Hiking po Berlinalu

Kulturna ali glasbena novica
18. 2. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, dobrodošli na začetku tedenskega cikla Kulturnih novic. Drevi se bo v Cankarjevem domu pričel 13. Festival gorniškega filma, posvečen filmskim projekcijam, ki motiviko črpajo iz gor, narave in avantur. Dvaintrideset filmov, ki tematsko zatočišče iščejo v štirih kategorijah: alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi ter športu in avanturi, bo h globljemu premisleku pospremilo še šest predavanj. Filmi bodo na ogled v ljubljanskem Cankarjevem domu, domžalskem Mestnem kinu, celjskem Mestnem kinu Metropol ter Linhartovi dvorani v Radovljici. Festival, ki ga organizira Društvo za gorsko kulturo, se bo odvijal do 24. februarja.

Posebno pozornost gre posvetiti omembi nocojšnje projekcije ameriškega dokumentarca National Geographic v režiji Jimmyja China in Elizabeth Chai Vasarhelyi z naslovom Free Solo. Nominiranec za oskarja ter prejemnik nagrade Bafta, ki mu je pripadlo mesto otvoritelja festivala, bo v Ljubljani, Celju ter Radovljici predvajan nocoj ob 20. uri. Veliko pričakovanje projekcije potrjuje dvakrat razprodana Linhartova dvorana Cankarjevega doma. O začetkih Festivala gorniškega filma smo se pogovarjali z direktorjem Društva za gorsko kulturo Silvom Karom.

Izjava

O programu festivala zopet Karo.

Izjava

Silvo Karo spregovori tudi o prej omenjenem težko pričakovanem filmu Free Solo.

Izjava

 

Z včerajšnjo podelitvijo nagrad se je končal 69. Berlinski filmski festival. Zlatega medveda je prejel izraelski režiser Nadav Lapid za film Sinonimi. Na letošnjem Berlinalu so se filmske projekcije vrstile od 7. do 17. februarja, spored pa je bil že pred pričetkom festivala predmet številnih kritik, ki so preizpraševale kvaliteto napovedanih filmov. Svoje vtise z letošnjega Berlinskega filmskega festivala je strnila kritičarka in naša sodelavka Petra Meterc.

Izjava

Meterc nam je predstavila tudi svoje favorite.

Izjava

Meterc nam za konec izpostavi nekaj letošnjih problematičnih točk ter morebitnih obetov za naslednje leto.

Izjava

Kulturne novice je pripravila vajenka Tjaša.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.