Brezplačno življenje

Kulturna ali glasbena novica
13. 11. 2018 - 15.10

Danes je torek trinajsti. Pravijo, da to ne pomeni ne sreče ne nesreče. Srečni mi.

Brskanje po kulturnih dogodkih in napovedih je v svoji raznovrstnosti paradoskalno oteženo vse do 18. novembra, do takrat namreč traja filmski festival Liffe, ki zaseda praktično vse ljubljanske kinematografske dvorane in tudi nekatere druge uprizoritvene prostore, kot tudi strani, ki kulturne dogodke posredujejo javnosti. Liffe je že kultni festival, ki poteka devetindvajsetič in dodobra popestri in začini izbor filmov na sceni, pa vendar se marsikdo prime za glavo - ob cenah vstopnic namreč.

Te se gibljejo v rangu med 4,5 in 6,2 evra, sledeča številka je enaka ceni ogleda filma do 120 min med vikendom v ljubljanskem Koloseju. Velika večina filmov na Liffu stane 5,8 evrov, kar je pač nekakšno povprečje normalnih cen vstopnic slovenskih kinematografskih ponudnikov v prestolnici. Seveda se lahko poigrate z množičnimi obiski, ob večjem številu nakupa vstopnic (vendar za različne filme) namreč dobite vse od deset do dvajset procentov popusta, če pa imate do rosnih 25 let vam pripada znižana cena med 4,9 in 5,8 evričev. In tako dalje. Številke so dostopne na uradni strani festivala, preračunavate jih lahko sami in ko se končno odločite, koliko filmov si lahko privoščite, najverjetneje zadanete ob grenko dejstvo, da so vaše izbrane projekcije že razprodane.

Ob pričetku Liffa je Modri kot, plac v Avtonomni tovarni Rog v Ljubljani, objavil dogodek, ki poteka v datumskem okviru uradnega filmskega festivala in se imenuje “Brezplačen life med Liffom”. Ne kopira le ponarodele tipografije Liffa temveč tudi njegov program. Tako si lahko v Modrem kotu vse do 20. novembra ogledate večino filmov, ki se vrtijo na festivalu. V čem je torej takšen festival sploh izviren in kaj je njegov namen, smo povprašali uporabnika tovarne Miho, ki ga lahko srečate za projektorjem Modrega kota te dni. Poetično prične s promocijo tega alternativnega festivala in razkrije njegov program.

 

Izjava

Od kod ideja za tako, navsezadnje drzno potezo, nadaljuje Miha.

Izjava

Eden izmed teh ljudi je tudi Aleš, redni gledalec projekcij v Modrem kotu. Povprašali smo ga, zakaj obiskuje Lajf med Liffom, razgovoril se je o vzdušju, tehničnih težavah ter izboru filmov.

Izjava

Kako se sooča z ilegalnostjo svojega početja, pove uradno nepriznani in nefinancirani filmski selektor Miha.

Izjava

O obisku, problematični tehnologiji ter apelu za pomoč pri obeh omenjenim kategorijah še zadnjič Miha..

Izjava

 

"Hvala lajfu med liffom, ko ni lajfa", je zaklical Aleš takoj za ugasnitvijo snemalke, s temi besedami pa naj ugasnejo tudi današnje kulturne novice.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

To zdej izpade, ko da nimam kaj počet. Zato me danes ne bo v Roga, vi pa lahko ugibate, če imam dejansko početi kaj drugega, ali pa zgolj želim zbujati tak vtis. Se pa priporoča projekcija Suspirije, ki bi znala bit pri Modrecih na sporedu jutri.

haha, carsko

Revščina je u bistvu to, da si ta posušen modri kot ne more pripravit lastnega filmskega programa, ampak gleda iste filme kot stare mame u CD. Jebeno subverzivno

A ni revščina pravzaprav edina transparentna stvar v današnjem času - pa tudi to nam skušajo vladajoči/vladani prikriti. Če to ni hipokrizija v vsem sijaju? Sicer pa, bogati nimajo vsega, reveži pa imajo nič. Komu torej vzeti? Revežu, kakopak.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness