petek, 9.11. :: Menza pri koritu Ljubljana
finale klubskega maratona Radia Študent
Timo Chinala / Čao Portorož / The Kojn / Foe Spre Glass Om / Rok Zalokar Trio / Trus!

petek, 2.11. :: Kewdr Dolenjske Toplice
Timo Chinala / Čao Portorož

sobota, 3.11. :: MKK Črnomelj
Rok Zalokar Trio / Trus!

sobota, 3.11. :: Pri rdeči ostrigi Škofja Loka
The Kojn / Foe Spre Glass Om

četrtek, 20.9. :: Klub K4
nizki štart turneje Klubski maraton 12
The Kojn / Foe Spre Glass Om / Rok Zalokar Trio / Timo Chinala / Čao Portorož

petek, 21.9. :: MKSMC Koper
Rok Zalokar Trio / Foe Spre Glass Om

petek, 21.9. :: Klub Kult Bled
Timo Chinala / Čao Portorož

sobota, 22.9. :: MIKK Murska Sobota
The Kojn / Foe Spre Glass Om

petek, 28.9. :: v suhem vremenu na 6. Downtown festivalu, v mokrem vremenu v Trainstation Squatu
Timo Chinala / Čao Portorož

sobota, 29.9. :: Hiša kulture Pivka
Rok Zalokar Trio / Timo Chinala

sobota, 29.9. :: Klub Metulj Bistrica ob Sotli
The Kojn / Foe Spre Glass Om

petek, 5.10. :: MinK Tolmin
The Kojn / Foe Spre Glass Om

sobota, 6.10. :: CMAK Cerkno
Rok Zalokar Trio / Trus!

sobota, 6.10. :: Arterija Borovnica
Timo Chinala / Čao Portorož

petek, 12.10. :: eMCe Velenje
The Kojn / Foe Spre Glass Om

sobota, 13.10. :: Gustaf Maribor
Rok Zalokar Trio / Trus!

sobota, 13.10. :: ŠKMŠ Šentjur
Timo Chinala / Čao Portorož
petek, 19.10. :: MC Postojna
Timo Chinala / Čao Portorož

sobota, 20.10. :: Ambasada ŠKM Beltinci
Trus!
Automassage (ZARŠ)
in projekcija kratkih filmov AVA

sobota, 20.10. :: Klub Zakon Vrhnika
The Kojn / Foe Spre Glass Om

petek, 26.10. :: MC Zagorje ob Savi
Timo Chinala / Čao Portorož

petek, 26.10. :: MKNŽ Ilirska Bistrica
The Kojn / Foe Spre Glass Om

sobota, 27.10. :: MC Hiša mladih Ajdovščina
Rok Zalokar Trio / Foe Spre Glass Om

Vse naštete videospote ustvarjamo v sodelovanju z Akademijo za vizualne umetnosti AVA.

Dvojec je nastal na pogorišču hrupne zasedbe Schnaps. V novi zasedbi nadaljuje s podobnim glasbenim podajanjem, a je to zavito v malce bolj zrelo zvočno sliko. V kratkem času delovanja je že izdal prvenec z naslovom We Really Like Beautiful Flowers, ki je izšel v letošnjem letu. Glasbeni izraz je hrupna in umazana rockovska drža, oprta na punk/hardcore estetiko ter eksplozivnost, ki se otepa vsakršnih konvencionalnih aranžmajskih vzorcev. Pristop dvojca k ustvarjanju in izražanju je prepleten s hudomušnostjo in pozitivno norostjo, hkrati pa se ne ozira za smernicami, ki jih določa aktualno dogajanje.

Domača stran
Predstavitveni koncert na RŠ
Posnetek koncerta
Krajši posnetek koncerta
Videospot: Gvišn

Čisto sveža zasedba preizkušenih odrskih ljudi, ki ima svoje, zaenkrat še plitve, korenine bazirane v sproščenih, neobveznih improviziranjih in džemanjih z lastnih vaj. Glasbene ideje zasedbe, ki se raztezajo od trash garažnega popa, minimala, punka, alternative in rocka, so se skozi čas deloma strukturirale in se materializirale na „no-budget“ demo posnetkih. Škrip Orkestra, Nubira, The Origin of Pain, Vanilla Riot in Kombo Zlatka Kaučiča so reference, ki povejo veliko in hkrati nič o tej nepredvidljivi druščini, ki jo druži predvsem neizmerna želja po ustvarjanju. Njihova glasbena izraznost kipi od silnih izbruhov moči, obenem pa se skozi njo kaže tudi ženstvena plat zasedbe.

Predstavitveni koncert na RŠ
Posnetek s koncerta: Whale song
Videospot: Whale Song

Timo Chinala je umetniško ime Timoteja Bertalaniča, prekmurskega producenta, ki že vrsto let stran od soja žarometov ustvarja žanrsko raznolike produkcije, ki segajo od minimala, techna, pa vse do novejših odvodov sodobnih plesnih žanrov. V svojih underground produkcijah se trudi ohraniti dušo stare elektronike, ki jo združuje s sodobnimi plesnimi ritmi. Dodatno inspiracijo mu predstavlja bobnanje zlomljenih beatov v živo, ki mu razširjajo vpogled v brezmejnost glasbe. Produciranja elektronske glasbe se je še bolj resno lotil, ko je prišel med zmagovalce na natečaju znanega producenta Richieja Hawtina, njegov remix je bil izdan pri svetovno znani založbi MINUS, prodaja pa se v vseh večjih spletnih trgovinah z elektronsko glasbo, kot sta Beatport in Juno. Njegova vizija elektronske glasbe je jasna - biti mora dinamična in melodična, ob njej se izgublja občutek za čas.

Predstavitveni koncert na RŠ
Posnetek s koncerta

Člani ljubljansko-novomeške zasedbe skupaj ustvarjajo dobro leto dni. Sprva so eno leto samo vadili, delali komade in iskali zvok, od novega leta dalje pa se jih da uzreti tudi na koncertnih odrih. Glasbeno-zvrstni diapazon tria je precej širok in se vselej spretno izmika enoviti oznaki. Rdeča nit zasedbe je >>krmarjenje<< med razpoloženji in razvoj le-teh. Osnovne kompozicijske skice vključujejo elemente jazza, neposrednost rocka ter liričnost klasične glasbe. Da bi ohranili živost skladb, dobršen del prostora v svojih glasbenih povestih prepuščajo tudi improvizaciji. V njihovem repertoarju sicer prevladuje avtorska glasba, mestoma pa Rok, Dejan in Jože interpretirajo tudi kakšen že obstoječ napev.

Predstavitveni koncert na RŠ
Posnetek s koncerta: Kaj je podzavest?
Videospot: Snežna Gmota

Ljubljanski kvartet, ki je nastal zaradi potrebe po muziciranju ob petkih zvečer, bi zlahka prodali kot pozabljeni glasbeni zaklad bivše skupne države. Svojo zmes indie rocka, pop estetike in punkovske energije zasedba smatra kot poklon alternativnemu rocku devetdesetih na eni in novovalovskim obrazcem jugo šole na drugi strani. Nekako tako tudi zveni, seveda z obilico lastnih idej, ki se odražajo tako v glasbi kot tudi v videospotih, s katerimi nas opozarjajo na svoje najljubše stvari – na »505 sa crtom« in na neuničljivega kavbojca Clinta Eastwooda: »Mister Clint, svaka čast!« Lani ste jih lahko okusili na istoimenskem prvencu ali pa na kakšnem izmed koncertnih prizorišč. Ja, tudi v Portorožu, kjer so imeli, nezaslišano, najslabši koncert.

Bandcamp
Predstavitveni koncert na RŠ
Posnetek s koncerta: Anže
Videospot: Ću

Gre za razmeroma svež trio na domačem glasbenem polju, ki se je doslej bolj kot nad koncerti navduševal nad ustvarjanjem v domačem okolju v objemu računalnika. Glasba, ki jo ustvarja, se zgleduje po aktualnih trendih v elektronski glasbi, hkrati pa se ozira nazaj za vsaj dve dekadi. Brez težav bi jih lahko označili kot pripadnike Bristolske scene v Veliki Britaniji, saj se zvokovno precej opirajo na dotičen zvok. Hipnotično, v večji meri trip-hopovsko elektroniko občasno prečkata z debelo distorzijo oplemenitena kitara in blaga industrialna začimba. Premišljeni in izpiljeni aranžmaji nakazujejo na zvedave glasbenike.

Predstavitveni koncert na RŠ
Posnetek s koncerta: Sunday, Lost But Not Last
Videospot: Really

Klubski maraton je koncertna turneja, nastala pred dvanajstimi leti, na pogorišču Novega Rocka, ki se je v 80. in 90. letih vsako leto dogajal v Križankah. Namenjen je podpiranju mladih in neuveljavljenih glasbenih izvajalcev širokega žanrskega razpona ter lokalne klubske scene v Sloveniji. Najdaljša in najglasnejša slovenska glasbena karavana vsako leto šestim izbranim izvajalcem omogoči snemanje posnetkov v studiu Radia Študent za potrebe vsakoletne kompilacije ter izdatno promocijo, ki poleg koncertov po različnih slovenskih klubih vključuje tudi intervjuje, koncerte in posebne oddaje v etru Radia Študent.

V letu, ko recesija močno trka na vrata domače podalpske dežele, Radio Študent trmasto vztraja na pred dobrim desetletjem zastavljeni poti in še vedno uspešno kl(j)ubuje v domačem glasbenem prostoru. Tega tudi letos osvežuje s šestimi bolj ali manj novimi imeni, ki dokazujejo, da ustvarjalni potencial v krizi ne usahne, kvečjemu pridobi na svoji teži in veljavi.

Letošnji maratonci izhajajo iz žanrsko precej raznolikega ozadja. Struženju kitar, ki predstavljajo osnovo zasedb The Kojn in Čao Portorož, se pridružuje sintetizirana zvočnost Tima Chinale in zasedbe Foe Spre Glass Om, tu pa je tudi gledališko bizaren svet skupine Trus! in umetelno sofisticirana godba Rok Zalokar Tria. V skladu z moderno paradigmo, ko so meje v glasbi že davno padle in je v njej dovoljeno praktično vse, se letošnji maratonci spopadajo s preobiljem vplivov in glasbeno hiperinflacijo zadnjih let, hkrati pa s povsem praktično težavo - pomanjkanjem pravih priložnosti predstavitve svojega dela. Na tem mestu jim Klubski maraton podaja svojo roko.

Nizki štart letošnje glasbene karavane se prične s preddogodkom v ljubljanski kleti kluba K4, zatem pa gostuje v 21 klubih po celotni državi, ki tvorijo zdravo hrbtenico slovenske scene. Finalni večer bo na odru metelkovske Menze pri koritu tradicionalno zbral vse letošnje maratonce in pokazal, kakšno formo so si nabrali v sedmih tednih turneje. V letošnji vroči jeseni, ko se bo spreminjalo marsikaj, Klubski maraton ostaja stalnica in nadaljuje s svojo karavano proti srečni trinajstici.

logo logo logo logo logo logo logo logo