Festivalski boji

Kulturna ali glasbena novica
13. 10. 2017 - 15.10

Kot se za petek spodobi, je danes na voljo mnogo možnosti kulturnega udejstvovanja, a v ospredju, če lahko poenostavimo, se bije festivalski boj med ženskami in stripi.

V prejšnjih Kulturnih novicah smo že omenili splošno dogajanje v okviru Mesta žensk, danes pa izpostavljamo projekt Uprizarjati spol - ples razlik. Ob 18:30 se v Stari mestni elektrarni predstavljajo dela v nastajanju. Nekaj malega o projektu nam je zaupala Sara Horžen:

Izjava

Tovrstna raziskava nadaljuje svojo turnejo v Nizozemsko, Italijo, Veliko Britanijo in Španijo. Kako pa so se omenjene teme izpraševale v Sloveniji in kakšne so možnosti njihovih uprizoritev v plesno-performativnem smislu, pa se bo po besedah Horžen izvedelo na samem dogodku.

Zelo blizu, na Metelkovi, bo konkuriralo dogajanje festivala stripa Tinta: ob 19:00 in 20:00 se bosta otvorili stripovski razstavi. Potekala bo javna stripovska intervencija Marka Kocipra, avtorja, ki se poslužuje grotesknega in satiričnega sloga za prikazovanje trpke družbene stvarnosti. Tokrat bo oplemenitil zid nasproti zdravstvenega doma s prigodami junaka Jazbeca oziroma lika velikega zabušanta, ženskarja, neskromnega pivca in borca za pravice malih ljudi, ki po stripovski sceni lomasti že 20 let.

V galeriji Nočna izložba Pešak se bo obenem predstavljal projekt Vrsta Andreja Štularja. Delo je preplet elementov senčnega gledališča in freske, vpetost medija stripa pa podrobneje razloži avtor sam:

Izjava

Kaj pa je z vidika ustvarjanja posebnost projekta Vrste?

Izjava

Štular je vsestranski umetnik, ki se ukvarja s stripom, lutkami, fotografijo, filmom in likovno umetnostjo. Med kritiki naj bi se prijela posebna oznaka Štularjevina ali posestvo, ki ga naseljujejo ekspresivne črno-bele podobe. Te imajo sposobnost prikazovanja brezbarvnosti človeških življenj in prevpraševanja barvitosti. Danes pa se bo preko motivov mrtvaškega plesa spraševalo tudi o enakosti v minljivosti.

Torej črno-bela stripovska razstava vs. spolno-plesna neznanka. Kdo zmaguje, pa presodite vi.

Kulturne boje je pripravljala Tjaša

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.