50 let Radia Študent in 101 leto Baala

Kulturna ali glasbena novica
20. 3. 2019 - 15.10

Danes opoldne smo na Radiu Študent vstopili v sezono praznovanja. 9. maja bomo namreč dopolnili 50 let. Spočet kot odgovor na študentska gibanja se je oglasil v eter leta 1969, sprva kot radio študentov za študente, kasneje je kričal v svojem obdobju pank alternative, se udejstvoval v civilnodružbenih gibanjih ter bezal v osamosvojitvene mite.

Kot iniciacijo v dogajanje, s katerim bomo obeležili častitljivo obletnico najstarejše neodvisne radijske postaje v Evropi, se je ob dvanajsti uri 50 dni pred 50-letnico izvedla tiskovna konferenca. Na njej so odgovorna urednica Radia Študent Polona Torkar, direktorica Zavoda Radio Študent Ana Kandare ter programski vodja koncertnega programa RŠ50LET Nik Drozg predstavili bogat program praznovanja, v katerem bo sodelovala tudi naša redakcija za kulturo in humanistične vede. Vrhunec praznovanj bo koncert v Križankah devetega maja, več o programu, s katerim bo sodelovala tudi naša redakcija, pa boste lahko zvedeli z naše frekvence.

Posebno obeležje bo danes doživel tudi Baal Bertholda Brechta. Tekst, ki ga je mladostni Brecht prvič obelodanil pred stoenim letom, leta 1918, in ga potem še večkrat predelal, je po svoje prepesnil in interpretiral Andrej Rozman Roza in ga prestavil v današnje slovensko okolje. Rozmanovo besedilo bo svetovno premiero doživelo nocoj ob devetnajstih v Slovenskem mladinskem gledališču v režiji Vita Tauferja, naslovno vlogo pa bo igral Ivo Godnič.

Dramaturg predstave Dubravko Mihanović nam je pojasnil odnos med Brechtovo predlogo ter Rozmanovo interpretacijo v verzih in prestavitvijo dogajanja v današnji čas:

Izjava.

Dramatik Andrej Rozman Roza se je v besedilu pogosto držal Brechtovih prizorov in iste situacije ter like prestavil v današnjo Slovenijo, včasih pa je vpeljal bolj sodobne motive:

Izjava.

Sprememba zgodovinskega konteksta iz zgodnjega dvajsetega stoletja v današnji čas poglavitno spremeni naslovnega junaka. Iz protimeščanskega upornika Baal namreč postane patološki narcis oziroma razvajenec. Kot mu v besedilu odvrne njegova mama: “Oh,  Baal, ti boš do smrti sanjač, ker ne znaš ločit resničnosti od igrač.« Več o tej preobrazbi nam je pojasnil dramaturg Mihanović.

Izjava.

V uprizoritvi se bosta srečala format kabareja in dramska predstava v spojini, ki jo je Mihanović orisal kot anti-kabare. Poleg songov in žive glasbe, ki jo bo izvajal Vasko Atanasovski Trio, pa je posebnost predstave popolnoma moški ansambel. Odločitev je bila deloma tehnične narave, saj vsi igralci razen Baala Iva Godniča igrajo mnoštvo vlog. A odločitev je močno vplivala na ton predstave, predvsem, ker je del paketa patološkega narcizma tudi šovinizem.

Izjava.

Ker se Baal v svoji egocentričnosti izživlja nad svojo okolico in izvaja nasilje nad ženskami, je popolnoma moška ekipa zanimiv odziv na #metoo gibanje, kar prizna tudi Mihanović:

Izjava.

Kulturne novice je pripravil vajenec Samo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness