trace, The Quietest Whisper, ki poslušalca v meditativnem stanju zaziba do izteka albuma.

Psihedelično atmosferičen in hkrati večinoma intenziven Appropriation Stories je sicer precej soliden album, vendar bi bile besede o kaki avantgardnosti v polju tehna vendarle pretirane - ali pa morda le preuranjene, saj se zdi, da Guy Alexander Brewer dozoreva z vsakim novim izdelkom. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.