8. 9. 2016 – 15.10

Hrup helikopterjev in gibi kroženja

Audio file

Na odru Plesnega teatra Ljubljana se bo danes zgodil vrtinec dveh teles. Plesni gibi Jerce Rožnik Novak in Leona Mariča se bodo skušali vpeti v krožno strukturo, v napetost, izven katere ne moremo uiti. Plesalca bosta v predstavi Hweol danes zvečer poskušala linearno dojemanje časa postaviti v krog, ki nima meja in v katerega se lahko nenehno spet vrnemo. Plesni performans Hweol...V vrtincu časa je stvaritev dveh mladih plesalcev, ki bosta v ritmu tolkal glasbenika Kaia Strobla skušala uglasiti svoje telo.

Več o samem naslovu, procesu in refleksiji projekta nam pove Jerca Rožnik.

Izjava se nahaja v posnetku.

Poleg tega se bodo v performansu igrali tudi s pravljičnim številom sedem. Kaj to pomeni?

Izjava se nahaja v posnetku.

Kako s plesom izraziti, da ni začetka ne konca, da je vse le kroženje, morda istega ali enakega, boste tako lahko videli danes ob 21h.

V Moderni galeriji v Ljubljani se bodo danes uglasili helikopterji. Predvajali bodo film Helikopterski godalni kvartet nizozemskega režiserja Franka Schefferja. Ta raziskuje nastanek skladbe nemškega skladatelja Karlheinza Stockhausena z istoimenskim naslovom.

Stockhausen, skladatelj in tudi glasbeni teoretik, je znan predvsem po eksperimentiranju z zvokom, ki se giblje med serializmom, elektroniko, glasbenim happeningom, in na neki način z dekonstrukcijo harmoničnosti. Namesto celotne notne strukture ga zanimajo individualni toni, ki se ne vklapljajo v večjo dramaturško shemo skladbe. Njegovo glasbo bi lahko označili kot kozmično, intuitivno, celo mantrično.

V delu Helikopterski godalni kvartet je uglasil štiri violine s helikopterji in v glasnosti navadnih strojev našel harmonijo, ki išče nove plasti in dimenzije hrupa. Film bo raziskoval nastanek skladbe in njeno uprizoritev, ki se je leta 1995 iz koncertne dvorane prestavila ven, v zrak, natančneje, v same helikopterje. Po filmski projekciji bo sledil pogovor z režiserjem in producentom Frankom Schefferjem, ki ustvarja predvsem dokumentarne glasbene filme. Predstavitev njegovega dela bo potekala v okviru 8. trianala sodobne umetnosti U3 med šesto in osmo uro.

 

Kulturne novice je uglasila Ana.

 

Institucije
Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.