Inside out novice

Kulturna ali glasbena novica

Z včerajšnjim pogovorom med Borutom Mekino in Rastkom Močnikom se je v Pritličju pričel spremljevalni program Festivala odprtih meja. Danes bo sledila okrogla miza Dve domovini, na kateri se bodo pod moderatorsko taktirko Jelene Aščić o primerjavi polpreteklih in sedanjih migracijskih tokovih pogovarjali Marina Lukšić Hacin, Aleksej Kalc, Karmen Medica in Metod Pevec. Jutri ob deveti jutranji uri pa se začne omnibus predavanj Odprimo meje za vse, ki predstavlja enega izmed prvih bolj teoretsko naravnanih odzivov na aktualno migracijsko situacijo. S svojimi panelnimi nastopi bodo na vsako polno uro do pete popoldanske, ko se začne festival, sodelovali Peter Stanković, Aleš Črnič, Erik Valenčič, Neža Kogovšek, Jelka Zorn, Sara Pistotnik, Nina Kozinc, Andrej Kurnik, Urška Marun, Mojca Pajnik, Jože Vogrinc in drugi. Govori organizatorka predavanj, Barbara Rajgelj.

Izjava

Kot eno izmed vodij programa v Pritličju smo Rajgelj vprašali tudi o spornem poročanju voditeljice današnje okrogle mize Jelene Aščić, ki je v enem izmed raportov na TV Slovenija begunce pred mejo razdelila na "prave" in "neprave".

Izjava

Po mnenju Rajgelj pa je problem tudi v manku teoretskega in analitičnega diskurza med novinarji.

Izjava

 

Drevi ob dvajsetih bo v Mestni galeriji Ljubljana otvoritev razstave Narobe obrnjeno - Ne tako bela kocka. Razstava je rezultat večletnega interdisciplinarnega raziskovalnega projekta, ki bo kulminiral v dveh razstavah, konferenci ter zborniku. Razstava raziskuje neizogibne preplete, ki definirajo sodobno umetniško produkcijo. No, saj so jo že prej, a tokrat se tega vprašanja loteva zavestno. Preplete med različnimi ali podobnimi institucijami, med institucijami umetnikov ter med širšo družbeno konstelacijo, najsi bo to politika, družba ali trg. Seveda s posebnim poudarkom na vzhodnoevropski izkušnji, ki je lekcijo stotih let razvoja modernosti morala strniti v kaotičnih dvajset.

 

Na razstavi bo razstavljen kontrapunkt umetniških del iz sedemdesetih in osemdesetih na eni ter del iz devetdesetih in "nulanula" let na drugi strani. Dela naj bi iskala strategije in neposredno nagovarjala neizmerno prepletenost sodobnosti. Na razstavi bodo med drugimi razstavljali IRWIN, Sanja Ivekovič, Dalibor Martinis, Dan in Lia Perjovschi, Vlasta Delimar, Tadej Pogačar … in tako dalje. Jagodni izbor socialistične in tranzicijske umetnosti torej. Razstava je plod kustosinj Alenke Gregorič iz Mestne galerije Ljubljana ter Suzane Milevske, neodvisne kustosinje in teoretičarke iz Skopja. Izmed mnogih povezav, prepletov ter iz njih izhajajočih konfliktov interesov pa je še posebej pomembna povezava med kritikom in producentom, se pravi ustvarjalcem in arbitrom. Vprašanje je, kako lahko kritik živi med obema svetovoma, kako lahko sodi drugo ter ustvarja svoje. S tem vprašanjem smo se obrnili na sokustosinjo današnje razstave Suzano Milevsko, ki se je uveljavila tako v instituciji kustosa kot kritika ter teoretika:

Izjava

S Suzano Milevsko bo danes ob 18.00 sledil tudi RKHV intervju, poslušalke in poslušalce vabimo k poslušanju.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness