Deveta umetnost nekoč in danes

Kulturna ali glasbena novica
13. 9. 2019 - 15.10

Včeraj je v Strip.art.nici Buch svojo novo knjigo predstavil veliki mož pisane slovenske stripovske besede Ciril Gale. Strip: zapiski o deveti umetnosti je zbirka nekaterih njegovih člankov o stripu in intervjujev z ljudmi, ki se ukvarjajo s stripom, objavljenih v zadnjih trideset letih. Med njimi se sicer najde tudi besedilo iz leta 1969. Že njegovo diplomsko delo o stripu z naslovom Raziskava o zabavnem tisku - da ali ne? iz leta 1977 je bilo med bolj izposojanimi deli v knjižnici Fakultete za sociologijo, politologijo in novinarstvo, krajše FSPN, kasneje preimenovane v Fakulteto za družbene vede. Kot trdi Gale, je šlo za eno prvih resnih teoretskih del o stripu v Sloveniji, morda pa celo na področju SFRJ.

Ciril Gale je svoje navdušenje nad stripom pridobil med prebiranjem Mikija Mustra, ki ga je potem risal po vseh zvezkih, tudi svojim sošolcem. Velik del zbirke je namenjen prav njemu. V tekstu o cenzuri je opisan še primer Mustrovega risanja stripa o Martinu Krpanu, ki ga je moral nehati risati po dokončani drugi tabli zaradi pritiskov oblasti. Strip je bil zato dokončan šele leta kasneje. Kakšni pa so bili začetki Galetovega profesionalnega ukvarjanja s stripom? 

Izjava.

O tem, kaj je bil Klub devete umetnosti, ponovno Gale.

Izjava.

Za konec sedemdesetih let Gale pravi, da se je posameznik tedaj ukvarjal s stripom, če si je želel uničiti kariero. Striparji so se pod svoja dela podpisovali s psevdonimi. Odnos do stripa lepo prikaže njegova anekdota iz leta 1979:

Izjava.

 

Kakšen mejnik v stripu je v Jugoslaviji pomenilo delovanje Cirila Galeta in Kluba devete umetnosti, je povedal tudi Igor Ribič, ki je zbirko Strip: zapiski o deveti umetnosti grafično oblikoval:

Izjava.

 

Ciril Gale za prihodnost že pripravlja novo zbirko z naslovom Deveta umetnost: slovenski avtorji stripa.

 

Med aktualnimi stripovskimi dogodki naj vas spomnimo še na izid novega dvojnega albuma Martina Ramoveša, ki bo ponovno izšel tako v stripovski kot v glasbeni obliki. Album z naslovom Rob - zbadljivi poet v stripu in glasbi je naredil po pesmih pesnika Ivana Roba in ga bo premierno predstavil to nedeljo na deseti obletnici Kina Šiška.

 

Če pa vas danes zamika v kino, vam predlagamo obisk filmskega večera v okviru festivala Spider, ki bo za prostovoljne prispevke potekal v Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom aka MGLC Ljubljana. Ogledali si boste lahko zmagovalca festivala kratkih filmov FeKK iz leta 2017 - film Borisa Poljaka Oni samo prihajajo in odhajajo - ter film Srbenka Nebojše Slijepčevića, ki govori zgodbo o med zadnjo vojno v Zagrebu brutalno umorjeni dvanajstletni srbski deklici.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness