filmska združenja odgovarjajo ministrstvu

Kulturna ali glasbena novica
28. 6. 2016 - 15.15

Danes se je v Slovenski kinoteki odvila tiskovna konferenca slovenskih strokovnih filmskih združenj, v odgovor na dogajanje na Slovenskem filmskem centru, o katerem smo poročali že v petek. Spomnimo, da vlada še ni potrdila ponovne izvolitve direktorja SFC, Jožka Rutarja. V preteklem tednu pa je z ministrstva za kulturo prišlo v objavo na RTV Slovenija tudi delno poročilo, ki ga obtožuje nelegalnega razdeljevanja sredstev, ki so bila sicer višja od predloga mnenjske komisije, vendar nižja od dejanskih potrebnih stroškov za produkcijo filmov. Filmi v Sloveniji se zadnje čase zaradi manka sredstev pogosto opirajo na sodelovanje z drugimi državami v koprodukcijah, pri čemer morajo kot predpogoj najprej pridobiti sredstva v domači državi.

Glede dogajanja v preteklem tednu so se strokovna filmska združenja izrekla, kot boste lahko slišali v izjavi, v kateri so obrazložili, zakaj je bila današnja konferenca tudi sklicana.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Da se tovrstno dogajanje ne problematizira prvič, je izpostavil tudi prisotni režiser Jan Cvitković:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kot je pojasnil tudi predsednik združenja režiserjev, Klemen Dvornik, v izjavi za javnost, ne zagovarjajo Jožka Rutarja kot osebe, prisluhnimo izjavi:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V žal preredko tako polni Slovenski kinoteki, se je izpostavilo tudi problem filma Nemir v produkciji Emotion filma, ki ga nekateri vidijo kot neuspešen primer poslovanja Slovenskega filmskega centra. Predsedniki filmskih strokovnih društev so omenili tudi, da gre za več let stari primer, ki ga je kot prvi od direktorjev, v prejšnjem mandatu začel reševati Jožko Rutar. Primer je bil že predan organom pregona. Za kakšen primer gre in ali gre za kazensko dejanje, je razložila odvetnica Emotion filma, Špela Grčar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V prihodnjem tednu je že napovedan sestanek med ministrom za kulturo in strokovnimi filmskimi združenji, ki nam bo morda razkril ali se bo vzpostavil dialog in bo imenovanje direktorja razrešeno. V nasprotnem primeru lahko po najbolj črnem scenariju nekaterim, že poleti zastavljenim filmskim festivalom, grozi manko denarja z razpisov, ki zahtevajo končen podpis direktorja Slovenskega filmskega centra. V prihodnjem tednu bomo torej izvedeli ali bo financiranje le-teh omogočeno, oziroma na kakšen način bo ta zadnji korak morebiti prikrajšal slovensko filmsko sfero za raznolikost ponudbe filmskih festivalov. Podobno se godi tudi filmskim ustvarjalcem, ki jim zaradi končnega podpisa direktorja lahko sledi podaljšanje čakanja na financiranje z razpisov, ki mora biti potrjeno, preden stopijo do potencialnih koproducentov razpisa. Kakšna vprašanja bodo strokovni filmski delavci postavili ministru, sicer ne vemo, razkrili pa so nam štiri vprašanja, ki bodo zagotovo med njimi. Prisluhnimo režiserju Mihi Hočevarju, ki jih je kot pooblaščenec združenj prebral:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

______________________________________________________________________

OPRAVIČILO: V prebranem tekstu smo pomotoma narobe prebrali ime Mihe Hočevarja kot Gregorja Hočevarja, za kar se iskreno opravičujemo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness